Sharky Postat Mai 11, 2006 Partajează Postat Mai 11, 2006 Ma gandesc sa folosesc circuitul din imagine pt comanda unui MPP unipolar. circuitul l-am facut deja pe placa de test si merge...alimentarea uC o fac din sursa de PC, iar motorul de pe ramura de 12V a altei surse. L-am testat, aplicand comenzi de pe ramura de alimentare cu 5V si de mers merg secventele de fullstep si halfstep. Daca leg circuitul la uC va merge ok? ...nu vreau sa prajesc ceva. Date despre sistemul de dezvoltare al uC-ului http://www.digilentinc.com/Products/Det ... od=CEREBOT Link spre comentariu
paul Postat Mai 11, 2006 Partajează Postat Mai 11, 2006 Daca maresti valoarea rezistentei "R2" din schema ta, la 4k-5k, nu se poate intimpla nimic rau. Incearca si simuleaza schema ta cu valoarea sugerata de mine si vei vedea ca functioneaza. Poti sa masori si curentul care va trece prin aceasta rezistenta si compara curentul maxim debitat de portul uC-ului.Succes! Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 11, 2006 Autor Partajează Postat Mai 11, 2006 uC are pe iesire rez de 100, componenta care nu e inclusa in schema, practic R2 va fi de 200ohmitensiunea in "1" este de aprox 3.3V.Asta imi limiteaza la 33mA curentul<40mA curent maxim.Zenerul e de 3.3V....l-am pus in caz imi crapa darlingtonul.Curentul maxim e cel cel de care trebuie sa ma pazesc?Supratensiuni pe pinul de iesire nu pot aparea? (eu nu vad ce s-ar putea intampla rau...dar vreau sa fiu sigur :smt003 ) Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 12, 2006 Autor Partajează Postat Mai 12, 2006 Principial e buna schema asta?Daca nu sunt bune valorile le mai schimb eu.cu optocuplor nu prea am cum sa crap uC...nu stiu daca sa mai pun rezistenta la dioda din optocuplor pt ca are integratul 100 ohmi care ii limiteaza curentul la 33mA, sub pragul maxim admis...oricum las loc liber in cablaj pt o rezistenta.zenerul a ramas din schema precedenta...il las deocamdata ca sta bine acolo :weedman: Link spre comentariu
Vizitator yoco Postat Mai 13, 2006 Partajează Postat Mai 13, 2006 dioda aia din optocuplor e cam invers polarizata daca bine vad...si plus , configuratia ta face o inversare a semnalului de la uc , grija la comenzi...de ce nu folosesti un integrat specializat pt comanda de forta , l293d sau ceva echivalent, ar fi mult mai elegant...Yoco. Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 13, 2006 Autor Partajează Postat Mai 13, 2006 asa e ...am remediat mai tarziu problema cand am facut cablajul....trebuia Vcc acolo.Asa se produce o dubla inversare.am renuntat la zenere si la R1 si R2.R6 e de 2.7kAr mai fi o dioda pusa cu anodul pe colectorul bdx-ului si catodul la vcc...am uitat sa o pun in schema :weedman: De mers merge...ramane sa vad daca ard uC-ul desi in momentul acesta nu vad cum s-ar putea intampla asta :snakeman: nu am ales l293d pt ca nu tine mai mult de 1A si pe langa asta am o punga de bdx53 in casa si ma gandesc sa le pun in folosire.Am atasat aici varianta finala Link spre comentariu
Vizitator yoco Postat Mai 16, 2006 Partajează Postat Mai 16, 2006 asa e , dubla inversare dar ai grija la secventele de comanda din uc pt ca ai iesirea activa "LOW" si in acest fel tot ai inversat semnalele de comanda care trebuiau sa ajunga la motor...(nuj dac ma intelegi..)daca scrii un program si actionezi motorul dupa un switch sau stiu eu , altceva si lasi iesirile in "HIGH Z" sau in starea "HIGH" at bdx-ul face FUSE TEST ! Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 16, 2006 Autor Partajează Postat Mai 16, 2006 Comanda tot e corecta..In low ledul conduce si receptorul fura curentul de comanda al bdx-ului si tr se blocheaza.In High nu il mai fura ca dioda e blocata si atunci bdx conduce.Da ..am descoperit si eu ca face fuse test in high dar cum am folosit comanda monopolara, nu punte H si atunci nu fac scurt intre alimentari, doar alimentez bobinele degeaba.Deja folosesc modului..Daca mai fac unul oare sa folosesc mosuri in loc de darlington?Ca am si dinastea prin casa.Cu ele cum s-ar face comanda?Pun un mos in loc de bdx si in paralel cu optocuplorul bag o dioda Z de 10V (ca sa protejeze daca alimentez cu tensiunea mai mare decat Ugs max)?As putea face asa si protectie la SC daca mai inseriez in sursa o rez de 0.33, caderea pe ea la curenti mari sa inchida mosul, a carui UGS nu poate depasi valoarea de prag a zenerului.E bine cum m-am gandit? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum