Vizitator Postat Iulie 5, 2012 Partajează Postat Iulie 5, 2012 Traian B devii penibil domnule(şi foarte incoerent ,postează domnule ceva serios ,lasă caricaturile pentru alţii) vezi traiane că nu mă găsesc în regim maxim de putere în sarcină , credeam că poţi să admiţi că atunci când se schimbă sarcina la anod Za dar menţinem amplitudinea de atac gc constantă se modifică puterea în sarcina Za aşa cum se vede şi aici în cele două situaţii. A doua situaţie(grafică) se vede clar tensiunea de atac gc-constantă şi desigur valori diferite pentru două drepte de sarcină ,am reprezentat decât efectul semialternanţei pozitive de atac şi în situaţia semialternanţei negative de atac gc lucrurile decurg la fel...sau poftim valoric 4,32W > 2,9W(sinus semialternaţa pozitivă de atac). Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 5, 2012 Partajează Postat Iulie 5, 2012 Traian_B se comportă lamentabil O mica erată 4,08 > 2,75 Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 6, 2012 Partajează Postat Iulie 6, 2012 Aici download/file.php?id=23025&mode=view merg pe notaţiile Traian B... atunci avem următoarea situaţie Za creşte de la Z1=3,6k la Z2=5,4k , Z2/Z1=1,5 şi Pz1=1,82W şi Pz2=2,41W (P2/P1=2,41/1,82=1,32). aşadar spun: Deşi Za creşte cu 50% sforţa P nu scade cu 50% ,ci sforţa P CREŞTE cu 32% !!! Comparaţi ce spun sus bolduit(colorat) cu ce spune Traian B (încercuit cu albastru) mai jos. Afirmaţia Traian B (încercuită cu albastru) este aproape identică cu afirmaţia mea bolduită colorată (diferenţă nesemnificativă cifre...) ,ce ne spune Traian B ?! diferit nu pot să înţeleg. Link spre comentariu
THOMAS Postat Iulie 6, 2012 Partajează Postat Iulie 6, 2012 Cred ca toti avem simtul umorului dezvoltat si chiar ne trebuie uneori cateva momente de relaxare,dar in cazul de fata fara a da dreptate cuiva,evidenta exemplului lui este foarte clara,nu stiu ce este de neinteles???...eu nu pot face dovada decat prin acest aparat matematic ce se numeste LTC si care SIGUR nu greseste. Trebuie retinut de la bun incept ca a prezentat un montaj SE clasa A cu un singur tub pentru care a fost stabilit un PSF si bineinteles un Ra. Din Ra si din ceea ce dorim sa obtinem de la acest amplificator,vom calcula si mai apoi construi un OT cu un secundar ce se va cupla la un difuzor cu o anumita impedanta,in cazul schemei prezentate de mine mai jos imi trebuie un Ra=5000ohmi reflectata dintr-un secundar de 8 ohmi,rezulta un raport de transformare de 25/1. ATENTIE!!!! RAPORTUL DE TRANSFORMARE ESTE ACELASI INDIFERENT DE FRECVENTA LA CARE LUCREAZA ACEL OT !!! Ce vrea sa spuna ?..daca in secundar vom pune un difuzor BL cu impedanta de 8ohmi la 1000Hz,pe masura ce vom creste frecventa,impedanta acestuia va creste excat asa cum arta pe graficele lui date de producator,eu am spus cam 12 ohmi la 10.000Hz. Aceasta "noua" impedanta se va reflecta in primarul trafului,AVAND IN VEDERE CA RAPORTUL OT ESTE ACELASI,25/1,la 7500ohmi (25 la patrat imultit cu 12 ohmi,rezulta 7500ohmi).Rezulta din aceasta o amplificare ceva mai mare pentru frecventele mai mari de 1000Hz,iar daca va fi vorba de o ESENTA sau nu,asta tine de altceva...,poate nu este ales prea bine acest termen,dar "fenomenul" exista. Priviti schema de mai jos si cititi cu atentie masuratorile tensiunii anodice si curentului anodic in ambele cazuri; Ra=5K si Ra=7.5K. REPET: RAPORTUL DE TRANSFORMARE ESTE ACELASI,NIMENI NU SCHIMBA OT IN TIMPUL FUNCTIONARII IN FUNCTIE DE FRECVENTA!!! si semnalul la intrare este ACELASI 7,77V[rms] in ambele cazuri,numai frecventa este alta;1KHz respectiv 10KHz. Eu am facut o simulare cu o schema ce are un tub 6L6GC,se observa ca tensinea de audiofrecventa are o valoare pe un Ra=5K si o alta valoare pe un Ra=7.5K,curentul este ceva mai mic pentru Ra=7.5K deoarece si Ra[DC] este ceva mai mare,dar este sensibil egal cu cel de la Ra=5K (65mA cu 68mA) Cu asta imi inchei aportul meu la acest topic. Schema: Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 6, 2012 Partajează Postat Iulie 6, 2012 ... Parerea mea e ca la un tub ca 300B folosit doar in zona cea mai liniara, unde se apropie de ideal, nu mai exista acea "esenta". Suna rau 300B ?Părerea ta da ,nu şi a mea.Mai jos verde Za=3k0 pentru un BL 8Ω/1khz respectiv albastru Za=6K6 17,6Ω/10khz ,de data asta am trecut la realitatea BL. Realitatea fiind că un ZBL influenţează puternic Za în felurite moduri funcţie de caracteristicile tubului final ,tipul tubului final(triodă/ , un tip poate fi considerat generator de curent celalalt generator de tensiune caracteristici gc relativ verticale/orizontale ,între fiind config UL). De aici poate să rezulte şi diferenţe de sunet date de etajul final (triodă/) ,altă esenţă ,de unde şi expresia "triodele au mai mult bass". În primul post/subiect cu tub final tetrodă 6L6GC(caracteristici gc relativ orizontale) se întâmplă aşa cum am prezentat(una din esenţe). Când schimbăm modul de conexiune al unei tetrode/pentode în triodă(tub final) sunetul se va schimba radical(altă esenţă). Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 6, 2012 Partajează Postat Iulie 6, 2012 Audiofilia salvează România(pardon prostia). Cântăriţi-vă reacţia. Gândiţi cu mintea dumneavoastră(în baza cunoştinţelor acumulate). Link spre comentariu
felixx Postat Iulie 6, 2012 Partajează Postat Iulie 6, 2012 De aici poate să rezulte şi diferenţe de sunet date de etajul final (triodă/) ,altă esenţă ,de unde şi expresia "triodele au mai mult bass". Da sigur....banuiesc ca te referi la zona cercetata de tine,evident 1khz-10khz. Când schimbăm modul de conexiune al unei tetrode/pentode în triodă(tub final) sunetul se va schimba radical(altă esenţă). Bineinteles....dar cat de radical?Cum masori acest lucru? Se va schimba RADICAL in bine sau in rau?....si daca "raul" suna mai bine pe material de muzica clasica?Cum stabilesti acest lucru?.....pe hartie? Audiofilia salvează România(pardon prostia).Cântăriţi-vă reacţia. Gândiţi cu mintea dumneavoastră(în baza cunoştinţelor acumulate). Serios? Multumim pentru precizarea "prostiei".....banuiesc ca esti mult prea orgolios sa-ti ceri scuze...probabil a 2 sau a 3 oara numai aici..... Eu sunt dispus,pe baza calculelor tale si nu numai,sa demonstrez ca TU nu poti face diferentele mentionate in acest topic intre SE-ul pe care-l vrei tu si un SS (fara RN,cu finali BJT) .... in REAL LIFE cu ORICE difuzor BL sau nu,dar in conditiile de acustica (test) impuse de mine,cu orice pasaj muzical,la orice frecvente doresti tu. Si da...poti sa-ti aduci si pixul si hartia...... ....numai vorbesc de un PP cu un OT sa spunem 8Hz-170kHz.... ....semnat...prostul de servici Felixx Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 6, 2012 Partajează Postat Iulie 6, 2012 Domnilor , nu este cazul sa va aprindeti pentru o idee , va rog sa procedati cu mai mult tact diplomatic , problema tratată in subiectul acesta este foarte importantă !Va rog sa combateti ideile , nu persoanele ! Evident , doar cu argumente bine justificate tehnic . Va mulțumim ca avem ce învață de la Dvoastra ! Link spre comentariu
felixx Postat Iulie 6, 2012 Partajează Postat Iulie 6, 2012 Domnilor , nu este cazul sa va aprindeti pentru o idee , va rog sa procedati cu mai mult tact diplomatic , problema tratată in subiectul acesta este foarte importantă !A da?......spune-mi si mie cat e de importanta daca poti s-o anulezi doar cu 2 variabile?Da-mi un exemplu concret nu un calcul matematic dus la extrem si generalizat agresiv pe care poti sa-l anulezi doar cu un simplu fonoabsorbant. Link spre comentariu
adigh Postat Iulie 6, 2012 Partajează Postat Iulie 6, 2012 @valderama Sper ca ne putem intelege si vorbind civilizat. Am spus ca pe un tub cu caracteristici foarte aproape de ideal nu va exista variatie de putere la variatia putere. Nu e asa, e gresit. Ceea ce am spus bine si voi demonstra e ca acea "esenta de tub" adica acea crestere de putere odata cu cresterea impedantei , nu exista. Sau mai bine spus exista dar e doar un caz particular. Acea crestere de putere odata cu impedanta se datoreaza tipului de tub si implementarii tubului. Pe o alta dreapta de sarcina, cu acelasi tub, efectul poate fi invers. Dupa cum descoperise si institutul pe care cu onor il conduce Traian B acea "esenta de tub" poate exista si la tranzistoare. Daca fenomenul e prezent si la tranzistoare cum se mai poate numi "esenta de tub" ? Sper ca graficul urmator spune totul. Putrea scade si nu creste odata cu cresterea impedantei. Sa fie acest 300B un tub deficient pentru ca-i lipseste esenta de tub ? Poti demonstra pe acest grafic "esenta de tub" ? http://www.emissionlabs.com/datasheets/EML300B-XLS.htm Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iulie 6, 2012 Partajează Postat Iulie 6, 2012 adigh mi-ai zis ca pentru a putea raspunde trebuie sa citesc postul intai. Tu ai scris: Am spus ca pe un tub cu caracteristici foarte aproape de ideal nu va exista variatie de putere la variatia putere. sau acea crestere de putere odata cu cresterea impedantei , nu exista. Sau mai bine spus exista dar e doar un caz particular. Stiu ca esti plecat din Romania si mai exista si alti useri care scriu de peste hotare dar tu fata de acei useri scrii aici si dezbatem o problema. Deci aici ideile trebuie sa fie exprimate clar pentru a putea nu da nastere la confuzii. Perfer sa iti cer tie sa modifici mesajul decat sa ma chinui sa inteleg ce ai vrut sa scrii. O alta problema este ca nu-mi place cand se "seamana confuzie". Tu scrii clar: Sa fie acest 300B un tub deficient pentru ca-i lipseste esenta de tub ? si dai o pagina web unde este prezentat 300B-XLS!!! Eu in primele cateva secunde am fost bulversat ca vedeam 55W Plate disipation in pagina aia si nu intelegeam ce nu-i la locul lui, apoi am vazut ca nu este clasicul 300B. Clasicul 300B stei doar de 350V cu 60mA. Hai sa fim un pic atenti cu detaliile! Pe mine sincer ma deranjeaza sa tot caut sa potrivesc informatiile ca sa vad ce se doreste a fi spus. Link spre comentariu
adigh Postat Iulie 6, 2012 Partajează Postat Iulie 6, 2012 @adrian_pic, Daca ai citi cu ochii deschisi nu cu dintii strinsi vei intelege. Am facut si desen cum iti place si tot nu intelegi ? 1.-Vezi ca incurci borcanele si dai citate din posturi diferite. Afirmatia "Am spus ca pe un tub cu caracteristici foarte aproape de ideal nu va exista variatie de putere la variatia putere." din acel post am corectat-o in urmatorul, citesti pe sarite ? 2.-Fara afirmatii de tipul "Stiu ca esti plecat din Romania si..." 3.-Scrii "ma chinui sa inteleg ce ai vrut sa scrii." Nu te chinui, las-o. Sau mai bine da-ti cu parerea daca exista "esenta de tub" 4.-Care e problema ca am dat ca exemplu 300B-XLS in loc de 300B ? Pot da orice tub vreau ca sa demonstrez ceea ce doresc. Daca tubul pe care l-am ales demonstreaza ca esenta de tub nu exista atunci tubul ales de mine imi serveste foarte bine. Mai sunt multe alte tuburi care nu respecta regula de a creste puterea odata cu cresterea impedantei deci esenta de tub e doar un caz particular. Ti se pare o problema PSF-ul ales ? Uita-te in capul tabelului unde se sugereaza diferite PSF-uri, scrie "300B-XLS Recommended Single Ended operating points (This is just a selection, other choices are possible) " 5.-In loc sa te trezesti vorbind mai bine spune ceva la obiect si spune si tu daca exista acea esenta de tub sau nu. Toate cele bune si tie! Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iulie 6, 2012 Partajează Postat Iulie 6, 2012 Eu iau postul in care ai postat graficul. Acolo exista propozitia: Am spus ca pe un tub cu caracteristici foarte aproape de ideal nu va exista variatie de putere la variatia putere. si ti-am subliniat cu rosu ce ma zgarie pe creier. Fa acordul si incearca sa fi mai precis. Apare de doua ori cuvantul putere si nici un detaliu. La mine albul este alb si negrul este negru. Cat timp scrii: Ceea ce am spus bine si voi demonstra e ca acea "esenta de tub" adica acea crestere de putere odata cu cresterea impedantei , nu exista. Sau mai bine spus exista dar e doar un caz particular. apare ambiguitate. Daca iei in calcul 1 milion de cazuri si ai un singur caz (particular) care este diferit da marea majoritate nu poti spune ca nu exista acel caz particular si sa exprimi un verdict neglijand cazul particular. Acum tu ai adus in discutie un tub, cine spune ca tubul tau nu este un caz particular? Deci ca sa fie clar, nu se poate trage o concluzie. Pentru a da un verdict trebuie analizate toate tuburile si a vedea care respecta si care nu afirmatia ta. Deci chiar din postul tau rezulta ca exista esenta de tub. Chiar si daca raportul ar fi de 1 tub la un miliard tot exista! Eu sunt de parere ca exista atata timp cat am aratat mai sus cum privesc problema. Nu am nici o problema cu PSF-ul ales dar eu nici nu aveam habar ca exista 300B-XLS si stiam doar de arhicunoscutul 300B si cand m-am uitat pe desenul tau am vazut un PSF care nu se potrivea cu clasicul 300B deci a trebuit sa pierd timp sa vad cum stau treburile. Prima data ai adus in discutie tubul E88CC pe care l-ai dus in graficul tau in clasa A2. Eu nu zic ca nu se poate dar este ca si chestia aia: 6 miliarde de oameni merg cu picioarele si sunt 100 (de acrobati) care merg in maini. Nu se leaga nimeni de ei dar totusi aici incercam sa fim cat mai aproape de ceea ce putem realiza practic. E ca si cum am vorbi de trafuri Tango dar nici daca punem 10 din noi banii in comun si tot nu ajungem sa cumparam unul. Deci nu ma deranjeaza daca aduci in discutie E88CC dar sa il folosesti cum il foloseste lumea, nu ma deranjeaza daca aduci in discutie tubul 300B-XLS dar scrie peste tot 300B-XLS nu o data scrii 300B si apoi dai link catre 300B-XLS si incepi calcule pe graficul lui 300B-XLS. Deci ce doresc este sa fie un pic de ordine ca sa fie usor de urmarit si sa nu piarda lumea timpul facand-o pe-a detectivul pentru a pune informatiile cap la cap. Deci repet: pentru mine exista esenta de tub. Link spre comentariu
adigh Postat Iulie 6, 2012 Partajează Postat Iulie 6, 2012 @adrian_pic, Vreau sa-ti raspund si nu inteleg ce vrei, tu intelegi ce vrei ? Chiar si dupa ce ti-am spus ca acea afirmatie am corectat-o in urmatorul post tot nu ai priceput si inca mai intrebi ? La mine albul este alb si negrul este negru. Cat timp scrii: Ceea ce am spus bine si voi demonstra e ca acea "esenta de tub" adica acea crestere de putere odata cu cresterea impedantei , nu exista. Sau mai bine spus exista dar e doar un caz particular. apare ambiguitate. Unde vezi tu ambiguitate ? Exista acel fenomen de care vorbea valderama dar numai la unele tuburi, "fenomenul" sau "esenta" sau cum vrei sa-i spui e real dar nu general valabil la toate tuburile. Putem deci sa-i mai spunem "esenta de tub" ? Ca si cind ar fi ceva specific tuturor tuburilor. Nu vreau sa ma hazardez ca nu am cum sa verific dar probabil ca majoritatea triodelor nu au acea esenta, sau mai rau, e pe invers. In schimb fenomenul e mai degraba prezent la pentode. Am spus si "exista" si "nu exista" dar nu e o contradictie, la unele tuburi exista iar la altele nu. Daca tot nu ai inteles atunci nu stiu cum sa-ti mai explic. Ori nu explic eu bine ori ai tu probleme de intelegere. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 7, 2012 Partajează Postat Iulie 7, 2012 ... Realitatea fiind că un ZBL influenţează puternic Za în felurite moduri funcţie de caracteristicile tubului final ,tipul tubului final(triodă/ , un tip poate fi considerat generator de curent celalalt generator de tensiune caracteristici gc relativ verticale/orizontale ,între fiind config UL). De aici poate să rezulte şi diferenţe de sunet date de etajul final (triodă/) ,altă esenţă ,de unde şi expresia "triodele au mai mult bass".... Când schimbăm modul de conexiune al unei tetrode/pentode în triodă(tub final) sunetul se va schimba radical(altă esenţă). Pentru un regim de putere în sarcina mai mic decât puterea maximă utilă(atunci când în secundar OT avem dispus BL şi ne aflăm în bucla deschisă=fără reacţie negativă) GENERALIZEZ : Există o diferenţă majoră de sunet în registrul superior audio între triodă comparativ tetrodă(pentodă) atunci când în secundar OT avem dispus BL şi ne aflăm în buclă deschisă. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum