Vizitator Postat Iulie 19, 2012 Partajează Postat Iulie 19, 2012 Nu vrei să înseriez o rezistenţă infinită eventual ?!(să avem tot timpul puterea în sarcină 0 indiferent de situaţie...). Dacă tu nu pricepi că sarcina dispusă la ieşire indiferent de valoarea ei în cazul acestui tip/topologie amplificator download/file.php?id=23776&mode=view vede la ieşire amplitudine constantă când la intrare avem amplitudine constantă. Aşadar majorez sarcina Rs la ieşire scade puterea în sarcină tipul şi topologia dată download/file.php?id=23776&mode=view (ce vină am eu că în această situaţie Ri este foarte mică ) Tu vrei sa maresc artificial enorm Ri ,mai sus am adus Ri sursa de tensiune la 10Ω ( "TIPUL SI TOPOLOGIA AMPLIFICATORULUI" dat download/file.php?id=23776&mode=view ). Compară tipul şi topologia http://postimage.org/image/g2c9yrwq3/ cu tipul şi topologia download/file.php?id=23776&mode=view şi dute să te odihneşti ca ai obosit văd. Aşadar "TIPUL SI TOPOLOGIA AMPLIFICATORULUI" contează enorm ! Gata?Ti-ai dat seama ca ai batut campii si incepi cu scuzele si evitarile, exact cum ai facut si altadata??? Uite aici valderama, ti-am promis ca o sa-ti arat ca rezistenta interna a amplificatorului tau expus cu "esente", in conditiile dumitale, este de 53 de ohmi. Cu aceasta ocazie imi respect si promisiunea fata de ggg caruia i-am promis anterior acest lucru. Iata: Etajul dumitale are rezistenta interna Ri si debiteaza in primul caz tensiunea U1 =3,82 V pe sarcina Rs1 = 8 ohmi si respectiv in cazul al doilea U2 = 5,38 V pe sarcina Rs2 = 12 ohmi. Pentru ca rezistenta interna Ri a amplificatorului impreuna cu rezistentele de sarcina Rs1 si respectiv cu Rs2 formeaza in fiecare caz un divizor de tensiune la iesire, notand cu Ui t.e.m a etajului, avem: U1 = Ui * Rs1 / (Ri + Rs1) este tensiunea la iesire in primul caz, si U2 = Ui * Rs2 / (Ri + Rs2) este tensiunea la iesire in al doilea caz "Chestia" asta valderama, se numeste sistem de doua ecuatii cu doua necunoscute (acestea sunt Ui si Ri, ne intereseaza deocamdata Ri). Extragand Ui din prima ecuatie: (1) Ui = U1 * (Ri + Rs1) / Rs1 si introducand acest Ui in ecuatia a doua, rezulta intr-un final: Ri = Rs1 * Rs2 * (U1 - U2) / (U2 * R1 - U1 * R2) Din ceea ce ai masurat dumneata download/file.php?id=23025&mode=view , introducad in relatia de mai sus U1 = 3,82 V, U2 = 5,38 V, Rs1 = 8 ohmi, si Rs2 = 12 ohmi, rezulta ca rezistenta de iesire a etajului 6L6GC la bornele secundarului, este: Ri = 8 * 12 * (3,82 - 5,38) / (5,38 * 8 - 3,82 * 12), adica: Ri = 53,5 ohmi Acesta este motivul pentru care ti-am cerut (si dupa cum vezi, pe foarte buna dreptate) ceea ce am cerut mai sus. Deci valderama, contrar cu ceea ce ai scris mai sus, nu ti-am cerut niciodata sa maresti "artificial" valoarea Ri! Ti-am cerut sa folosesti chiar aceasta valoare ce rezulta din chiar conditiile dumitale "initiale"! Te rog anticipat sa nu debitezi cumva inca vreo tampenie si sa afirmi ca asta ar fi "doar teorie"! De fapt, ceea ce am expus aici este chiar una dintre metodele practice prin care se masoara rezistenta de iesire a unui etaj, exact asa, cu 2 masuratori diferite pe doua rezistente de sarcina de valori diferite, si Ri se determina prin chiar calculul expus. De observat ca tot ce am scris aici este la nivel de clasa a X-a (deci de liceu). Ceea ce am scris eu aici este valabil ca procedura teoretica si practica pentru ORICE AMPLIFICATOR SAU ETAJ (poate sa fie si altceva decat amplificator, poate fi chiar si o baterie electrica!). Pentru a afla tensiunea minima necesara in "simularea" dumitale cu amplificatorul tranzistorizat astfel incat sa fie "simulat" exact cazul "esentei" (adica tocmai ce-mi strigai chiar dumneta anterior despre "conditiile initiale"!), introducem valoarea Ri = 53 ohmi in formula (1) a lui Ui determinata mai sus: (1) Ui = U1 * (Ri + Rs1) / Rs1 si rezulta astfel ca Ui trebuie sa fie: Ui = 29,2 V. Crezi ca e gresit? Pai ia sa vedem datele de catalog 6L6GC, deci la 250 V si 72 mA are o rezistenta interna (anodica) Rp de aprox 22,5 kohmi, deci la curent mai mic si tensiune mai mare (65 mA si respectiv 260 V) Rp mai creste un pic... deci cam 24...25 kohmi, e bine valderama?! Raportul de transformare este N = 21,21 : 1 (valoare care este tot o mare tampenie, nimeni nu a obsevat?!), deci aceasta valoare a rezistentei anodice Rp = 24 k din primar se reflecta in secundar ca avand valoarea Ri: Ri = Rp / N2 = 24000 / 450 = ... 53,3 ohmi !!!! Tubul dumitale, valderama, care este o sursa de curent comandata in tensiune (Ia = gm * Ug), "se reflecta" la bornele secundarului transformatorului de iesire tot ca o sursa de curent comandata in tensiune, avand rezistenta interna de 53 de ohmi, asta este etajul dumitale vazut la iesirea sa catre sarcina, este o sursa de curent, exact cum in primar exista tot o sursa de curent, in speta este o tetroda/pentroda (ggg a observat aspectul)!!! [deci, ggg si valderama, 53 ohmi, nici vorba de vreo "adaptare" la iesire! Adaptarea in putere ar insemna rezistenta in primarul transformatorului egala cu Rp (22...30k), ceea ce este imposibil si inutil, deoarece se iese din SOA, se depasesc TOATE posibilitatile tubului (Ua, Pd, etc.), tensiune de alimentare total incceptabila si de ar fi fost cumva posibil s-ar obtine si distorsiuni absolut enorme. Ati uitat ca dreapta de sarcina NU SE CALCULEAZA pentru a face vreo adaptare, si nu se calculeaza de fel, ci pur si simplu SE ALEGE GRAFIC ca un compromis facut intre putere, distorsiuni si SOA? Numai dupa ce SE ALEGE putem afla restul, o eventuala adaptare rezulta la sfarsit... din intamplare!] Deci valderama, absolut tot ceea ce ti-am cerut RESPECTA EXACT CONDITIILE TALE INITIALE, fapt pe care chiar dumneata l-ai solicitat mai devreme. Si acum... te faci ca ploua? Deci nu mai incerca s-o intorci ca la Ploiesti si fa ce ti-am cerut. Stiu ca ti-ai dat seama acum, la sfarsit, ca tot ce ai expus aici pe 20 de pagini este de fapt o catastrofa totala, dar daca ai macar un pic de decenta si un minim de respect pentru mine si pentru ceilalti, fa ce trebuie! Macar acum la sfarsit arata tuturor care este situatia reala, fara masuratori si fara "sinusuri" care nu au rost, ti-am mai explicat ca sinusurile acelea sunt pentru amatorii incepatori, electronistii adevarati sunt cei care de la inceput au vazut problema si care nu au nevoie de un laborator, nu au nevoie de 99 de masuratori nerelevante facute timp de 5 zile doar pentru a argumenta gresit o idee gresita. Daca ai observat in postul meu anterior, eu doar ca nu am calculat si U2, te-am lasat pe tine s-o faci, si tu acum "ai o jena"??! Da, bineinteles, stim cu totii cat "iese", este deja "rezolvata", nu-i asa? Oricum deja au observat si altii ca "iese" exat ca aici... download/file.php?id=23025&mode=view , deci oricum nu mai ai practic nimic de pierdut (poate doar onestitatea, daca refuzi sa raspunzi). Valderama, puteam (si inca pot) sa aleg oricare alte valori de R si U, atata timp cat Ri este mai mare decat 12 ohmi puterea tot ar fi crescut la iesire odata cu crestrea Rs si deci ar fi contrazis oricum "esenta tuburilor" chiar pe cazul general si nu neaparat numai pentru situatia expusa de tine, numai dumneata esti cel ce ai tinut neparat la "conditiile initiale", ai facut-o doar pentru ca sa mai amani un pic acest final, nu e prima oara cand se intampla, e stilul tau caracteristic. Te-am intrebat in mod expres intr-un post anterior in ce situatie se afla amplificatorul dumitale, Ri > Rs sau invers. Nu ai binevoit sa raspunzi si nici macar sa observi cu atentie de ce anume am intrebat asta, ba m-ai si tratat in felu-ti caracteristic (acesta este motivul pentru care am si plecat o perioada de aici -si nu cred ca sunt singurul!- si o sa si plec din nou, deoarece si din pacate m-am cam contaminat la un moment dat de la atitudinea aceasta a dumitale care nu-mi place deloc, mai bine imi vad de treaba). Deci astept in continuare raspunsul dumitale, valderama, aici, in acest topic.... Hai, curaj! Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 19, 2012 Partajează Postat Iulie 19, 2012 sectiunea la care suntem aici se numeste AUDIO PE TUBURI. Nu cred ca are rost sa largim mai mult ringul si asa foarte vast. Desi s-au adus in discutie amplificatoare pe tranzistori cu traf sau amplificatoare pe tuburi fara traf de iesire eu zic ca astea sunt cazuri particulare si foarte putini vor incerca sa construiasca asa ceva. Eu personal nici nu tin sa deseneze cineva tranzistori in acel amplificator, doar valderama a facut-o!Din parte-mi poate sa deseneze oricine doar un triunghi sau un patrat care sa semnifice un amplificator. Tocmai aceasta este adevarata "esenta" a problemei: nu conteaza ce se afla inauntru, de aceea nu este "esenta tuburilor"! E suficient ca amplificatorul sa aiba rezistenta interna mare, asta este tot ceea ce este necesar pentru a obtine cresterea puterii odata cu cresterea rezistentei de sarcina, adica tocmai ce au botezat unii ca fiind"esenta tuburilor", altfel asta se intampla si cand amplificatorul este realizat intern cu tuburi si cand este realizat cu 8 cipuri DSP si etaj PWM cu IGBT la iesire, situatia e aceeasi, e suficient doar ca Ri >> Rs si se obtine... "esenta tuburilor"! De ce crezi ca deodata nu mai vrea valderama sa mai calculeze sau sa masoare?! Nu ar avea de facut decat o operatie de simpla impartire aritmetica din care va rezulta o concluzie, nu i-am cerut nimic mai mult, insa stie deja ce rezulta... Doar nu e prima oara cand se intampla asta, ne-am obisnuit deja... Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iulie 19, 2012 Partajează Postat Iulie 19, 2012 N2 =450 ce este?eu chiar fug de teoria trafurilor pentru ca nu imi place! Daca rezistenta interna a amplificatorului de mai sus este mare (53 ohmi) inseamna ca dumping factor ar fi catastrofal de mic nu? Ar fi interesant de masurat sa vedem cat iese dumping factorul din masuratori. Traian B poti pune te rog un desen (ca sa il poti atasa trebuie sa fie GIF de cativa zeci de kilo) pentru formula ta a lui U1 sau U2? multumesc Link spre comentariu
blue Postat Iulie 19, 2012 Partajează Postat Iulie 19, 2012 Eu masor factorul de amortizare cu acest montaj simplu si cu ajutorul unui transformator avind prize multiple in primar si secundar iar rezultatele pot fi foarte interesante utilizind aceiasi pentoda (tetroda) legata ca trioda Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iulie 19, 2012 Partajează Postat Iulie 19, 2012 blue si nu pui niste rezultate? (dar daca se poate pentru tuburi comune ELxx etc.) Link spre comentariu
zbodeoc Postat Iulie 19, 2012 Partajează Postat Iulie 19, 2012 Foarte potrivita trimiterea la RDH 4 pg. 566-567! Eu am mai semnalat cartea asta in citeva rinduri dar pariez ca s-a crezut ca vreau sa ma dau mare. Aia este o carte plina de esente, din pacate nu are poze color ☺☺☺ si montaje de test, cum este cel pus de Blue, o ilustrare a ceea ce spunea Traian B. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 19, 2012 Partajează Postat Iulie 19, 2012 Aşa cum vezi Traian B am definit două valori Rs 3k6 şi 5k4 încă din primul post confom graficului. Valori în baza cărora tu lucrezi !: (ai trecut în secundar dar desigur în raport cu ce am definit) Gata? Ti-ai dat seama ca ai batut campii si incepi cu scuzele si evitarile, exact cum ai facut si altadata??? Uite aici valderama, ti-am promis ca o sa-ti arat ca rezistenta interna a amplificatorului tau expus cu "esente", in conditiile dumitale, este de 53 de ohmi. Cu aceasta ocazie imi respect si promisiunea fata de ggg caruia i-am promis anterior acest lucru. Iata: Etajul dumitale are rezistenta interna Ri si debiteaza in primul caz tensiunea U1 =3,82 V pe sarcina Rs1 = 8 ohmi si respectiv in cazul al doilea U2 = 5,38 V pe sarcina Rs2 = 12 ohmi. Pentru ca rezistenta interna Ri a amplificatorului impreuna cu rezistentele de sarcina Rs1 si respectiv cu Rs2 formeaza in fiecare caz un divizor de tensiune la iesire, notand cu Ui t.e.m a etajului, avem: U1 = Ui * Rs1 / (Ri + Rs1) este tensiunea la iesire in primul caz, si U2 = Ui * Rs2 / (Ri + Rs2) este tensiunea la iesire in al doilea caz "Chestia" asta valderama, se numeste sistem de doua ecuatii cu doua necunoscute (acestea sunt Ui si Ri, ne intereseaza deocamdata Ri). Extragand Ui din prima ecuatie: (1) Ui = U1 * (Ri + Rs1) / Rs1 si introducand acest Ui in ecuatia a doua, rezulta intr-un final: Ri = Rs1 * Rs2 * (U1 - U2) / (U2 * R1 - U1 * R2) Din ceea ce ai masurat dumneata download/file.php?id=23025&mode=view , introducad in relatia de mai sus U1 = 3,82 V, U2 = 5,38 V, Rs1 = 8 ohmi, si Rs2 = 12 ohmi, rezulta ca rezistenta de iesire a etajului 6L6GC la bornele secundarului, este: Ri = 8 * 12 * (3,82 - 5,38) / (5,38 * 8 - 3,82 * 12), adica: Ri = 53,5 ohmi ... Adaptarea in putere ar insemna rezistenta in primarul transformatorului egala cu Rp (22...30k), ceea ce este imposibil si inutil, deoarece se iese din SOA, se depasesc TOATE posibilitatile tubului (Ua, Pd, etc.), tensiune de alimentare total incceptabila si de ar fi fost cumva posibil s-ar obtine si distorsiuni absolut enorme. Ati uitat ca dreapta de sarcina NU SE CALCULEAZA pentru a face vreo adaptare, si nu se calculeaza de fel, ci pur si simplu SE ALEGE GRAFIC ca un compromis facut intre putere, distorsiuni si SOA? Numai dupa ce SE ALEGE putem afla restul, o eventuala adaptare rezulta la sfarsit... Mă bucur , în sfârşit ai ajus la concluzia identică că primul meu post din deschidere subiect este perfect ! ,ca să vezi ce se poate întâmpla !...Văd că datele mele bat perfect !!! Rp=21,21 X 21,21 X Ri Acum se poate înţelege că şi simularea Lăzăroiu corespunde realităţi ,etc. Tot ce am spus este perfect ! dovedit chiar de dumneata, precum bine se poate vedea/înţelege. Şi constat că acum ai înţeles. Revin: poate înţelegem de ce TIPUL ŞI TOPOLOGIA AMPLIFICATORULUI contează ENORM. ...Compară tipul şi topologia http://postimage.org/image/g2c9yrwq3/ cu tipul şi topologia download/file.php?id=23776&mode=view ... Aşadar "TIPUL SI TOPOLOGIA AMPLIFICATORULUI" contează enorm ! Am cerut să demonstrezi(Traian B) aici download/file.php?id=23776&mode=view "creşterea" de putere în sarcina majorată şi cum vad ai renunţat ... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 19, 2012 Partajează Postat Iulie 19, 2012 1.Tipul şi topologia download/file.php?id=23066&mode=view sau download/file.php?id=23130&mode=view necesită corecţie de ton în registrul superior(înalte pentru a menţine puterea în sarcina BL). 2.Acest tip cu topologia data download/file.php?id=23025&mode=view Nu necesită corecţie de ton în registrul superior(înalte pentru a menţine puterea în sarcina BL). Link spre comentariu
mișa Postat Iulie 19, 2012 Partajează Postat Iulie 19, 2012 Cred ca de fapt valderama a incercat sa explice de ce in lumea audio amplificatoarele cu lampi suna altfel decit cele cu semiconductori. Dupa parerea mea denumirea fenomenului nu conteaza. In schimb, faptul ca suna diferit, indiferent de schema si configuratie, mi se pare ca conteaza. Practic voi vorbiti de aceleasi lucruru dar in alti termeni. Nu cred ca e buna continuarea acestei dispute. Eu propun ca Valderama sa verifice calculele lui Traian B, iar Traian B sa inceapa sa asculte muzica pe diverse amplificatoare. Asta va dura vreo 2 ani. Propun ca dupa aia sa se reia discutiile intre voi. (sa nu-mi povestiti ca "merge mai repede" ca nu va cred, pe nici unul) Nu neaparat. In "sunet" intra muuuulte aspecte tehnice si nu despre asta e vorba aici.Aici este vorba de faptul ca in special in cazul tetrodelor si pentodelor se manifesta neliniaritati ale caracteristicii amplitudine-frecventa la variatia impedantei sarcinii cu frecventa deoarece impedanta lor de iesire este mare. Insa asta poate fi valabil si la alte etaje ce prezinta o atare caracteristica, dupa cum am aratat anterior. Aceasta problema a neliniaritatii caracteristicii amplitudine-frecventa la variatia impedantei sarcinii cu frecventa e ceva cunoscut si de bunicii nostrii electronisti si nicidecum nu costituie vreo esenta. Am incercat sa atasez aici ce vroiam, dar nu ma lasa (desi am sters din atasamente, poate imi explica cineva...), asa ca: Acest aspect era cunoscut inca din anii 1940 si il gaseste oricine fiind descris si explicat pe larg in Radiotron Designer's Handbook, editia a 4-a din 1953, capitolul 13: http://www.ax84.com/static/rdh4/chapte13.pdf Cautati acolo paragraful (viii) "Loadspeaker Load" pagina 566 si urmatoarea pagina (fig. 13.27). Este explicata acolo in cazul semnalelor mici si medii cresterea puterii la iesire care nu este o calitate si nu e o "esenta", ci este o problema deoarece afecteaza caracteristica amplitudine-frecventa (afirma acolo ca sunt accentuate frecventele inalte) , fiind expusa si solutia la aceasta problema prin utilizarea retelei Zobel. Deasemenea este explicat cum efectul principal si catastrofic este cresterea enorma a distorsiunilor la semnale medii si mari, iar solutia prezentata este tot reteaua Zobel, exact cum am specificat anterior. Acelasi comportament il prezinta toate etajele caracterizate prin impedante mari de iesire, indiferent de arhitectura lor interna. In mod particular tetrodele si pentodele sunt asemenea dispozitive, avand iesire in curent si fiind in fapt dispozitive transconductanta. Insa si alte dispozitive active prezinta aceeasi caracteristica (ex. FET si MOSFET), si chiar etaje intregi pot prezenta aceasta caracteristica, indiferent de arhitectura lor si de componentele utilizate pentru ele (orice sursa de curent comandata in tensiune, de exemplu). Adica -pe scurt- valderama nu are habar peste ce a dat si de aceea tot bate campii cu "esenta tuburilor"... TraianB, eu nu apar nici parerea lui valderama si nici parerea ta, sa fie clar. Intr-adevar, in "sunet" intra multe aspecte tehnice. Problema cu neliniaritatile a fost cunoscuta intr-adevar si de bunicii nostrii, in schimb problema cu sunetul nu. Faptul ca numai dupa Thiele si Small au aparut de fapt difuzoarele care pot sa reproduca muzica, mi se pare un lucru esential. Nu putem judeca dupa modul de gindire al celor care nu puteau modela un difuzor...aici e vorba strict de audio. Crezi ca degeaba am recomandat sa asculti diverse amplificatoare? Crezi ca am zis numai asa, ca sa ma dau mare? Nu de asta am zis. Daca nu esti pasionat de muzica, aceste aspecte nu are rost sa le discutam. Iti vor ramine necunoscute si neinteresante vesnic. Daca discutam de redarea muzicii, trebuie sa discutam prin prisma acestui obiectiv.Daca observi, suntem la capitolul "Audio pe tuburi". Chestia e ca la capitolul "Audio"-pe ce o fi, apar niste "chestii" pe care tot incercam sa le explicam si sa le reproducem... Eu nu cred in dume si tot felul de prostii. Cred in ce aud cu urechea si in ce construiesc. Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 19, 2012 Partajează Postat Iulie 19, 2012 Sunt doua situatii : - prima : viewtopic.php?p=1059551#p1059551- a doua : cei care cred ca pentru a gasi adevarata esenta a tuburilor electronice este strict necesar sa stoarca lampile , poate , poate , curge vreo picatura de esenta...Sper ca stiti de gluma !Imi place foarte mult explicatia din prima situatie , cu adaugirea ca este mai pronuntat efectul la incinte echipate cu difuzoare de banda larga , fara retele de compensare Zobel sau filtre notch . Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 20, 2012 Partajează Postat Iulie 20, 2012 Mă bucur , în sfârşit ai ajus la concluzia identică că primul meu post din deschidere subiect este perfect ! ,ca să vezi ce se poate întâmpla !... Văd că datele mele bat perfect !!! Rp=21,21 X 21,21 X Ri Acum se poate înţelege că şi simularea Lăzăroiu corespunde realităţi ,etc. Tot ce am spus este perfect ! dovedit chiar de dumneata, precum bine se poate vedea/înţelege. Şi constat că acum ai înţeles. Revin: poate înţelegem de ce TIPUL ŞI TOPOLOGIA AMPLIFICATORULUI contează ENORM. ...Compară tipul şi topologia http://postimage.org/image/g2c9yrwq3/ cu tipul şi topologia download/file.php?id=23776&mode=view ... Aşadar "TIPUL SI TOPOLOGIA AMPLIFICATORULUI" contează enorm ! Am cerut să demonstrezi(Traian B) aici download/file.php?id=23776&mode=view "creşterea" de putere în sarcina majorată şi cum vad ai renunţat ...1) REPET: nu numai ca nu am contrazis vreodata cresterea puterii (adica "esenta"), dar am demonstrat-o si eu pe cazul MOSFET download/file.php?id=23146&mode=viewEu insumi am afirmat asta anterior, deci de ce mai bati campii cu "confirmarea"? Insa nu "cresterea" e problema, ci DACA ESTE VREO "ESENTA A TUBURILOR". Raspunsul este : nu, nu este vreo esenta a tuburilor. 2) NU ti-am dat niciodata dreptate ca ar fi vorba cumva de vreo "ESENTA TUBURILOR", niciodata, pentru ca nu este, si insasi denumirea acesta este o tampenie. Chiar si ceea ce am aratat aici download/file.php?id=23146&mode=view ar fi fost suficient pentru orice electronist ca sa priceapa ca nu este vreo "esenta a tuburilor"! E valabila crestea puterii si pentru MOS? Atunci ce mai bati campii? Uite o "esenta tuburilor" la un amplificator hibrid: puterea creste la cresterea valorii sarcinii in EXACT acelasi mod ca in "esenta tuburilor". COMPARA CU download/file.php?id=23025&mode=view si da-mi un raspuns: ESTE IDENTIC, SAU NU? Valderama, ceea ce-mi permite mie sa vad asta este ceva ce dumneata nu stii, se numeste Thevenin. misa stie ce-i aia, si probabil ca stiu si altii de aici. "Domnul" Thevenin imi permite mie sa echivalez sursa ta de curent din tetroda/pentoda (deci amplificatorul cu tub) in sursa de tensiune si sa aflu ce fel de sursa cu iesire in tensiune (respectiv ce fel de amplificator tranzistorizat, sau cu lampi, sau cu PWM) pot utiliza in locul lui 6L6. Cei doi - si singurii- parametri care definesc susa de curent echivalenta tubului sunt valoarea curentului si rezistenta ei interna de unde se pot deduce (cu ar'metica de scoala elementara) tensiunea si rezistenta interna a sursei echivalente Thevenin. CRESTEREA DE PUTERE SE PRODUCE IN TOATE CAZURILE IN CARE Ri > 12 OHMI. Pe cazul general, cresterea dde putere se produce in toate cazurile in care Ri > Rs, oricare ar fi amplificatorul. Se intampla si cu 4V l aiesire, si cu orice nivel la iesire, de asta ne asigura conditia de transfer maxim a puterii ce am explicat-o mai sus! Eu am ales 53 de ohmi pentru ca acestea sunt caracteristicile etajului tau concret, adica "realitatea fizica" cum iti place tie sa zici... Daca nu iti place un etaj cu Ri de 53 de ohmi, atunci foloseste un etaj cu Ri = 1 ohm si un transformator de iesire cu raportul de 1: (sqr(53)) si poate mai vrei ceva: Deci valderama, dreptunghiul din imaginea de mai sus prezinta "esenta dreptunghiului" !!!! Pot sa deschid si eu un topic pe tema "ESENTA DREPTUNGHIULUI" unde sa pot bate campii pe vreo 20 de pagini??? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 20, 2012 Partajează Postat Iulie 20, 2012 Si uite ce se spunea in 1953. \ Dom'le, zice ca nu e nici o "compensare a puterii", indivizii aceia nepriceputi afirma in mod expres ca se produce o alterare a caracteristicii amplitudine-frecventa la semale mici (accentuarea frecventelor inalte) iar la semnale mari distorsioneaza. Valderama, ti-a spus vreodata cineva ca daca se produce aceasta accentuare selectiva in frecventa din cauza "esentei", cresc astfel "artificial" amplitudinile tuturor armonicilor superioare si ca astfel creste THD ??? Si mai zice acolo ca se rezolva domnule cu retea Zobel, pentru ca "esenta tuburilor" nu e ceva bun, e de rau!! Uite aici http://www.diyaudio.com/forums/diyaudio ... eaker.html cum se rezolva cu o retea Zobel Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 20, 2012 Partajează Postat Iulie 20, 2012 Aşa cum vezi am prezentat un fenomem clar indiscutabil bine definit ,nu am precizat de bine sau de rău...,în prezentarea mea nu am pus în discuţie reţea Zobel etc ,se vede clar fără echivoc ce am pus în discuţie(nu mă interesează că fenomenul era cunoscut de 50 de ani sau 100 de ani ,am prezentat ce se întâmpla în situaţia data). Traian B contrar bunului simţ doreşti să cuplezi sarcina la ieşirea unui amplificator tip şi topologie dată ( download/file.php?id=23066&mode=view ) prin rezistenţă adiţională(să măreşti artificial Ri) ,în acest fel eviţi să spui ce se întâmpla(cu puterea in sarcină) în situaţia reală dată când avem ca sarcină BL. Nu vrei să ţii cont de "TIPUL SI TOPOLOGIA AMPLIFICATORULUI" ! download/file.php?id=23066&mode=view . După ce constaţi că în acest subiect tot ce a fost prezentat de mine sta perfect în picioare vii şi modifici o prezentare în acest mod http://postimage.org/image/3wbhwoec1/ fără să ai permisiune(mă obligi să reclam această situaţie). Traian B nu vrei să ţii cont de existenţa unor tipuri şi topologii distincte în cazul amplidicatoarelor ! ,modifici un tip de amplificator cu o topologie dată ca să demonstrezi ce sa demonstrant încă din prima pagină ,cred că dumneata acum te afli într_un moment de rătăcire... Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Iulie 20, 2012 Administratori Partajează Postat Iulie 20, 2012 Am sa inchid acest subiect ca a devenit subject D-lor daca tot sunteti pasionati de lampi dece nu puteti sa va intelegeti ? E chiar asa de greu sa discutati civilizat ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 20, 2012 Partajează Postat Iulie 20, 2012 Niciodată un astfel de amplificator final audio (tip şi topologie) download/file.php?id=23066&mode=view în situaţia reală/materială/fizică nu va avea Ri=53Ω ,ca atare diferenţa de putere în sarcina BL pentru spectrul audio superior de frecvenţe redat(medii superioare şi înalte) se va manifesta negreşit ,în sensul că în registrul superior audio se vor înregistra pierderi de putere în sarcina BL. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum