Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Variator de curent continuu

en

Postări Recomandate

Buna ziua!Va rog, am nevoie de schema verificata a unui variator electronic de curent continuu in gama 0-10A, nu prea complicata. Am sursa de tensiune stabilizata, dar atunci cand am facut-o, nu credeam ca o sa am nevoie si de stabilizarea curentului.Tensiunea de lucru este de 0,85-1,4V. Am dat o cautare si pe forum si pe google, dar as vrea o schema electronica verificata.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• en

3

Top autori în acest subiect

• en

en 3 postări

Imagini postate

Am gasit ceva dar nu este chiar ce-mi trebuie. Se poate face un artificiu pentru a mari curentul sau sa inlocuiesc LM338 cu altceva sau sa pun trei circuite in paralel?

post-2298-139829458904_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator tyc

[attachment=0]liniar up to 20A.pdf[/attachment]Pt tensiune mica foloseste un bipolar in loc de mos si Q1 trebuie sa fie un tranzistor cu germaniu . Ideal ar fi ca Q1 si Q2 sa fie cu germaniu ,la germaniu caderea de tensiune e de 0,2V.Cu LM338 nu functioneaza deoarece are referinta de 1,25V .

Link spre comentariu

Tyc, multumesc pentru schema, dar daca tot ai avut bunavointa sa o postezi, da te rog tipul si valorile componentelor, tinand cont ca majoritatea celor de pe aici avem cunostinte limitate de electronica.Reglajul curentului din ce se face?

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Q1 BC817

Q2 IRL 2203 .

Reglajul curentului se poate face in mai multe feluri,dintre care:

- in mod continuu ,PWM cu 555 http://www.sentex.ca/~mec1995/circ/pwm555.html

Din pinul 3 al 555 merge la colectorul Q1 (din stabilizatorul de curent ) printr-o rezistenta (10k) ,iar R1 din stabilizator dispare . Din sch initiala de PWM dispar R2,D3,MOT1 si Q1.

- in trepte ,prin inlocuirea R3 din stabilizator cu o rezistenta compusa din 10 buc. paralel ; R3 determina curentul stabilizat si se calculeaza dupa formula R3= Ube(Q1)/I .

Care varianta o alegi?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări