Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

transceiver 80m


nibi

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • nibi

    4

  • MiniTehnicus

    3

Salut!

Schema poate fi interesanta, dar mai degraba "de dragul artei" decat pentru a iesi cu ea in banda. Cred ca ti-ai face provizii de carne la frigider pa ceva timp, deoarece emisia draciei este DSB si nu LSB cum se practica de obicei in banda de 80, deci implicit vei ocupa o largime de banda dubla, jenandu-i astfel pe ceilalti. Apoi, ai un VFO pe tuburi... care se incalzesc... se dilata... capacitatile variaza, apoi se incalzesc bobinele... inductantele variaza. O sa fugi in permanenta cu vfo-ul ca sa ramai pe corespondent iar acesta o sa fuga in permanenta cu RIT-ul dupa tine :ras: Si de ce pe tuburi? Se pot face foarte usor transceivere home-made monobanda mai ok, cu circuite integrate. Daca esti impatimit de tuburi e ok, te inteleg, dar altfel nu.

 

Ca sa nu o mai lungesc inutil, eu iti recomand cu toata increderea acest transceiver:

 

http://www.radio-kits.co.uk/mkars80page.html

 

Personal l-am construit mai mult in joaca, dar am ajuns sa imi placa sa lucrez cu el. Am facut Lituania in 80m cu cei numai 5W ai lui si Rusia asiatica atasandu-i un amplificator CB modificat (Zetagi B300). Frecventa este mai stabila decat la transceiverul meu industrial (FT-757) pentru ca este controlata in permanenta de un microprocesor, afisarea se face cu 6 zecimale (o zecimala in plus fata de yaesu FT-757), deci a veni 0 bit pe corespondent este chiar extrem de usor, nu are bobine care necesita a fi acordate, filtrul cu cristale iti asigura o selectivitate acceptabila si o latime de banda corecta la emisie (varianta ta cu lampi nu are nici un fel de filtre). In banda nimeni nu a sesizat vreodata ca eu sunt cu MKARS-ul si nu cu Yaesu-ul.

 

Sincer eu am preferat sa iau varianta de Kit fara carcasa, la 54 de lire sterline, pachetul a sosit intr-o saptamana par avion, includea cablaj imprimat realizat industrial si toate componentele necesare, microprocesorul gata programat. Oricum piesele m-ar fi dus spre 250 de lei, asa ca varianta kit a fost cea ma buna optiune.

 

Succes si tine-ne la curent!

73 de YO6PMX portabil in YO2 pe perioada vacantei.

Link spre comentariu

Daca doresti neaparat sa construiesti un transceiver cu tuburi, poate varianta asta este mai practica

http://www.webalice.it/hotwater/RTX5x20.htm

Desi este un pic mai complicata constructia fata de un transceiver tranzistorizat, este necesar mai mult lucru la partea mecanica, deoarece majoritatea montajelor pe tuburi se construiesc pe sasiu, iar piesele se conecteaza direct la soclurile tuburilor si pe reglete.

 

Daca doresti realizarea unui transceiver pe care sa-l utilizezi, cea mai indicata varianta este sa pornesti la constructia unui BITX, dupa care cu ceva mai multa experienta poti trece la alte variante mai performante.

Alt avantaj este ca BITX a fost construit in mai multe bucati si poti gasi sprijin pe forum de la cei care l-au construit in cazul in care ai neclaritati sau probleme la constructia sau reglajul unui etaj.

 

Alta variantaq este:

http://lpistor.chez-alice.fr/forty.htm

dupa care poti trece la varianta mai performanta forty2, iar odata cu acumularea de experienta poti trece la constructia unui transceiver pentru toate benzile, cum este A412 ( care se preteaza si el la imbunatatiri ) sau chiar sa-ti proiectezi o varianta personala.

 

Succes la construit!

Link spre comentariu

In primul rand multumesc pentru raspunsuri.

 

Schema din http://www.webalice.it/hotwater/RTX5x20.htm am studiat-o si pare interesanta.

Vreau sa construiesc un tr cu tuburi de amorul artei.Placerea este mult mai mare cand ceva construit de tine mai si functioneaza.

Am cautat pe net dar nu am gasit un kit de tr cu tuburi.Daca aveti idee unde as putea gasi poate ma ...luminati.

 

Stima,

Link spre comentariu

Celebrul Heathkit HW101 era vandut in kit.Mai rar apare cate unul nemontat pe e-bay dar este bataie pe el.Daca doresti sa construiesti un transceiver pe tuburi, trebuie sa pornesti de la zero, in stilul clasic.Adica aduni componentele, proiectezi si construiesti carcasa, dupa care pornesti constructia.Stilul clasic implica realizarea unui sasiu din tabla de aluminiu pe care se monteaza componentele mari, transformatoare de alimentare, iesire, tuburi, condensatoare electrolitice, transformatoarele de FI etc, iar componentele mici se monteaza sub sasiu conectate direct sau cu fire.Pentru a usura munca, poti proiecta un PCB pe care sa realizezi aparatul.Cea mai importanta parte din proiect si cea mai consumatoare de timp este realizarea mecanica.Daca doresti un look clasic, ai nevoie de o scala mecanica, fie adaptezi una din recuperari daca gasesti asa ceva sau construiesti una de la zero.Daca esti un mecanic bun si ai rabdare la "pilit" poti realiza mecanica doar cu scule uzuale dar cu o gramada de timp si efort, daca nu, intotdeauna exista CNC.Asta este un proiect unicat, pe care sa-l realizezi dupa gusturile si posibilitatile existente.Nu trebuie sa urmezi neaparat o schema cap la cap, doar sa stabilesti specificatiile tehnice si bugetul.De exemplu, pentru un transceiver pe tuburi, as utiliza un VFO Vakar-Tesla (din almanah tehnium) si afisajul pe tuburi nixie mai bine decat unul mecanic.Pentru simplitate, poti urmari pe e-bay si sa achizitionezi parti din transceivere demontate, asa poti gasi VFO pe tuburi, sistemele de scala mecanica, carcase etc care se pot adapta si sa realizezi un transceiver complet pe tuburi si cu un design reusit.Cat despre tuburi, exceptand EL180 si 6146 (driver si final emisie) poti utiliza tuburile curente din receptoarele de radio si tv care se gasesc relativ usor, de ex. EF80, EF183, EF184, EBF89, 6n2, 6n3, 6n1, ECH81 ca sa enumar cateva.Pentru final se pot utiliza 6p36 x2 sau GU50 x2 pentru 100w out.Pentru QRP exista si alte variante, EL84 merge 3,5-7-14MHz etc.PS. Pe langa componente ai nevoie si de aparate de masura, minimul este un MAVO si un milivoltmetru de RF, preferabil un osciloscop >20Mhz si un generator de RF (versatester ok pana la 10Mhz sa poti alinia media frecventa) pentru etajele de intrare si media frecventa.Cantitatea de aparate de masura arata cata munca trebuie sa depui pentru a realiza si regla aparatul.

Link spre comentariu

Am toate sculele necesare constructiei mai putin ...timpul,sunt incepator in yo, electronica fac de vreo...30 de ani. :da In rest...am o nostalgie pentru lampi,de high-tech am parte in fiecare zi la serviciu.Multumesc pentru idei si mai astept ceva scheme incercate.Nicu

Link spre comentariu

Vreau sa construiesc un tr cu tuburi de amorul artei.Placerea este mult mai mare cand ceva construit de tine mai si functioneaza.Am cautat pe net dar nu am gasit un kit de tr cu tuburi.Daca aveti idee unde as putea gasi poate ma ...luminati.

1. Link-ul pe care l-am postat arata constructia unui transceiver functional.A fost construit si pozele au fost postate pe site.Ce dovezi mai sunt necesare pentru a incepe constructia lui?Constructie de amorul artei nu exista, toate sunt construite cu un anumit scop, pentru placerea constructorului, pentru testarea unor variante si scheme, pentru ca nu a mai fost realizat, sa fie un exemplu pentru altii etc.Partea cu functionarea, dupa construire, asta este asa o trebaba redundanta, ai cunostiintele necesare, aparatele de masura si experienta ( mai mica sau mai mare si "suna un prieten"), ce mai este necesar sa pornesti realizarea?Constructia unui transceiver pe tuburi este o arta in sine si a trecut de mult vremea cand se realizau si se vindeau kit-uri.Pentru constructie nu ai nevoie de cablaj imprimat, trebuie doar sa iei o bucata de tabla pe care sa montezi soclurile tuburilor si celelelalte mai voluminoase, dupa care totul este doar de lipit fire.Daca te referi la varianta de kit in care primesti toate componentele, schema si instructiuni de montaj, ar trebui sa stii mai bine, epoca a trecut, acum suntem in era digitala. :da Poti sa construiesti oricare din variantele din topic, asa castigi experienta practica si o sa ajungi la urmatorul nivel cand o sa-ti proiectezi singur schema dupa performatele pe care le urmaresti si in timpul construirii o sa realizezi transceiverul pe blocuri pe care le poti testa pe rand si modifica pentru rezultate mai bune sau testarea diferitelor solutii, pana ajungi la solutia definitiva pe care o realizezi compact.Este o mare diferenta intre digital si analogic ( pe tuburi sau semiconductori),de aceea un punct de pornire este si cartea radioamatorului editia din anii 60 unde montajele erau doar cu tuburi sau hambook-urile anuale ale ARRL din anii 60-70 unde se descriu detaliat o gramada de scheme cu tuburi.
Link spre comentariu

O sa incerc realizarea unui tr hf cu tuburi.Deocamdata va multumesc pentru interesul acordat subiectului.Inca mai am de studiat. Inainte de a executa o schema vreau sa inteleg cum functioneaza.Stima,

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator ElectronicMonkey

Uite aici niste "application notes" despre tuburi. Poate te ajuta.

 

http://www.electronic-monkey.com/store/Vacuum%20tube%20figure%20of%20merrit.PDF

http://www.electronic-monkey.com/store/Vacuum%20tube%20input%20conductance.PDF

http://www.electronic-monkey.com/store/Vacuum%20tube%20noise%20stuff.PDF

 

Poti sa mai cauti sa cumperi una din cartile de aici:

http://www.n4mw.com/ARRL/arrl20.htm

 

Eu le am pe ultimele doua, sunt pline numai cu scheme si poze cu transceivere "home made"

 

succes

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări