Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Esenţa tuburi electronice

Vizitator

Postări Recomandate

La un final cu lampi fara reactie negativa, tensiunea de iesire variaza destul de mult cu sarcina. Daca includem finalul si traful in reactia negativa, tensiunea de iesire va avea o variatie mult mai mica cu sarcina. (8 ohmi comparativ cu 12 ohmi) Cit de "mult mai mica" depinde de amploarea reactiei negative si de amplificarea in bucla deschisa.Aceasta variatie nu e numai datorata rezistentei interne ci si schimbarii dreptelor de functionare.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 322
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adigh

67

• zbodeoc

39

• adrian_pic

15

• THOMAS

11

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dacă în această situaţie download/file.php?id=23066&mode=view menţin câştigul în tensiune constant în banda audio(amplificator) dar recurg la diverse "artificii" astfel încât să compensez variaţia impedanţei sarcini în raport cu frecvenţa puterea descărcată în sarcina-BL nu va deveni constantă(pentru o amplitudine constantă la intrare/ieşire 1khz sau 10khz).

Link spre comentariu

Difuzorul de banda larga are in afara variatiei de impendanta si un randament acustic mai mic la frecvente mari, dar din cele aratate de valderama cresterea puterii la aceaste frecvente compenseaza oarecum SPL, oare acest lucru da senzatia ca OB suna bine?

Un BL http://www.maclementhorn.it/PHY-HP_Speakers.html aplicat OB http://www.maclementhorn.it/PHY-HP_Open_Baffle.html şi o schiţă OB http://www.tonianlabs.com/H21lb15_SAG_E.htm bla bla bla SE-BL-OB http://www.methe-family.de/phy_hp.htm
Link spre comentariu

Difuzorul de banda larga are in afara variatiei de impendanta si un randament acustic mai mic la frecvente mari, dar din cele aratate de valderama cresterea puterii la aceaste frecvente compenseaza oarecum SPL, oare acest lucru da senzatia ca OB suna bine?

Ba deloc.Open baffle nu este intr-o oarece "legatura" cu un BL.Sunt alti parametri care trebuiesc analizati pentru ca un difuzor (BL sau nu) sa functioneze bine in ob....Fs,Xmax,Qts,fiind cele mai importante.Daca mai adaugam ca orice cutie are o rezonanta proprie si mai mult,undele stationare din interior dau de furca constructorului,uneori se opteaza pentru OB pentru a "scapa" de aceste cateva probleme dar....bineinteles dai de altele,specifice topologiei respective.Am ascultat KM30 de la PHY in 2 setupuri (open baffle si Rondo).Difuzoarele PHY sunt concepute special sa functioneze in open baffle si adiacent in variatiuni de acest tip.Valderama....

Am greşit reprezentând această situaţie(influenţa Zs-BL asupra Za) domnule felixx ?!

Nu ai gresit deloc numai ca in REAL LIFE aceste determinari au o importanta infima comparativ cu alte aspecte direct legate de BL sau sinergia si topologia sistemului respectiv.BG-ul de la Visaton nu e cel mai bun exemplu,care apropo,pentru cei care nu au lucrat cu el,suna ca un bici si fara notch si augmentat pe joase nu poti sta cu el in casa - dar merge pe plafoniera sau tavan in magazine pentru ambianta----in Voigt deasemenea suna cavernos).Fara o analiza completa a difuzorului,de la suspensii pana la magnet nu poti trage concluzii daca merge in OB,singur sau nu,amplificat cu un SE sau SS sau PP.De aceea am zis si repet.....sunt o multitudine de variabile extrem de importante care trebuiesc cunoscute si puse la punct inainte de a afirma (ceea ce banuiesc ca se doreste a concluziona,dar poate ma insel?) ca SE -ul este manusa pentru un BL ...... si mai mult....se generalizeaza.(adresarea cu apelativul "domnule"....la modul repetat nu inseamna decat ca ce?.....)Din cate stiu,adresarea pe forumuri se face la pers. I si cam ...atat,fara domnule...cel putin eu nu am pretentii si nici nu vreau sa am probleme de personalitate gandindu-ma la acest lucru.
Link spre comentariu

BG20/8 "Suitable for full-range units as vocal or guitar monitors or as a mid-range unit for full-scale or musicians' PA systems."

Deci mie mi-ar trebui cel putin o lada de bere ca sa caracterizez un difuzor in acest hal de ambiguitate. Totusi, am sa subliniez doar "musicians' PA systems" . Ce inseamna "PA" ? "Public address" adica pe romaneste difuzoare de radioficare mai rasarite, ceea ce-i convergent cu observatia anterioara cum ca ar merge bine in tavan.

La schimb, un difuzor cu care am lucrat nu o data si nu neaparat in modul "single" pe canal, care dupa parerea mea face toti banii (observati si descrierea):

B200 - The B 200 is ideally suited to use in high-quality, powerful single-band speakers, where the cabinet design need not be restricted to classic, fully enclosed or vented cabinets, but more exotic alternatives like horns or open baffles can be used to create amazing results.

Ce are asta cu esenta tuburilor electronice nu stiu... Ba da, stiu! Astea chiar merg bine in SE-ul din crestetul topicului ☺

Link spre comentariu

După cum poţi să vezi felixx când am deschis acest subiect "mă preocupa" cum se reflectă la anod o impedanţă variabilă în raport cu frecvenţă(BL) şi ce efect are acest tip de sarcină în etajul final dat ,cu alte cuvinte natura sarcini la anod şi efectele ei. Subiectul nu a fost strict orientat ,am lăsat loc pentru diverse discuţii (cu "ton" civilizat).Personal am expus o problemă ,se pot expune diverse probleme legate de "esenţa tuburi electronice"... Consider că discuţiile pot avea un caracter cât de cât aplicat şi explicat(funcţie de experienţa fiecăruia).

Link spre comentariu

De acord, se poate broda mult pe subiect, dar nu mi-ai raspuns la intrebare, m-ai ignorat carevasazica, de parca am avea ceva de impartit. Eu nu vreau decit o parere cu subiect si predicat (ca si asa e la moda in zilele astea ☺)... a treia si ultima oara: cum dispare "efectul" in sarcina catodica?

Link spre comentariu

A propos de BG20, se poate spune ca e un difuzor bun pentru banii pe care-i dai, dar dupa ce l-am incercat in trei configuratii diferite (compresie, bass-reflex si open baffle - de fapt o cutie de boxe de Kashtan fara fund) concluzia a fost ca are SPL mare, dar e un difuzor bun doar pentru instrumente (eventual PA), pe muzica clasica suna ca o trompeta...bass-reflex si compresie am facut cu o incinta Melodia intarita de mine, nu e chiar volumul recomandat, dar suficient cat sa tragi o concluzie.Din ce am citit B200 e varianta mult imbunatatita a lui BG20 (sau BG20 varianta de buget a lui B200), nu merita folosit BG20 la hi-fi, chiar si difuzoarele romanesti de 12,5W/6 ohmi suna mai bine - eu am facut comparatia din pacate cu o rezistenta serie de 2.2 ohmi pentru difuzorul romanesc, dar presupun ca nu a alterat prea mult testul...am folosit insa amplificatoare pe lampi si acolo e important sa avem sarcina la fel.Cine le are deja cred ca le poate folosi ca si mine: in cutii de boxe de Kashtan - alea vechi - cu capacul din spate scos si tweeterul original rusesc cuplat prin condensator de 2uF, fara alte filtre. Nu e high-end, dar se poate asculta muzica in conditii acceptabile.

Link spre comentariu

Din ce am citit B200 e varianta mult imbunatatita a lui BG20 (sau BG20 varianta de buget a lui B200), nu merita folosit BG20 la hi-fi, chiar si difuzoarele romanesti de 12,5W/6 ohmi suna mai bine - eu am facut comparatia din pacate cu o rezistenta serie de 2.2 ohmi pentru difuzorul romanesc, dar presupun ca nu a alterat prea mult testul...am folosit insa amplificatoare pe lampi si acolo e important sa avem sarcina la fel.

...

Ce înseamnă "sarcina la fel" ? , încă din deschiderea subiectului se arată că această sarcină(impedanţă) în condiţii date nu pare a fi constantă (cu valoare fixă-dată) ,impedanţa variază în raport cu frecvenţa(la anod ,BL...).
Link spre comentariu

Era vorba de a avea aproximativ 8 ohmi, cand am facut eu experimentul aveam in vedere SPL-ul si felul cum suna difuzoarele astea...cred ca pierderea de putere pe rezistenta de 2 ohmi afecta mai putin testul decat comportarea diferita a amplificatorului pe un difuzor de 6 ohmi. E vorba de un SE cu 6P3S si un SRPP cu 6N13S.Am intrat in discutie pentru ca am vazut vorbindu-se despre BG20 si dupa hartii ar trebui sa sune ceva mai bine decat suna in realitate...parerea mea cel putin, repet, eu detin concret aceste difuzoare.Daca totusi cineva le foloseste si reuseste sa obtina rezultate satisfacatoare cu ele in hi-fi l-as ruga sa posteze aici datele incintei, as fi bucuros sa le folosesc si eu la auditie, desi cred ca vor sfarsi in niste amplifuri de chitara de putere redusa...

Link spre comentariu

(adresarea cu apelativul "domnule"....la modul repetat nu inseamna decat ca ce?.....)Din cate stiu,adresarea pe forumuri se face la pers. I si cam ...atat,fara domnule...cel putin eu nu am pretentii si nici nu vreau sa am probleme de personalitate gandindu-ma la acest lucru.

Adresarea cu "domnule" fie inseamna mult respect desi poti respecta pe cineva si fara sa-i spui domnule sau invers poti spune cuiva "domnule" dar de fapt sa-l dispretuiesti, fie inseamna sa tii pe cineva la distanta. Adresarea reciproca la persoana I fiind neacceptabila pentru cineva care se afla pe o pozitie inalta sau care crede ca se afla acolo. Ar insemna sa confirme in acest fel ce te afli pe aceeasi treapta cu acea persoana. In ce ma priveste prefer persoana I dar imi vine greu sa iau pe cineva cu "tu" daca el ma tot face "domn". Cu aceasta ocazie abordez o alta problema. Conform gramaticii limbii romane pseudonimele se scriu intotdeauna asa cum si le-au scris autorii, chiar si la inceputul propozitiei. Totusi pentru ca nu ne cunoastem numele si vrem sa aratam mai mult respect unii celorlalti scriem de multe ori pseudonimele cu litera mare la fel ca numele proprii. Eu nu stiu cum sa fac, sunt pus sa aleg intre a incalca legile gramaticii sau a raspunde "cu litera mica" atunci cind cineva mi se adreseaza "cu litera mare". Poate aveti careva niste sugestii.
Link spre comentariu

Dacă în această situaţie http://www.elforum.info/download/file.php ... &mode=view menţin câştigul în tensiune constant în banda audio(amplificator) dar recurg la diverse "artificii" astfel încât să compensez variaţia impedanţei sarcini în raport cu frecvenţa puterea descărcată în sarcina-BL nu va deveni constantă(pentru o amplitudine constantă la intrare/ieşire 1khz sau 10khz).

Daca veti face un circuit corector in bucla de reactie care sa arate in oglinda cu graficul unui difuzor si deci sa compenseze neliniaritatea difuzorului atunci acel amplificator nu se va potrivi decit cu acel difuzor. Iata un exemplu de neliniaritate:

http://diyaudioprojects.com/Speakers/Ta ... eaker-Kit/

Ce bucla de reactie trebuie sa aibe un amplificator pentru a compensa neliniaritatile acestui difuzor de BL ? Puteti face o schema ? Va mai putea fi folosit acel amplificator impreuna cu alt difuzor ?

post-32982-139829458555_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ok...nu trebuia inca odata mentionat dar.....

Cum iti suna pasajul asta?

"Am greşit reprezentând această situaţie(influenţa Zs-BL asupra Za) domnule felixx ?! , doriţi să infirmaţi sau să confirmaţi ceva domnule felixx ?! ,nu aşa se manifestă un BL pus în situaţia dată ?!.

Dacă consideraţi(domnule felixx) ca un BL(difuzor de bandă largă)....."

...pentru mine inseamna luare "in balon"....

http://dexonline.ro/definitie/zeflemea

Oricum nu conteaza,cu totii avem inca de invatat,unii mai mult altii mai putin....

In ce ma priveste prefer persoana I dar imi vine greu sa iau pe cineva cu "tu" daca el ma tot face "domn".

Hmm...depinde de context.Daca pe acel cineva il cunosti personal si crezi ca merita sa se bucure de apelativul tau,atunci da,poti sa te adresezi lui dar (preferabil personal) cu D-l,Mr,Sir,etc.

Pe forum IMHO pers. I primeaza.....sau ar trebui....

Poate aveti careva niste sugestii.

Litera mare/mica ...conteaza?

Poate aveti careva niste sugestii.

Tot pe aceeasi tema cate ceva despre esentele care sunt in sticle?

-mici

-medii

-mari

....despre tuburi electronice evident.....

post-2926-139829458637_thumb.jpg

Link spre comentariu

felixx nu văd utilitatea prezentări ER845 ,aştept poate urmează o dezvoltare...,nu ştiu de ce am senzaţia că nu se discută aplicat.

felixx doar arata un exemplu unde se scrie ma/V in loc de mA/V, era un exemplu la problema ridicata de mine.Eu am vorbit foarte aplicat. Un amplificator dedicat cu corectiile de ton in functie de raspunsul difuzorului e bun doar pentru o baxa activa unde se presupune ca acel amplificator va lucra vesnic cu acel difuzor. Un amplificator se presupune a fi cit mai universal, sa lucreze bine cu cit mai multe tipuri de difuzoare, ideal cu toate.La ce "artificii" faceti referire ?

... recurg la diverse "artificii" astfel încât să compensez variaţia impedanţei sarcini în raport cu frecvenţa ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări