Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

scule necesare unui electronist


dulamaa9

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • pisoiu

    5

  • gauss

    4

  • Tavi

    3

  • MifTy

    3

Orice lista vei avea, intotdeauna iti mai trebuie ceva. Sculele mele:-scule de lipit (letcoane 40 si 100W+ pistol)si dezlipit (pompa de cositor)-scule de gaurit (si in oarecare masura de frezat)-burghie, tarozi si filiere (mai mari de M3 nu am)-o menghina destul de mica (pentru chestii mai mari cobor pana la garaj)-unelte de pictat si corodat cablaje-lupa-avo-metre (2 digitale si unul analogic)-osciloscop 10MHz (doar atat, din pacate)-frecventmetru 50MHz-generator de semnal sinusoidal/dreptunghiular 10MHz-modulometru-vobuloscop-masurator de camp-grid-dip-metru-impedantmetru (asta-i pentru antene)-punte RLC (cam veche, analogica, dar isi face treaba)-cataloage, carti, reviste, scheme, etc.-pusca+alice (pentru vecini care nu inteleg de ce eu nu le mai repar televizoarele-gratis, ca doar s-a ars o siguranta- si ii trimit la atelierul de la parter, care plateste taxe si impozite pentru asta). Pusca e dotata cu luneta, pana acum nu mi-au scapat :axe: -cort, saltea, patura, ca sa am unde dormi cand afla nevasta ca mi-am mai cumparat ceva (e foarte vigilenta :smt003 )P.S. Nu sunt depanator. Doar amator.

Link spre comentariu
Vizitator alex

Depinde de domeniul in care activezi, yo9hrb are scule de RF, lucru care il si pasioneaza avand in vedere nick-ul sau (indicativ de radioamator).Eu ma ocup mai mult de digital unde e bine sa ai, pe langa sculele de lipit-dezlipit si facut cablaje (optional daca le face altcineva pt tine):MultimetruFrecventmetruGenerator de semnal (in special dreptunghiular)Analizator logicOsciloscop digital cu memorie (asta ar putea inlocui intr-o oarecare masura frecventmetrul si analizatorul logic)Sursa reglabila de tensiune.

Link spre comentariu

...şurubelniţe, cleşti, fierăstrău (sau pânze de bomfaier), etc. etc. etc...practic, la fiecare montaj (dacă eşti amator, sau dacă vrei să mai salvezi nişte bani) ai nevoie de câte ceva...mai numără şi un stoc cât de cât de piese de schimb (nu zic să cumperi tot magazinul, dar nu te cred prea fericit când va trebui să te duci la magazin imediat, că se închide, ca să cumperi 2 rezistenţe de un sfert de watt...)... practic, ai nevoie de o grămadă de stuff.pentru început:- un aparat de măsură universal (sau multimetru, e tot aia). nu e nevoie să fie ultimul muget, dar nici ultimul jaf!!- şurubelniţe, liniare sau cruce, cel mai bine set, de diverse mărimi...- cleşti: patent, cu vârf rotund (printre altele, pentru ansă :P), cu vârf semirotund, şi dacă ai de unde, o pensetă medicală, metalică, de mărime medie (nici imensă, dar nici puchinoşenie, s-o ţii cu 2 degete).- pistol de lipit, sau letcon. nu e musai nevoie (acuma!!) de cine ştie ce staţie de lipit ultrasuperpupu... dar dacă nu-ţi tremură mâna când dai banu', feel free!!- pompă de cositor (deocamdată nu e absolut necesară... dar dacă ai posibilitatea să iei, ia!!)- circuit imprimat virgin, clorură ferică, vre-o 2 tăviţe de plastic (dacă ai de unde scoate, ia din alea foto, că cele alimentare... unele cedează destul de repejor, mai ales la căldură+acţiunea clorurii ferice...).- şi, evident, un locşor al tău, cu o lampă, şi acces la o priză, la care pune un prelungitor cu măcar 4 prize, şi o masă/birou pe care să nu te trezeşti c-o plasă de 5 kg de cartofi noi peste montajul aflat "în lucru" :supz: după ce le ai pe astea, ia-o treptat:- alege o schemă de alimentator cc, ceva mai simplu, gen 0-15 sau 0-30 V, cumpără piesele, inclusiv mufării, butoane, placaje, radiatoare, etc. şi fă-o. capeţi un pic de experienţă şi "te faci" şi cu un alimentator util pentru mai târziu.- adaugă dacă vrei un voltmetru de panou la obiectu' de mai sus (nu kit, ci făcut după o schemă bună, la care să tai/trasezi/corodezi cu mâna personală toată treaba).din proprie experienţă, ai să ai mai mult probleme cu cutiile, nu cu montajul... ăsta se rezolvă uşor, mai întrebi pe forum, mai reexaminezi "cu ochi de soacră" plăcuţa, confruntând cu schema, dar carcasa... depinde doar de tine, şi de mâinile tale!!dacă poţi refolosi carcase vechi, de foste aparate audio/video, sau ai de unde scoate pal, plăci de aluminu mai subţire, etc. norocul tău; doar că ai să simţi nevoia unei maşini de găurit, şi a unui set de burghie, posibil şi filiere/tarozi...în rest, cu timpul o să-ţi dai seama cam ce anume îţi mai trebuie, şi mai ales, care anume din sculele necesare ai neaparată nevoie să fie măcar pe-aproape de calificativul "professional quality".documentaţia, evident, nu trebuie să-ţi lipsească (dacă ai imprimantă, cu atât mai bine ;) )

Link spre comentariu

mai in gluma mai in serios , dar nu a spus nimeni nimic in domeniul asta ... o pensula medie d-aia stufoasa pentru desprafuit , eu fara pensonul meu de 30 asi fi terminat , vine omu cu un monitor care nu a fost desfacut de cativa ani...... si gasesti prafu de 1-2 cm de te miri cum de mai functioneaza si nu ia foc.... aici se discuta de DIY , eu am facut referire la service dar si la diy daca te apuci la demonat o vechitura pentru unele piese ... o pensula banala face mult :partyman:

Link spre comentariu

Corect, nu am pomenit de sursa, pensule, surubelnite deoarece nu cred ca lipsesc unui amator.Alex, ai dreptate, ma ocup cu RF-ul, ala chiar e indicativul meu :supz: . Cand fac ordine, voi posta o poza a coltului meu (si numai al meu) de pe balcon. Acum nu e cazul :smt003 .

Link spre comentariu

Niciodata nu sunt destule..Hai sa ma laud si eu:-Analizor de spectru Advantest R3131 pana in 3 GHz-Analizor de retea vectorial HP3577A pana in 200 MHz-Osciloscop Hameg analogic, 35 MHz-Osciloscop digital 4 canale HP, 200 MHz-Osciloscop digital 2 canale Tektronix DPO, 200 MHz-diverse scule (pensete, pompe, statii aer cald, letcon, etcetc.)-Surse alimentare reglabile-Linie de asamblare SMD (masa serigrafica, cuptor lipire, tooluri pick and place manuale)-Laptopul de rigoare plus interfete de n feluri (seriale, paralele, etc) -Camera climatica (AKA frigider)-suficiente sertare pentru tot felul de chestii care vor fi mai mult sau mai putin folosite-Sisteme de dezvoltare FPGA (xilinx)-Echipamente test precompliance EMC (sonde near field camp electric, camp magnetic)Urmeaza in viitorul apropiat:-Analizor de retea vectorial pana in 3GHz-OATS pentru precompliance EMC-...ma mai gandesc../pisoiu

Link spre comentariu

hm... scule profesionale... iar dacă eşti amator (adică nu prea scoţi bani din ele) în majoritate sunt vis frumos...pisoiu... lucrezi la reparat mobile?? (după sculele date acolo aşa s-ar zice...)

Link spre comentariu

Nope, nu sunt amator, lucrez in proiectare de echipamente de comunicatii, aparatura de masura si sisteme de navigatie GPS. De reparat m-am lasat de mult./pisoiu

Link spre comentariu

ehe, deja dupa tot ce s-a scris aici, nu mai are rost sa imi laud si eu surubelnita cu maner portocaliu :smt088

Ba are, daca e a ta si ai obtinut-o prin munca cinstita. Nimeni nu s-a nascut cu sculele in buzunar, si cred ca majoritatea dintre noi am pornit de la 0. Eu cel putin asa am pornit. Daca ceea ce ai e munca ta, atunci merita sa te lauzi, indiferent ca e o surubelnita sau o racheta./pisoiu
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări