Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare sistem audio hi-fi(DAC-uri, Mhz, etc..)


Vizitator cipdc

Postări Recomandate

Vizitator cipdc

Salut,

 

Sper sa nu gresesc sectiunea....

 

Ce-mi doresc eu: un sistem hi-fi stereo (nu ma deranjeaza sa fie si 4.1 - 2xstereo+woofer) pentru o camera normala de apartament.Ma intereseaza fidelitate, nu putere.

Ce cred ca ar trebui sa-mi cumpar:

- un receiver decent - sa zicem un Yamaha RX-V371

- boxe decente - sa zicem Sony SS-FCR6000

- player CD decent (si aici m-ar interesa sa stie sa citeasca si medii de pe USB, in special fisere WAV) - sa zicem Denon DCD-F107

- "decent" se refera mai sus la un raport bun calitate/pret

 

Cateva intrebari:

- de ce exista boxe cu range 20Hz - 40KHz, 50Khz, etc, cand urechea umana la varsta unui adult percepe pana in 20KHz ?

- boxe de 6 ohm sau de 8 ohm ? sau de cati ohmi ? si de ce ?

- dupa ce DAC-uri sa ma uit cand aleg un receiver ? cat de mare este diferenta de fidelitate intre DAC-urile prezente pe receivere ?

- am vreo sansa sa-mi iau o statie pe lampi la un pret de, sa zicem, 1000 ron ?

- de ce sunt recomandate statiile pe lampi pentru audiofili ? ce durata medie de viata au lampile ?

 

- ce sa caut cand aleg un player audio ? mai conteaza ce DAC are player-ul daca sunetul se duce in receiver si trece prin DAC-ul receiverului ?

- mai exista egalizatoare hardware separate ? Sau receivere/amplificatoare cu egalizator manual ? Ma refer la ceva de genul asta : http://arch2.okr.ro/auctions.v3/700_700 ... 00_700.jpg

Se mai foloseste asa ceva ?

- de boxe...nu mai intreb acuma

 

Momentan atat, si daca se mai poate, ceva recomandari din partea dumneavoastra.

 

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • zal

    2

  • red93

    1

  • corneillus

    1

  • doru77

    1

Top autori în acest subiect

1. Fidelitate... numai stereo şi cît mai simplu, fără procesări inutile ale semnalului, după formula: Cd -> Amplif -> Boxe. E suficient dacul din cd, mai bine implemantat decît unul ptr toate sursele, dintr-un amplif x.1.2. De preferat boxe de 8 Ohmi, vor fi şi distorsiunile mai mici, ptr 4 Ohmi trebuie să te asiguri că ampliful e capabil de ele, 90% din cele de pe piaţă nu rezistă. Asta din cauza curentului dublu ''supt'' din etajul final, faţă de boxele de 8 Ohmi.3. Amplifurile pe lămpi au altă curbă de bandă audio, de aceea majoritatea nu au nevoie de corecteoare de ton.4. Viaţa lămpilor finale depinde de producător, schemă şi reglaje, dar rezistă şi zeci de ani unele.5. 1000 de lei e puţin, poate fi ceva artizanal, fără mari pretenţii, nici trafo de ieşire decente nu costă atîta.6. Egalizatoare se foloseau la amplifurile cu semiconductori, într-o perioadă, acum nu am mai văzut pe nimeni, decît un prieten mai surd de urechi.7. Cd decent... doar la mîna a doua, ceva dinainte de 1995....

Link spre comentariu

Trebuie să înţelegi că e foarte mult de discutat, foarte multe detalii, depinde totul şi de ce ai de gînd să achiziţionezi, de aia e bine să nu aştepţi degeaba aici răspunsuri şi să frunzăreşti şi netul, găseşti saituri de pasionaţi unde afli mai multe citind.

Link spre comentariu
Vizitator cipdc

Ok, multumesc. Tocmai asta si vroiam, detalii. :)Voi cauta in cat mai multe surse. Oricum, increderea mea se indreapta spre elforum.Cred ca e lumea prin vacante.... :)

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator cipdc

Da, ce sa zic, imi pare rau ca au fost asa putine raspunsuri. Ideea era ca ma intereseaza detaliile (oricat de multe ar fi)Intre timp am achizitionat o statie noua, entry level, dar sunt foarte multumit. Si apropo, nu numai ca are egalizator, dar are egalizator pe fiecare canal. Lipsa egalizatorului o inteleg cand cumperi doar CD-uri / vinyl-uri cu muzica originale si redai sunetul asa cum este. Momentan, mai am pana acolo si cred ca egalizatorul este binevenit (cateodata chiar si daca asculti CD-uri originale) Dar sa revin cu o lista de intrebari pe puncte: 0. Statia - dar aici m-am lamurit singur desi ar fi multe de zis. Am achizitionat o statie cu DAC Burr-Brown - 192kHz/24-bit DACs for all channels. E ceva digital, n-am avut bani de statie cu lampi. 1 . Boxe - Ce boxe aleg ? - foarte tentant pretul la Sony SS-FCR4000, dar pana nu le ascult....-raft/podea : pentru camere mici, inteleg ca se preteaza cele de raft, dar pe mine nu ma intereseaza puterea ci fidelitatea si ma gandesc ca la boxe de podea rezonanta este alta fata de cele de raft.-producator ? -MHZ : inca n-am inteles de ce unele boxe au specificatii de 20 Hz - 50 Mhz si costa foarte putin in comparatie cu unele boxe care ar 20 Hz - 30 Mhz si costa cel putin dublu sau..ma rog..de zece ori mai mult in unele cazuri. Poti afla diferenta fara sa asculti ? De ce exista specificatii de range pana la 50 Mhz cand urechea unui adult percepe pana in 20 Mhz ?-Ohm : aici citez raspunsul lui zal : "de preferat boxe de 8 Ohmi, vor fi şi distorsiunile mai mici, ptr 4 Ohmi trebuie să te asiguri că ampliful e capabil de ele, 90% din cele de pe piaţă nu rezistă. Asta din cauza curentului dublu ''supt'' din etajul final, faţă de boxele de 8 Ohmi" 2. Player Pentru comoditate, as merge pe ceva digital. Dar inca o data intreb daca mai conteaza chip-ul audio folosit pe player. Si aici probabil sunt 2 variante - iesire analog din player si conectat in statie (unde ma gandesc ca are importanta chip-ul audio al player-ului) - iesire digitala din player si conectat in statie (unde ma gandesc ca toata treaba o face DAC-ul statiei)

Link spre comentariu

1. În primul rând o mică corectură: urechea umană percepe între 20 de Hertzi și 20 de Kilo-Hertzi nu Mega-Hertzi!Părerile sunt împărțite de ce anume ai cumpăra o pereche de boxe care pot reda 50 KHz: unii zic că nu contează, alții spun că dimpotrivă face o diferență uriașă. Trebuie să înțelegi că măsurătorile boxelor nu se fac toate neapărat în aceleași condiții iar unii producători îmbunătățesc rezultatele pentru că "dă bine la marketing".Părerea mea este să te duci la un showroom serios de "scule audiofile" să vezi dacă simți diferențe majore între ce ai, și ce ai mai ascultat. Dacă nu simți așa ceva atunci orice aparatură "peste medie" s-ar putea să te satisfacă. Dacă sesizezi diferențe majore atunci sigur vei lua microbul audiofiliei și discuția va căpăta o altă tonalitate.Nu am avut ocazia să ascult boxele Sony dar trebuie să înțelegi că una este sistemul audio pentru muzică stereo și alta este un sistem HomeTheater. Muzica va suna diferit pe cele două.2. Player-ul este important dar trebuie să înțelegi că în funcție de cât de "chițibușar" ești așa îl vei și alege. Dacă ai luat deja receiver-ul ambele opțiuni (din cele două prezentate de tine) vor fi valabile deoarece în general player-ele standard de pe piață oferă ambele ieșiri - digital și analog. Diferența între cele două sunt cablurile dintre player și amplificator. Le poți asculta și alege pe cea mai bună pentru tine dintre ele.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări