Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Esenţa tuburi electronice

Vizitator

Postări Recomandate

Datorită fenomenului prezentat download/file.php?id=23025&mode=view (compensare a puteri în sarcina-variabilă în raport cu frecvenţa) sunetul obţinut la ieşire din amplificatorul SE atunci când difuzorul este de bandă largă nu are de suferit în registrul superior de frecvenţe audio în raport cu un amplificator semiconductori etaj final repetor în tensiune(amplificator în curent) care are ca sarcină acelaşi difuzor de bandă largă.

Un repetor în tensiune nu pate compensa în putere variaţia sarcini de la 8Ω la 12Ω ,pentru o tensiune data de audiofrecvenţa constantă ca amplitudine dar variabilă ca frecvenţă difuzorul de bandă largă va trage putere variabilă în raport cu frecvenţa cu cât creşte frecvenţa scade puterea absorbită de această sarcină variabilă în raport cu frecvenţa.

Un etaj final SE(6L6GC atacat gc cu aceeaşi amplitudine dar frecvenţa diferită/cele două situatii 1khz-10khz) care are sarcina adaptată prin intermediul OT (dispusă la anod) are tendinţa să menţină puterea în sarcina-variabilă aşa cum am arătat(chiar în cazul unei variaţii de la 8Ω la 12Ω a sarcini dispuse în secundar).

Greu de înţeles(văd).

În această zonă înţeleg că unii doresc numai tratare "filozofică" a unui etaj final cu tuburi...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 322
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adigh

67

• zbodeoc

39

• adrian_pic

15

• THOMAS

11

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da,exista o compensare in mod special 1khz-10khz dar asta nu spune nimic despre cum se comporta acel SE intr-un sistem de sunet pe tot registrul.Eu privesc un sistem per ansamblu.

Tot pentru acelasi lucru mentionat sus se recomanda ca atasarea unui eventual supertweeter sa se faca peste 4khz pentru o banda larga.Se spune ca urechea este sensibila in aceasta zona.

TAD si Tannoy folosesc exact intervalul asta pentru crossovere fara prea mari probleme de acustica.

Matematic,fizic si teoretic e frumos dar practic,mai greu.Trebuie privit ca un intreg.

Matematic se vede,se intampla si fizic dar ACUSTIC e-n regula?place?

Daca misti boxele cu 10cm mai in fata,ce se intampla acustic cu acea compensare comparativ cu ce pierzi in zona de pana 1khz?merita?de ce?

Ca sa gasesti un BL ceva cat de cat liniar in 1khz-10khz dar fara sa-l ciomagesti cu filtre si bineinteles potrivit buzunarului,este destul de dificil.De aceea am mentionat ca in majoritatea cazurilor,aceasta compensare mentionata de tine este pozitiv dar infima d.p.d.v. ACUSTIC corelat cu ce gasesti pe piata in materie de banda larga.

DA...se preteaza pentru un difuzor liniar in aceasta zona,dar cate sunt asa pe bune??...

Ok daca se vrea multi amping atunci no problem.

Dar...dar....sunt multe alte variabile care trebuiesc puse la punct pentru a avea in final un sunet bun.

Apropo,cum se face tratamentul filozofic?

Da, de fapt trebuie spus ca tuburile au impedanta mare de iesire si trebuie sa gasim traductoarele potrivite sau transformarea de impedanta optima pentru ce avem disponibil, chiar e simplu... ☺

....da...de-ar fi atat de simplu.....

Experimenteaza cu 2 difuzoare avand impedante asemanatoare dar diferit construite si pune-le la treaba.

Vezi diferentele.....sigur cel putin unul nu-ti va place.....simplu,nu?

Link spre comentariu

...

Matematic se vede,se intampla si fizic dar ACUSTIC e-n regula?place?...

Ca sa gasesti un BL ceva cat de cat liniar in 1khz-10khz dar fara sa-l ciomagesti cu filtre si bineinteles potrivit buzunarului,este destul de dificil....

Am prezentat ce se întâmplă "matematic" şi fizic în situaţia dată , cum găseşti un BL "cat de cat liniar in 1khz-10khz dar fara sa-l ciomagesti " nu mă priveşte în acest moment ,am demonstrat cum se manifestă această variaţie de impedanţa a sarcini din secundar (ZBL) în cazul prezentat(am fost chiar indulgent în privinţa variaţiei ZBL ,am ales un BL "cat de cat liniar").

Am greşit reprezentând această situaţie(influenţa Zs-BL asupra Za) domnule felixx ?! , doriţi să infirmaţi sau să confirmaţi ceva domnule felixx ?! ,nu aşa se manifestă un BL pus în situaţia dată ?!.

Dacă consideraţi(domnule felixx) ca un BL(difuzor de bandă largă) se manifestă altfel în situaţia descrisă download/file.php?id=23025&mode=view vă rog să argumentaţi.

Impedanţa BL(Zs) se reflecta ca Za prin intermediul raportului de transformare(astfel sarcina la anod Za nu are valoare constantă în raport cu frecvenţa chiar dacă am definit OT ca fiind ideal).

Link spre comentariu

Nu se pune problema daca exista acele liniaritati ale difuzoarelor, sigur ca exista cu tot ce decurge de aici, nimeni nu le contesta. Intrebarea e ce e de facut ? Iata niste grafice:

http://www.google.es/search?q=loudspeak ... 80&bih=860

http://www.google.es/search?q=loudspeak ... 80&bih=860

Se poate vedea ca impedanta poate creste dar poate si scadea. Pe sarcina rezistiva nu conteaza tipul reactiei negative, de curent sau tensiune. Pe o sarcina neliniara insa ar trebui sa avem cind un amplificator generator de curent cind un amplificator generator de tensiune in functie de variatia sarcinii. Dar cum e mai bine ? Mergind pe rezolvarea unei probleme ne indepartam de rezolvarea celeilalte.

Dupa parerea mea ar fi doua solutii:

1.Sa lasam amplificatorul fara nici o reactie negativa cautind (tatonind) acea rezistenta interna a amplificatorului, cu damping factorul corespunzator, pentru cel mai bun sunet nu pentru putere maxima, pentru un difuzor anume, nu e valabil pentru orice difuzor datorita rapunsului diferit mare dintre ele.

2.O reactie negativa de putere adica si de curent si de tensiune in acelasi timp urmarind ca puterea data de amplificator la iesire sa fie proportionala cu cea de la intrare.

Link spre comentariu

Asa se itampla cu un BL,ca in desenul dv.de aici : download/file.php?id=23025&mode=view

Am incercat o simulare modificand dinamic parametrii F{frecventa} din generatorul virtual cu pas la 1Khz,5Khz,10Khz,vizualizand ce se intampla cu Rsarcina si cu puterea average pe sarcina,ce se va modifica odata cu frecventa.Sper ca imaginile vor fi sugestive...

Posted Image

Link spre comentariu

Acel difuzor nu e chiar asa de rau, exista altele mai rele.

Iata ceva la repezeala.

http://hometoys.com/emagazine.php?url=/ ... edence.htm

post-32982-139829458259_thumb.jpg

Se vede cum la 10kHz difuzorul are 5ohm. Nu e obligatoriu ca la frecventa mare impedanta sa creasca. La cite tipuri de difuzoare exista se poate practic orice.

Pentru a exemplifica acest fenomen ar trebui sa dam grafice cu raspunsuri rele, pe grafice apropiate de ideal sau ma rog, cit mai bune, nu se poate vedea mai nimic.

Link spre comentariu

Difuzorul de banda larga are in afara variatiei de impendanta si un randament acustic mai mic la frecvente mari, dar din cele aratate de valderama cresterea puterii la aceaste frecvente compenseaza oarecum SPL, oare acest lucru da senzatia ca OB suna bine?

Link spre comentariu

Randamentul acustic depinde in buna masura de SPL. SPL-ul reprezinta gradul de cuplaj intre bobina cu curent si membrana ce impinge/trage aerul, prin intermediul magnetului. Cu cit cimpul magnetic e mai intens cu atit SPL-ul e mai mare. Problema e ca tocmai un SPL mare favorizeaza acele caderi/cresteri de impedanta brusca. De ce ? Pentru ca aerul e un mediu elastic si "raspunde" fortei cu care impinge/trage bobina. Daca misti un obiect cu un bat de care e lagat la un capat acel obiect, atunci te poti astepta ca batul sa miste obiectul asa cum vrei dar daca acel bat e un arc te poti astepta ca obiectul sa aibe miscari imprevizibile, poate oscila. Imprevizibilitatea acelor miscari pe care le poate avea bobina e foarte mare. Depind pina si de timpul probabil. Nu e nici o gluma. Masa aerului depinde de densitate iar densitatea de presiunea atmosferica iar asta de timpul de afara. Si "raspunsul" elastic al difuzorului se schimba. O impingere sau oscilatie a membranei de catre aerul elastic inseamna a misca bobina in interiorul cimpului magnetic si deci inducerea in bobina de tensiune, tensiune ce se poate aduna sau scadea cu tensiunea ce vine din amplificator. Acele tensiuni induse in bobina depinde de tot sistemul elastic cu aer cu tot. Aceste miscari de care vorbesc sunt altele decit raspunsul in frecventa si variatia impedantei in functie de frecventa chiar daca au legatura. Nu exista grafice pentru asta.Principalul in ceea ce am spus nu e timpul probabil, sper sa se inteleaga corect.

Link spre comentariu

Ca intodeauna nimic nu se castiga nimic nu se pierde ci totul se transforma. Deci o schema bine aleasa pentru etajul final in concordanta cu graficele difuzorului de banda larga pot duce la rezultate extraodrinare. Daca insa "despartim" amplificatorul de difuzorul pe care/cu care va lucra si il construim pentru a atinge niste perfomante de sine statatoare foarte bune, putem avea surpriza ca pe difuzorul in cauza nu va suna extraordinar.

Deci s-ar parea ca problema nu este de a construi amplificatorul separat fara a sti pe ce boxa va lucra si apoi odata terminat se va construi o boxa fara sa se tina seama de schema amplificatorului. Se pare ca totusi "curentul audiofil" de matching nu-i chiar o scormoneala.

Este bine ca in primul mesaj este informatia clara :

etajul final cu sarcină la anod are un comportament specific:pentru aceeaşi tensiune pe intrare(12Vvv) când schimbăm doar frecvenţa puterea creşte în sarcina de impedanţa variabilă ,astfel pentru 10khz avem putere mai mare decât pentru 1khz (cu difuzor de bandă largă care are impedanţa 8Ω la 1Khz şi 12Ω la 10Khz).

Dacă schimbăm configuraţia şi trecem la repetor-catodic acest efect se pierde(mai mult la frecvenţe superioare/10khz când sarcina devine 12Ω înregistrăm pierdere în putere).

Se pare ca si difuzoare de banda larga odata cu cresterea pretului "cer" etajul final cu sarcină la anod :rade: (cel mai scump parca s-ar potrivi ca o manusa cu un amplificator pe lampi cu etaj final cu sarcina la anod:

130 de euro (este cel mai ieftin dar la cresterea impedantei creste si SPL-ul)

http://www.visaton.com/bilder/frequenz/ ... 0_6_fs.gif

240 de euro (sta mai bine la impedanta dar mai neliniar la SPL)

http://www.europe-audio.com/document.as ... datasheets\fostex\fe208ez.pdf

550 de euro (esti liniar dar impedanta lasa de dorit)

http://www.europe-audio.com/document.as ... datasheets\fostex\f200a.pdf

P.S. Am pus bucati din mesajul lui valderama (fara sa am permisiunea) in alta ordine fata de mesajul original, dar sper sa nu fi schimbat intelesul mesajului orginal.

Link spre comentariu

Eu inteleg perfect ce zice valderama, si are dreptate. Daca variaza impedanta sarcinii, functie de orice, de exemplu functie de frecventa, aceasta variatie de impedanta e vazuta de lampi ca o schimbare a dreptei de sarcina. Clar, asa se intimpla si matematic si practic. Treaba asta trebuie privita cu atentie maxima deoarece o reactie negativa din secundarul trafului de iesire reduce acest fenomen. Practic, daca reactia negativa e acoperitoare, fenomenul dispare cu desavirsire pentru ca amplificatorul amplifica in tensiune constant iar impedanta sarcinii conteaza mai putin. Oricum, subiectul lui Valderama se refera la amplificatoare fara reactie negativa sau cu O MICA reactie negativa.Din reactia negativa "reglezi" amploarea acestui fenomen, deci il aduci la punctul la care iti place cel mai mult cum suna impreuna cu difuzoarele pe care asculti. De fapt la multe sisteme asta inseamna acea "potriveala" dintre amplificator si boxe.

Link spre comentariu

@Misa, Reactia negativa si transformarea amplificatorului in generator de tensiune nu reduce sau duce la disparitia acelui fenomen. Din contra, se amplifica. Iar valoarea impedantei conteaza mai mult nu mai putin. Imi place sa exagerez cu exemplele pentru a iesi mai bine in evidenta fenomenul. Daca vom avea o impedanta dubla la 10kHz fata de 1kHz atunci puterea va scadea la jumatate la un amplificator generator de tensiune. La un amplificator cu o oarecara rezistenta interna, la dublarea impedantei va duce la cresterea tensiunii pe difuzor, in functie de rezistenta interna, iar puterea nu va scadea chiar la jumatate. In functie de rezistenta interna puterea poate ramine chiar constanta. Acea rezistenta interna poate fi chiar benefica.

Link spre comentariu

La aceasta esenta a amplificarii cu tuburi electronice au ajuns deja toti cei pasionati cu un minim de background electric... nici macar electronic. Bine, cei care n-aveau scenariul deja formulat in cap l-au inteles din primul post. Mai sint si alte esente pe care, din jena, mi-e si teama sa le mentionez aici. Deocamdata adopt aceeasi pozitie ca a initiatorului de subiect si intreb inca o data: cum dispare acel "efect" mentionat in primul post in cazul repetorului catodic si ce presupune atacul catodic la 6L6 vis a vis de foile de catalog? Cum ar veni, imi repet intrebarea, daca n-a fost deja evident. Spun de o anumita pozitie pentru ca - de bine de rau - eu am raspuns in citeva situatii oarecum similare, chiar daca n-am avut dispozitia necesara si intrebarea era tendentioasa. In cazul de fata nici macar nu urmaresc ceva ascuns.

Link spre comentariu

...intreb inca o data: cum dispare acel "efect" mentionat in primul post in cazul repetorului catodic si ce presupune atacul catodic la 6L6 vis a vis de foile de catalog?

Acel fenomen nu dispare in mod obligatoriu ci se poate amplifica, depinde de impedanta interna a amplificatorului. Cu un post inainte explicam cum se pierde putere acolo unde impedanta difuzorului creste atunci cind avem un amp-generator de tensiune. Pentru a atenua acest efect trebuie ca amplificatorul sa aibe o anumita rezistenta interna. Cu o rezistenta interna prea mare se mareste puterea pe difuzor odata cu cresterea impedantei iar cu o rezistenta interna prea mica scade puterea pe difuzor. Pe o rezistenta, un repetor catodic poate avea distorsiuni mici dar pe un difuzor depinde cit e rezistenta interna a amplificatorului. Nici prea mare nu e buna dar nici prea mica. Damping factorul trebuie acomodat cu difuzorul. Setup-ul amplificator-difuzor e important. O nepotrivire duce la distorsiuni de amplitudine mari. Difuzorul e cea mai neliniara componenta din intreg lantul electroacustic.
Link spre comentariu

@misa

DA ,...

Iată acum un exemplu de configuraţie "inertă" ,configuraţie care nu mai poate compensa puterea în sarcina de impedanţă variabilă în raport cu frecvenţa (BL) ,în această situaţie se va înregistra o pierdere în putere pe sarcina dată la 10khz în raport cu 1khz ,aşadar pentru a compensa cumva această pierdere necesită corecţie de ton în registrul superior (trebuie reţinut că am definit un BL cu impedanţă relativ constantă în raport cu frecvenţa).

Dacă se trece la configuraţie PP-hibrid semiconductori în etajul final dar cu OT cuplat în colector(sau drena) fenomenul de compensare în putere/sarcină-BL poate reveni.

post-18717-139829458303_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări