Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Esenţa tuburi electronice

Vizitator

Postări Recomandate

... probabil ca majoritatea triodelor nu au acea esenta, sau mai rau, e pe invers. In schimb fenomenul e mai degraba prezent la pentode.

In privinta asta suntem de acord. Dl lazaroiu am impresia ca se referea la faptul ca toate tuburile au acel comportament de crestere a puterii odata cu cresterea impedantei.

De aici poate să rezulte şi diferenţe de sunet date de etajul final (triodă/) ,altă esenţă ,de unde şi expresia "triodele au mai mult bass".

Aici am o nelamurire. De unde rezulta ca "triodele au mai mult bass" ?

Cu cit ne apropiem mai mult de frecventa de rezonanta impedanta difuzorului creste, la fel ca la inalte. De pe graficul triodei rezulta ca la frecvente mici impedanta creste si deci puterea va scadea. De unde deci "mai mult bass" ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 322
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adigh

67

• zbodeoc

39

• adrian_pic

15

• THOMAS

11

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Impropriu "triodele(tub final) au mai mult bass"(sarcină BL) ,înregistrând pierderi în registrul superior audio(datorită ZBL ,lipsă NFB) aşa cum se vede aici download/file.php?id=23202&mode=view ne determină să percepem spectrul redat cu mai mult bass.

Nu ,Lăzăroiu ştie bine ce discutăm (am vorbit cu dumnealui telefonic în repetate rânduri).

Link spre comentariu

Nu stiu daca se poate generaliza ca la inalte pierderea e mai mare decit la joase, asta depinde de difuzor. Iar la frecventa de rozonanta impedanta e mai mare decit oriunde in grafic chiar daca mai scade odata ce difuzorul e pus intr-o incinta corespunzatoare. Poate ca mai corect ar fi sa spunem ca o trioda favorizeaza mediile.

Link spre comentariu

Discutam până în frecvenţa de rezonanţă(de bass) dacă vrei...(trioda/tub final sarcina BL lipsa NFB) ,da se poate spune şi cum doreşti.Acum cred că se poate înţelege mai bine în ce consta diferenţa majoră tub final triodă sau tetrodă(pentodă) când sarcina(la anod adaptată prin OT) ar fi BL în lipsa NFB.

Link spre comentariu

OK. pina aici e limpede.Daca pentoda e generator de curent iar trioda generator de tensiune si fiecare poate suna bine in feluri diferite, atunci mai conteaza acel damping factor mult trimbitat ?

Link spre comentariu

"Nu ştiu"... ,eu am precizat clar decât cum se întâmplă în situaţii bine stabilite(triodă/tetrodă) download/file.php?id=23202&mode=view , download/file.php?id=23203&mode=view .

Aşa cum vezi în precizarea mea cele două situaţii sunt "diametral" opuse(am explicat cum infuenţează caracteristici gc "verticale sau orizontale" sunetul în condiţiile date... ) ,unii dinte voi doriţi în schimb altceva...

Link spre comentariu

Eu cred ca acel damping factor nu e esential sa fie cit mai mare asa cum multi spun, poate fi chiar mic. La un generator de curent nu are cum sa fie mare. Conteaza mai mult pentru schmbarea tonului. Unii se lauda cu damping factor mai mare de 100, cred ca e doar reclama. Deasemenea niste cabluri cu sectiuni foarte foarte mari nu cred ca-si au rostul, mai importent e sa fie scurte ca sa nu apara inductivitati nedorite. Pot fi si din cupru cu oxigen (sau azot :rade: ).

Link spre comentariu

Cu alte cuvinte(SE-OT la anod,pdv audiofil...până acum...) contează enorm: -ce sarcină dispunem în secundar OT -ce tub final avem triodă sau tetrodă(pentodă) -cu NFB(gradul şi tipul de reacţie negativă aplicat) ,fără NFB

Link spre comentariu

Stiu ca nu suntem la "cabluri pentru audiophilie" dar in acest subiect trioda/pentoda sau generator de tensiune/generator de curent, se modifica radical damping factorul la trecerea trioda/pentoda asa ca nu putem face abstractie de rezistenta interna a generatorului sau rezistenta cablurilor, mai ales ca vorbim si de cuplarea la difuzor (prin cabluri). Sa zicem ca avem un cablu cu o rezistenta mare, de 2ohm (1+1 ohm, insumat pe amindoua firele). Va scadea randamentul total, evident, nu despre asta vorbesc. Va dauna asta calitatii sunetului ? Sau doar se va modifica, nu va dauna. Acea rezistenta va avea tendinta sa se comporte ca un generator de curent iar asta (gen de curent/gen de tensiune) dupa cum s-a vazut doar modifica sunetul, nu e neaparat mai bun sau mai rau. La un amplificator fara NFB bineinteles.E binevenita si experienta celor care au multa experienta in lucrul cu difuzoarele.

Link spre comentariu

Am primit un link de la vsurducan despre reinventarea "tuburilor"... practic, vidul este (o) esenta...http://www.electronics-eetimes.com/en/n ... 06&vID=209

Interesant link-ul, ma gindesc la un circuit integrat pe lampi unde toate lampile ultraminiatura ar functiona intr-un singur balon. Vidul poate fi o esenta. Einstein care credea in existenta eterului spunea ca din moment ce vidul are niste proprietati (permeabilitate, permitivitate etc) atunci vidul nu e "nimic". Nimicul nu are proprietati.

...scuze daca nu este 100% on topic....

Sa speram (amindoi) ca nu ne va admonesta kosmin227.
Link spre comentariu

Einstein nu este o referință , a fost repetent in clasa 4-a la matematica . MC la pătrat este un plagiat ordinar după studiile primei sale neveste , si nu era de origine etnică serioasa .Habar nu avea de lampi , deci... :) :) :) :) :) .Lee de Forest este cu adevărat Jupanul Lampilor !

Link spre comentariu

Va ofer un exemplu de divagatie copy-paste , plina cu esenta tuburilor electronice ! Cu exceptia potentiometrului de pe primul etaj balansat ( functionarea perfect simetrica poate fi afectata de lipsa egalitatii dintre cele doua potentiometre cuplate pe acelasi ax ) schema este de o frumusete deosebita .

Link spre comentariu

Cu siguranta ,schema amplificatorului urmator are " esenta " audiofila din belsug , deoarece nu este PP , SE sau Circlotron . Chiar daca ar fi una dintre cele enumerate , sper ca v-am facut curiosi ...Atentie , schema este impartita in trei volume si este necesar sa le descarcati pe toate .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări