Mihai Epure Postat Iulie 5, 2012 Partajează Postat Iulie 5, 2012 Salutare! De vreo doua saptamani m-am apucat sa lucrez la un amplificator pentru casti. Schema este aceasta http://sound.westhost.com/project113.htm Atunci cand nu am nimic conectat la intrare, amplificatorul e OK, nu are niciun fel de brum sau altceva. Problema apare in momentul in care conectez intrarea amplificatorului la placa de sunet, apare un brum destul de puternic (ca si cum as tine degetul pe intrare). Din momentul in care aplic si ceva semnal, amplificatorul se aude foarte bine dar cat timp semnalul este suficient de mic, peste el se suprapune si ceva din brum. Amplificatorul este alimentat de la o sursa stabilizata separata de +/- 15Vcc. De oscilat...nu cred ca oscileaza, nu am osciloscop dar curentul de mers in gol pentru ambele amplificatoare este de cca. 110 mA iar cu intrarea lasata libera nu se aude mai nimic in casti (foarte putin fasait). Ca amplificator operational am folosit NE5532 dar am incercat si cu TL072 si am aceleasi probleme. Are cineva idee de ce se intampla asa ceva? P.S. Am incercat sa conectez la intrare si un corector de ton cu LM1036 si e jale, brumul e si mai puternic, asta in conditiile in care am testat corectorul de ton cu un alt amplificator si functioneaza foarte bine. Chiar si fara sa conectez intrarile amplificatorului la iesirile corectorului apare un usor brum, doar pentru faptul ca alimentez corectorul. Link spre comentariu
apollo11 Postat Iulie 5, 2012 Partajează Postat Iulie 5, 2012 Se aude brumul cand ai potentiometrul de volum la minim?Verifica absolut toate conexiunile intre amplificator si placa de sunet, potentiometrul de volum, fiecare fir, pentru continuitate.De asemenea, verifica pe cablaj toate lipiturile care au de-a face cu masa, daca sunt facute corect (in special rezistenta R1L de 22k). Link spre comentariu
Mihai Epure Postat Iulie 5, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 5, 2012 Cablul de semnal intra direct in amplificator, nu avea potentiometru. Asta datorita faptului ca intre amplificator si placa de sunet mai exista si un corector de ton care contine si reglaj de volum. O sa incerc sa montez si un potentiometru si sa vad in ce ape se scalda. In privinta lipiturilor nu sunt probleme, am verificat si reverificat, totul e OK. Ideea e ca ambele amplificatoare se comporta exact la fel iar posibilitatea ca in cazul ambelor amplificatoare aceleasi lipituri sa fie reci...cam putin probabil zic eu. Multumesc pentru raspuns!L.E. In cazul potentiometrului de volum din coerctorul de ton nu are importanta daca e dat la minim sau nu intrucat reglajul volumului se face din CI LM1036. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 5, 2012 Partajează Postat Iulie 5, 2012 Nu e nevoie neaparata de potentiometru pe intrarea amplificatorului, si nici de corector de ton in conditiile in care spui ca sursa de semnal este PC-ul care are el insusi corectoare de ton mult mai avansate si eficiente decat orice altceva ai putea face tu. Problema descrisa imi sugereaza ceva probleme la circuitul de masa, trebuie foarte mare atentie la acest subiect-masa, care poate face diferenta dintre un esec si succes, proiectarea cablajului trebuie facuta conform unor standarde ( Rod Elliot nu prezinta acolosi pcb ceea ce sugereaza ca proiectarea ai facut-o tu ), se face un punct de masa cat mai aproape de condensatorii electrolitici de filtrare ( intre ei ) de la care se pleaca si anume cu cate un cablu pentru fiecare punct care necesita masa in amplificator. Pe scurt cel mai probabil legaturile electrice par a fi cauza, posteaza cablajul folosit si o poza cu montajul sa ne putem da seama. Link spre comentariu
Mihai Epure Postat Iulie 5, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 5, 2012 Atasat gasiti cablajul. Nu l-am atasat din prima intrucat eram la servici cand am facut primele 2 postari. Nu stiu cat e de corect conceput, sunt oarecum la inceput cu electronica si nu am prea multa experienta, asadar orice sfat este bine venit. Dispunerea componentelor nu o am intrucat versiunea de Eagle pe care o am eu da eroare in momentul cand vreau sa creea un cablaj avand la baza schema. Le pot desena doar separat. Sper sa fie cat de cat relevant. Cablaj - test.pdf Link spre comentariu
Voltus Postat Iulie 5, 2012 Partajează Postat Iulie 5, 2012 Ce fel de cablu ai folosit intre PC si amplificatorul de casti ? Trebuie sa fie neaparat ecranat !Era undeva pe forum o versiune de cablaj mult mai compacta . Link spre comentariu
Mihai Epure Postat Iulie 5, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 5, 2012 Da, am folosit cablu stereo ecranat (varianta cu 2 cabluri lipite, cu ecrane separate, ca din asta am avut, nu cu ecran comun). Si legat de cablajele atasate, cel de sus este cablajul corectorului de ton cu LM1036, schema din datasheet. De mentionat ca in cablajul corectorului, ecranul cablului de la PC la corector este legat la masa, am facut o punte din fludor intre masa si pinul lasat in aer, am gresit cand am facut cablajul.In privinta cablajului amplificatorului, e cam "intins" ce-i drept, dar din cauza radiatoarelor folosite (vezi attach). Am construit si o varianta cu radiatoarele montate altfel dar ala oscila (undeva pe la vreo 18 KHz, era audibil). Link spre comentariu
Voltus Postat Iulie 5, 2012 Partajează Postat Iulie 5, 2012 Am facut mai demult schema lui Elliot si nu am avut nici un fel de probleme (legate de brum sau oscilatii )sa ba chiar am observat ca montajul nu are nevoie de radiator daca il alimentez la +-8V stabilizat .Am folosit TL072 dar si NE5532. Link spre comentariu
Mihai Epure Postat Iulie 5, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 5, 2012 Am zis ca totusi sa le prevad cate un radiator micut, nu se stie niciodata. Ce-i drept, nu am avut ocazia pana acum sa vad daca se incalzesc sau nu, mai ales ca face ca un tractor cand e conectat la placa de sunet si ma scoate din sarite. Chiar nu inteleg de ce cu cablul conectat la amplificator si jack-ul scos din placa de sunet nu am probleme cu brum-ul, decat un fasait usor si in momentul in care conectez jack-ul in placa de sunet face ca toti dracii. Placa de sunet e integrata (Realtek) dar nu cred ca asta e problema, tin conectat la ea un sistem 2.1 de la Creative si nu am nicio problema. Link spre comentariu
Voltus Postat Iulie 5, 2012 Partajează Postat Iulie 5, 2012 Incearca si alta sursa de semnal : mp3 player , telefon etc . Link spre comentariu
Mihai Epure Postat Iulie 5, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 5, 2012 Tocmai am incercat, face si mai rau, e mai puternic brum-ul (MP3 Player). Nu stiu ce sa-i mai fac, probabil ca va trebui sa refac cablajul, ma gandesc sa refac traseul de masa, sa incerc o alta dispunere a componentelor, sa indepartez cat mai mult condensatorul de 2.2 uF de la intrare de iesirea amplificatorului. Voi vedea... Daca inlocuiesc TL072 cu NE5532 care are o latime de banda mult mai mare, cand trec mana pe deasupra amplificatorului oscileaza si daca insist, se incalzesc tranzistorii finali (nu rau, cam 40 de grade). Daca montez pe iesire o rezistenta de 1 ohm in serie cu un condensator de 100 nF, nu se mai incalzesc tranzistorii asa de tare insa se incalzeste rezistenta destul de tare (dupa miros mi-am dat seama) Link spre comentariu
MCDragoos Postat Iulie 5, 2012 Partajează Postat Iulie 5, 2012 Salut! Si eu am facut ampliful de casti si merge ok. Sunt pe forum de pe tel si nu am reusit sa vizualizez cablajul. Cumva ai sursa de alimentare cu stabilizatoarele pe aceeasi placa, daca da pune sursa separat si la montaj tragi direct +/- si masa. Aveam aceeasi problema cu brumul montajul fiind realizat pe cablaj de test, scotand partea de stabilizare de pe placuta respectiva si refacand sursa separat a functionat fara probleme. In momentul de fata tot asa este are niste radiatoare micute montate pe BD-uri care dupa folosire de cateva ore sunt foarte putin calde (casti de 32ohmi), nu am decat potentiometru de volum pe el si functioneaza foarte bine. Link spre comentariu
maxente Postat Iulie 5, 2012 Partajează Postat Iulie 5, 2012 Si autorul zice ca trebuie sa ai mare atentie cand faci cablajul ''Construction is fairly critical. Because of the wide bandwidth of the NE5532 and many other audio grade opamps, the amplifier may oscillate (the prototype initially had an oscillation at almost 500kHz), so care is needed to ensure there is adequate separation between inputs and outputs. Even a small capacitive coupling between the two may be enough to cause problems. '' Link spre comentariu
Mihai Epure Postat Iulie 6, 2012 Autor Partajează Postat Iulie 6, 2012 Deocamdata il am in stadiul de test, alimentarea este separata, o fac dintr-o sursa de tensiune reglabila pe care o folosesc la lucruri de genul asta. Sursa are carcasa ei, nu are nicio treaba cu amplificatorul, plus ca e metalica si e legata la nulul de protectie. Bucla de masa nu se formeaza intre PC si amplificator intrucat masa sursei de tensiune este conectata la carcasa prin ceva de genul asta http://sound.westhost.com/earthing.htm (vezi figura 4) iar sursa asta am mai folosit-o la testarea si reglarea altui amplificator (P3A, tot de pe site-ul lui Elliott) si nu am avut niciun fel de probleme. M-am gandit sa modific cablajul astfel incat punctul in care conectez cablul de alimentare al amplificatorului sa fie amplasat intre CI si tranzistorii finali, nu ca acum cand traseele care alimenteaza finalii trec printre pinii de la CI. Ma gandesc ca asta ar putea sa fie problema. Altceva nu prea imi vine in minte acum. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 6, 2012 Partajează Postat Iulie 6, 2012 Cablajul are nevoie de destule rectificari si cred ca el este principala cauza a problemelor tale, o sa incerc azi sa-mi fac timp pentru a-ti proiecta un cablaj pentru acest amplif. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum