Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator casti

Postări Recomandate

• Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ar mai fi ceva... Amplificatorul se alimenteaza la +/-15Vcc din sursa de tensiune iar corectorul de ton la +12Vcc tot din aceeasi sursa dar prin intermediul unui regulator de tensiune LM7812. Am observat ca atunci cand conectez alimentarea corectorului de ton, brum-ul se intensifica putin (cu cablul de semnal scos, cand nu are brum, la cuplarea alimentarii corectorului de ton apare un brum usor). Are vreo faptul ca alimentarea corectorului de ton e asimetrica iar ce a amplificatorului simetrica? Conform datasheet-ului, LM7812 are montat intre intrare si masa un cond de 330 nF iar intre iesire si masa un cond de 100 nF. Intre pinii 10 si 11 (GND si Vcc) CI din corectorul de ton mai are montat si un condensator de 10 nF. Daca alimentez CI din corector la +15Vcc se cam incalzeste, mai ales ca e montat in soclu. Masa corectorului de ton se uneste cu cea a amplificatorului doar prin alimentare, cablurile de semnal isi iau masa decat de la amplificator, la corector masa e lasata "in aer". Presupun ca am procedat corect ca sa nu formez o bucla de masa.

Link spre comentariu

"cablurile de semnal isi iau masa decat de la amplificator, la corector masa e lasata "in aer" "

La preamp cablul ecranat trebuie sa aiba tresa conectata la masa preamp-ului iar firul

cald se conecteaza la intrarea in preamp .Numai daca ai probleme cu bucla de masa

deconectezi tresa la unul din capetele ei . Tinand cont ca ai cablu ecranat bifilar , daca cele doua

semnale de la preamp parcurg acelasi traseu ( nu separi cablul LEFT de cel RIGHT ) nu vei avea probleme cu bucla de masa .

Link spre comentariu

Pai probleme sunt intrucat atunci cand conectez ecranul si la amplificator si la corector, am brum. Pe cablajul pe care il am acum, punctele in care se leaga la masa ecranele celor 2 cabluri de semnal sunt diferite, de o parte si de cealalta a CI din amplificator. De asta le-am lasat asa. Intr-adevar, au fost si situatii cand nu am avut probleme dar atunci punctele in care ecranul/tresa fiecarui cablu se lega la masa erau unul langa celalalt si intr-un capat, si in celalalt. Cablajele prezentate intr-o postare anterioara au fost facute cam aiurea ce-i drept, nu am tinut cont de multe reguli dar pana acum am executat montaje utilizand cablaje gata concepute. Acum m-am mai apucat sa mai citesc, sa ma mai documentez cu privire la cum se proiecteaza un cablaj, ce reguli trebuie respectate, etc.

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

Am refacut amplificatorul. Intre timp m-am apucat si am citit despre cum se proiecteaza cablajele in cazul amplificatoarelor operationale, am respectat regulile si rezultatul a fost foarte bun. Acum functioneaza fara probleme, nu mai apar brum-uri la conectarea corectorului de ton, il folosesc cu NE5532 si nu mai am nicio problema cu oscilatiile. Multumesc tuturor pentru ajutor!

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
Vizitator koandy1983

Am facut si eu acest amplificator dupa PCB-ul postat de Voltus si imi place cum functioneaza dar...Am folosit ca sursa de test telefonul mobil cu iesirea pt casti.Cand volumul din telefon este la un 10-30% suna foarte bine acest amplificator.Cand sar de 30% crescand progresiv spre 80% sau chiar 100% se aude foarte foarte distorsionat.Ca si cum ar intra in clipping auzinduse doar un gajait puternic.Dupa ce dau volumul mai incet, sub 30% pe telefon, tot gajait se aude pentru cateva secunde, ca apoisa se auda cum trebuie, probabil pana se descarca condensatorii la o valoare pe care o suporta corect montajul meu.Cei trei condensatori ceramici de pe pcb-u postat de Voltus i-am pus de 104J, nefiind marcate valorile pe PCB iar in schema luiRod Elliot nu i-am identificat.Ei sa fie problema?Ceilalti condensatori sunt 100uF la 50V si cei 2,2uF tot la 50V.Integratul este NE5532.P.S. Cand telefonul nu face play la niciun fisier, se aude in casti tot ce accesez pe telefon sub forma unui sunet de modem de linie telefonica.

Link spre comentariu

in schema lui elliot a folosit o amplificare cam mare (22x) care nu prea e de folos la un amplificator de casti .Micsorati rezistenta din bucla de reactie negativa de la 22k la 4k7 si scapati de multe probleme inclusiv cea a supramodularii si a zgomotului la operarea normala a telefonului .

Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări