Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dimer pwm bec 12v

Vizitator CelMaiRau

Postări Recomandate

Vizitator CelMaiRau

Salut, am facut si eu un montaj cu comanda pwm ( lm555 ) si un mosfet, montajul este cel de mai jos. Problema este ca daca pun ca sarcina un bec de 5w acesta functioneaza ireprosabil. Daca pun un bec de 21 de w mi se arde tranzistorul. Pana acum am ars vreo 5 crezand ca este vb de chinezarii. Mai trebuie sa pun altceva in circuit ca sa protejez tranzistorul? Mentionez ca este montat pe un radiator destul de mare.

Multam.

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

3

• puriu

2

• ciocead4

1

• mircea888

1

Top autori în acest subiect

Vizitator pisica matache

Presupun ca folosesti o alimentare de 12V;in acest caz singura explicatie posibila pentru arderea mosfetului,ar fi comanda incorecta a acestuia,adica semnalul nu e perfect dreptunghiular;creste puterea disipata in timpul comutarii,tranzistorul se incalzeste,apoi se arde.As zice ca radiatorul folosit este totusi prea mic,incearca unul mai mare.Alta solutie,folosirea unui etaj totem pole,cu doua tranzistoare,pentru comanda corecta a mosfetului,eventual foloseste o schema cu alt integrat,capabil de curent mai mare pe iesire...Poti incerca varianta asta de comanda a mosfetului...

Link spre comentariu

Un bec de 21W la 12 V ia la aprindere (filament rece) un curent initial de 20 A pe care tranzistorul il suporta cu succes. Daca tensiunea de comanda a tranzistorului nu deschide complet canalul (minim +6 V) tranzistorul se arde. Nu este necesar un radiator daca tranzistorul comuta bine.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Semnalul corect de comanda al mosfetului,ar trebui sa arate ca in oscilograma de jos;daca mosfetul se incalzeste,probabil arata ca in oscilograma de sus,sau mai rau...Mosfetul poate functiona fara probleme si la 5V,atata timp cat forma semnalului e corecta...

Link spre comentariu

Din moment ce poarta mos-fetului nici macar nu e legata la iesirea lui 555,cum sa fie comandat corect?Sunt si scheme,in care,logic,poarta mos-fetului e legata la iesirea lui 555. Iesire care poate asigura 200mA

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Ai dreptate;nici nu m-am uitat ce reprezinta pinii.Daca imi amintesc bine,se mai plangea cineva de aceasta schema,ca-i busea fetul.Am vazut in fuga ca e schema de astabil,cu reglarea umplerii,am zis ca e in regula.Cu totem pole,cred ca merge si asta.Aici,postata de @smilex,un regulator tot cu 555 si mosfet,care sigur functioneaza...Daca sarcina e rezistiva,ca in cazul de fata,nu mai e nevoie de dioda pusa in paralel cu sarcina.viewtopic.php?f=41&t=22520&start=45

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator CelMaiRau

Stie cineva cu ce trebuie sa inclocuiesc tranzistorul final ca sa pot comanda becul pe firul de plus ? Pentru ca in configuratia actuala acesta este comandat pe firul de minus.Multam :)

Link spre comentariu

Stie cineva cu ce trebuie sa inclocuiesc tranzistorul final ca sa pot comanda becul pe firul de plus ? Pentru ca in configuratia actuala acesta este comandat pe firul de minus.Multam :)

Ceea ce vrei tu se numeste in termeni de specialitate "high-side" switch. Pentru asta se folosesc drivere specializate pentru comanda high side si eu ti-as recomanda ceva gata facut, gen BTS432. Anyway, pentru situatia ta nu vad de ce nu te limitezi la comanda low-side uzuala, insa pentru refacerea fronturilor dreptunghiulare de la iesirea LM555 ti-ar trebui ceva gate trigger Scmidt. O solutie si mai buna ar fi ca in loc de LM555 sa pui direct un microcontroller mic (cred ca un ATTiny25 ar fi ideal), care poate comanda direct un MOSFET de putere.
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

E infinit mai simplu sa inlocuiasca n-mos,cu p-mos.Asta doar in cazul de fata,alimentarea fiind 12V.La tensiuni mai mari,rezolvarea e putin mai complicata...

Link spre comentariu
Vizitator CelMaiRau

E infinit mai simplu sa inlocuiasca n-mos,cu p-mos.Asta doar in cazul de fata,alimentarea fiind 12V.La tensiuni mai mari,rezolvarea e putin mai complicata...

Perfect. Exact ca npn pnp. Imi poti recomanda unul care sa faca fata solicitarii mele?
Link spre comentariu
Vizitator CelMaiRau

Am folosit un IrF4905 dar cred ca nu este comandat bine pentru ca la iesire am 12 v constant indiferent de modificarea factorului de umplere. Circuitul PWM functioneaza ok, comanda portii se face printr o rezistenta de 100 Ohm ( am incercat si cu una de 10 KOhmi dar fara succes). Am gresit eu cu ceva montarea lui?

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări