Vizitator kuki9 Postat Iulie 3, 2012 Partajează Postat Iulie 3, 2012 Salut! Am nevoie de o sursă de tensiune stabilizată de 12V si un curent de minim 7A.Am încercat să mă folosesc de o sursă ATX 450W, dar nu a ţinut mai mult de 3 zile şi a căzut!Din discuţii am aflat că cineva a folosit o sursă ATX pe 12v la un curent mai mare de 10A cuplând pe ieşirea de +5V şi masă a unei rezistenţe de 10 ohmi pe 10W şi că funcţionează bine de câţiva ani.Întrebare ...de ce mie mi s-a ars sursa fără rezistenţa aceea şi de ce ţine sursa respectivului cu o rezistenta cuplată pe 5V ?Ce curent ar putea duce sursa pe 12V cu o astfel de modificare?Sau care ar fi modificarea corectă? Link spre comentariu
mircea888 Postat Iulie 3, 2012 Partajează Postat Iulie 3, 2012 La tine nu s-a ars din cauza ca nu ai pus sarcina pe bara de +5V, cred ca a fost doar sursa proasta.Daca nu ai consumator pe bara de +5V atunci o sa scada tensiunea de la iesire cand pui consumator pe bara de +12V. La problema asta ai doua solutii:a) Pui consumator asa cum ai zis si tub) Modifici reteaua de reactie sa nu mai tina cont de tensiunea de pe bara de +5V, am facut lucrul asta recent cu o sursa si merge foarte bine. trebuie sa modifici doar 1-2 rezistori, eventual poti face tensiunea reglabila (10-15%).Vezi ca sunt si altfel de surse de 12V de cumparat, sunt sub forma unui modul, cu racire pasiva. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Iulie 3, 2012 Partajează Postat Iulie 3, 2012 Salutare, dacă sursa e cu tl494 se poate decupla rezistenţa de feedback pe ramura de 5v şi astfel toată puterea va fi canalizată şi stabilizată pe ramura de 12v. Dar dacă sursa nu e cu tl494, şi e cu altul gen AT2005. AT2003. AT2002 sau chiar SG6105 e greu că au încorporat protecţiile şi trebuie păcălite. Dar încercaţi cu 2-3 becuri auto pe ramura de 5v asta în caz că dispuneţi de o altă sursă sau o reparativa care presupun a fi un half-bridge. Postaţi la depanare sursă atx mai sus cu ce e echipată sursa poate se poate repara. Link spre comentariu
Vizitator kuki9 Postat Iulie 3, 2012 Partajează Postat Iulie 3, 2012 Nu repararea sursei defecte este prioritară pentru mine acum, ci găsirea unei soluţii de alimentare a unui consumator 12V /7A din sursa ATX (dispun de încă 3 buc). Am să desfac sursa abia joi (acum sunt plecat...) să văd dacă e cu TL494 sau cu altceva şi o să revin.Pe domnul "mircea calin" îl rog dacă poate să-mi precizeze mai exact care sunt rezistenţele care trebuie modificate şi ce valoare trebuie să aibă. Mai exact cum aţi făcut dv. Pare interesantă ideea dv. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Iulie 3, 2012 Partajează Postat Iulie 3, 2012 citeşte mai sus ce am spus. Link spre comentariu
mircea888 Postat Iulie 3, 2012 Partajează Postat Iulie 3, 2012 Salutare, dacă sursa e cu tl494 se poate decupla rezistenţa de feedback pe ramura de 5v şi astfel toată puterea va fi canalizată şi stabilizată pe ramura de 12v.Asta chiar nu merge, daca scoti rezistenta de la ramura de 5V iar rezistenta de la ramura de 12V o lasi nemodificata atunci o sa creasca tensiunile de alimentare deoarece se va micsora tensiunea culeasa de pe bucla de reactie, chiar tind sa se dubleze tensiunile. Se poate face modificarea la orice sursa, chiar si cu SG-uri, asta pentru ca nu modifici valoarea tensiunilor ca sa ii dai motiv sa intre in protectie, altfel intr-adevar ar intra in protectie de over sau under voltage. Oricum iti spun sigur ca nu se intampla nimic daca modifici tensiunea cu 10-15%, intra in protectie doar daca iese din intervalul [10.8V-13.3V], asta am masurat eu la SG6105 si reiese si din datasheet. kuki9 Faci urmatoarele: identifici rezistorii care vin de la +5V si +12V, acesti rezistori vin direct de la +12 si +5 catre amplificatorului de eroare, pinul acesta este de obicei notat cu IN. Scoti rezistorul de la +5V iar rezistorul de la +12V il inlocuiesti cu unul care sa aiba jumatate din valoarea originala, eventual pui unul la fel in paralel. Ca sa o faci reglabila ai urmatoarea varianta: Sa zicem ca rezistorul reactiei de pe ramura de +12V are 33k, ar trebuie sa punem in locul lui un rezistor de 16.5K (exact) dar putem pune un 15k+un semireglabil de 3k. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Iulie 3, 2012 Partajează Postat Iulie 3, 2012 Aşa este uitasem de modificarea rezistenţei de feedback de pe ramura de 12v. Dar cel mai simplu e să pună nişte becuri auto pe ramura de 5v sau nişte rezistente bine dimensiunate de putere, dar asta în caz că el nu ştie să umble în surse. Eu mă refeream la faptul că dacă mutăm reacţia de pe 5v pe 12v(decuplăm rezistenţa) s-ar putea ca sursa să se oprească(am păţit cu AT2005). Link spre comentariu
Vizitator kuki9 Postat Iulie 8, 2012 Partajează Postat Iulie 8, 2012 Sursa nu este cu Tl494Am scos toate firele de care nu aveam nevoie. Am legat o rezistentă de 10ohmi 10w pe ramura de 5v, pusă pe un radiator de aluminiu pe care am băgat-o în sursă sub ventilator (fără se cam încălzea).Momentan se comportă bine.....rămâne de văzut pe viitor.Pe o altă sursă încerc să testez ce a zis dl.mircea calinMulţumesc celor care mi-au răspuns. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum