Vizitator Postat Iulie 11, 2012 Partajează Postat Iulie 11, 2012 Nu primeşti permisiunea adigh să desenezi pe graficul meu download/file.php?id=23449&mode=view .Mai ales după astfel de greşeli ...Desenul din stinga jos, cel cu defazajele, e gresit pentru ca daca ne uitam la sinusoide vedem un defazaj de aproape 180 grade dar sagetile de cota arata un defazaj mic.http://elforum.info/download/file.php?id=23449&mode=view..Hai adigh că iar ai trecut la VACS ,atunci când curentul la anod creşte ,tensiunea la anod scade (ca aici domnule http://usr.audioasylum.com/images/2/212 ... ptic21.jpg ) ,dacă nu ţinem cont de elipsă când ia va deveni maxim ,Ua va fi minim.Vezi cât de greşit poţi fi măi adigh.Mai bine studiaţi aici http://www.audioasylum.com/cgi/vt.mpl?f ... 69174&VT=T dependenţa axei mici a elipsei în raport cu frecvenţă ("20, 70 and 120 hz") şi inductanţa primar OT. Link spre comentariu
adigh Postat Iulie 11, 2012 Partajează Postat Iulie 11, 2012 valderama, De ce faci atita caz de greselile altora ? Am spus ca m-am gindit la cum se prezinta situatia in sarcina nu in anod. E o greseala din neatentie. Nu cred ca e cazul sa amintesti asta de 20 de ori. Vrei sa fac la fel de cite ori gresesti ? In mod normal cind doi oameni au o disputa si unul recunoaste ca a gresit trebuie sa inceteze "lupta". Tu nu te multumesti sa-i demonstrezi celuilalt ca a gresit, tu vrei sa-l distrugi pe celalalt in asa fel incit sa nu mai aibe vreodata curajul sa te contrazica. Oricine a trecut prin "tratamentul" tau stie asta si-si aminteste chiar si daca nu e un om ranchiunos din fire. Ar trebui sa privesti lucrurile cu mai multa sportivitate, nu suntem la razboi.Pina acum doar ti-am atras atentia cind ai gresit si m-am multumit cu atit daca ai recunoscut(sa intimplat) sau daca ai inteles si nu ai mai insistat dar daca vei continua cu acest mod primitiv de comportare te voi trata la fel. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 11, 2012 Partajează Postat Iulie 11, 2012 ...Considerăm un etaj final SE echipat cu 6L6-GC sarcina secundar OT Rs pur rezistivă ,inductanţa primar(OT) aproximativ 18H ,aplicăm un semnal gc de frecvenţă mică 30Hz-40Hz !!! iată cum se întâmplă în img de mai jos. ...Pentru o mai bună înţelegere am stabilit câteva sensuri şi puncte în img anterioară PS. Tot ce am spus până acum în cadrul subiectului rămâne valabil ,în plus am vrut să vedeţi cum se discută de elipsă (în ce condiţii). Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 12, 2012 Partajează Postat Iulie 12, 2012 Aşa doresc unii să discutăm(ne conformăm). Aceeaşi tensiune pe intrare în ambele situaţii ,aceeaşi sarcină ZBL ambele situaţii ,acelaşi OT , acelaşi tub final ,acelaşi PSF ,fără reacţie negativă ,diferă frecvenţa de la o situaţie la alta(1khz/10khz) dar nu şi amplitudinea la intrare. Se poate remarca cu uşurinţă o creştere semnificativă a puteri active-reale în sarcina inductivă (ZBL) pentru 10000Hz în raport cu 1000Hz. gargara (de tip Traian B & co) nu ţine loc de demonstraţii fizice !!! Acest experiment poate fi repetat la "infinit" de fiecare dintre voi(dacă respectă precizările date). Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 12, 2012 Partajează Postat Iulie 12, 2012 În acest fel am definit fizic/material una din esenţe tuburi electronice(în condiţii bine precizate). Link spre comentariu
THOMAS Postat Iulie 12, 2012 Partajează Postat Iulie 12, 2012 În acest fel am definit fizic/material una din esenţe tuburi electronice(în condiţii bine precizate). Mai bine si mai clar decat atat nici ca se poate,sper ca in urma acestei demonstratii (lucrare de laborator),problemele au fost rezolvate,dar fac prinsoare ca veti mai fi intrebat de acea ESENTA...?!?! Stiu ca este greu si va pierdeti timpul cu noi,dar puteti sa faceti aceeasi demonstratie si cu o trioda ?...,folosind aceasta pentoda(tetroda) conectata ca trioda chiar daca nu este o trioda pura,dar diferentele se vor vedea clar. Multumim d-le pentru timpul acordat,dar si pentru tenacitatea si rabdarea de care dati dovada,incercand prin toate mijloacele sa lamuriti absolut toate problemele. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 12, 2012 Partajează Postat Iulie 12, 2012 Da ,desigur(cu plăcere) voi face şi acest lucru(triodă , g2 ştrapat anod) trebuie să schimb Rk ,voi reveni cu img. pe seară sau mâine dimineaţă acum am o întrevedere. Link spre comentariu
adigh Postat Iulie 12, 2012 Partajează Postat Iulie 12, 2012 Domnule Lazaroiu,Ma bucur sa vad ca ati hotarit sa va aparati punctul de vedere.Vreau sa va intreb daca cunoasteti datele experimentului lui valderama. Adica PSF, Ra, Uvv, Ivv pe sarcina rezistiva de, sa zicem, 8ohm si respectiv 16ohm, pentru a vedea pe grafic unde ne situam. Merge si cu difuzorul de BL(nu cu boxa) daca experimentul se face la puterea maxima. Se mareste amplificarea la 1kHz pina inainte de limitare iar apoi se mareste frecventa de la 1kHz la 10kHz.Ce tub final a folosit ? 6L6-GC ?Va intreb pe dumneavoastra si nu pe valderama pentru ca vreau sa vad daca-l sustineti neconditionat sau il sustineti in cunostinta de cauza. Sper ca deocamdata valderama sa se abtina pina la raspunsul dumneavoastra, e o rugaminte. Ceea ce a demonstrat Traian B pe acest grafic download/file.php?id=23408&mode=view adica micsorarea puterii atunci cind se mareste impedanta, e valabil doar la puterea maxima, de la puteri medii in jos e valabil ce spune valderama. Daca e contestata explicatia lui Traian B atunci ar trebui ca experimentul sa se refere la acea situatie, nu la alta. Si in orice caz e foarte importanta puterea la care s-a facut experimentul lui valderama. Chiar ar fi bine sa ne referim la PSF-ul recomandat de producator si la care s-a referit Traian B, acela incercuit cu rosu. Pentru a compara teoria cu realitatea referindu-ne la acelasi lucru, altfel nu ne putem intelege.Daca experimentul se refera la alta situatie decit cea din graficul lui Traian B vrind astfel sa se demonstreze ca ceea ce a spus Traian B e gresit atunci e o aiureala. Link spre comentariu
THOMAS Postat Iulie 12, 2012 Partajează Postat Iulie 12, 2012 Domnule Lazaroiu,Ma bucur sa vad ca ati hotarit sa va aparati punctul de vedere.Vreau sa va intreb daca cunoasteti datele experimentului lui valderama. Adica PSF, Ra, Uvv, Ivv pe sarcina rezistiva de, sa zicem, 8ohm si respectiv 16ohm, pentru a vedea pe grafic unde ne situam. Merge si cu difuzorul de BL(nu cu boxa) daca experimentul se face la puterea maxima. Se mareste amplificarea la 1kHz pina inainte de limitare iar apoi se mareste frecventa de la 1kHz la 10kHz.Ce tub final a folosit ? 6L6-GC ?Va intreb pe dumneavoastra si nu pe valderama pentru ca vreau sa vad daca-l sustineti neconditionat sau il sustineti in cunostinta de cauza. Sper ca deocamdata valderama sa se abtina pina la raspunsul dumneavoastra, e o rugaminte. Ceea ce a demonstrat Traian B pe acest grafic http://elforum.info/download/file.php?id=23408&mode=view adica micsorarea puterii atunci cind se mareste impedanta, e valabil doar la puterea maxima, de la puteri medii in jos e valabil ce spune valderama. Daca e contestata explicatia lui Traian B atunci ar trebui ca experimentul sa se refere la acea situatie, nu la alta. Si in orice caz e foarte importanta puterea la care s-a facut experimentul lui valderama. Chiar ar fi bine sa ne referim la PSF-ul recomandat de producator si la care s-a referit Traian B, acela incercuit cu rosu. Pentru a compara teoria cu realitatea referindu-ne la acelasi lucru, altfel nu ne putem intelege.Daca experimentul se refera la alta situatie decit cea din graficul lui Traian B vrind astfel sa se demonstreze ca ceea ce a spus Traian B e gresit atunci e o aiureala. Va salut!Domnule draga,eu intotdeauna am "mers" pe principiul cuvantului de onoare si al increderii.Pentru si pentru ,am un deosebit respect,stima si incredere.Ce am cerut eu a fost doar o mare atentie la alegerea cuvintelor atunci cand corespondam pe o anume tema,dar mai ales sa lasam la o parte ambitiile prostesti care nu cred ca ne caracterizeaza pe noi,acest grup restrans de participanti la discutii.Pe il cunosc personal si cel mai important este ca sunt sigur ca niciodata nu va incerca sa ne minta.Daca veti urmari discutiile mele cu un an in urma cu d-lui ,o sa observati ca am avut discutii extrem de acide si nici eu nu am scapat de criticile d-lui.Sa stiti ca este extrem de critic dar...,va rog sa analizati, ca intotdeauna este la obiect.Pt. dl am un respect deosebit,nu-l cunosc personal,imi plac "expunerile" d-lui intotdeauna au fost cel putin teoretic la "punct ochit,punct lovit",se vede clar ca are o baza teoretica solida si s-ar putea si practica,dar pana la urma nu asta conteaza,toleranta,increderea sub cuvant de onoare trebuie sa primeze in relatiile noastre pe acest forum,nimeni nu are de castigat din aceste incrancenari. Asadar,referitor le ce ati cerut dv.cred ca experimentul facut de daca nu a fost facut intr-un punct pe hiperbola de disipatie maxima,ar trebui specificat si nu cred ca cineva il va impiedica sa faca acest lucru,totusi cred ca a spus la inceputul topicului ce PSF a ales (!?),nu stiu nu am acum timp sa mai caut...,dar fiti sigur ca va va raspunde d-lui sigur,nu cred poate lasa in "coada de peste" ceva... Acest experiment poate fi facut de oricare electronist,mai ales de catre unul experimentat,sunt trei piese si doua trei aparate de masura,sa nu-mi spuneti ca nu le aveti (!!!?)...,altfel vb.vorbe sau din carti si amintiri,am dreptate? As avea si eu o intrebare,catre dv.sau catre cine vrea sa raspunda: ..de ce oare tuburile au acel sunet mult mai placut si mai putin obositor si chiar senzatia de putere (declarata) ceva mai mare comparativ cu SS,nu este tocmai ESENTA pe care vrem noi sa o punem in evidenta,sau poate este altceva???...sa fie oare ceva subiectiv??? Daca a ales mai putin inspirat acest cuvant,incercati dv. sau oricine doreste sa dea un raspuns intrebarii de mai sus si poate asa definim mai aproape de adevar si ce inseamna acea ESENTA si daca ea exista...P.S daca doriti si nu o luati drepta fantezie o sa fac eu o simulare exact cu conditiile impuse de ,cu sarcina dinamica dar si cu sarcina rezistiva si va garantez ca voi folosi ca model de tub exact graficul lui ,mai contribui cu cateva grame la tona aia de fantezii gresite....o gluma,asa-i ? Link spre comentariu
adigh Postat Iulie 12, 2012 Partajează Postat Iulie 12, 2012 As avea si eu o intrebare,catre dv.sau catre cine vrea sa raspunda: ..de ce oare tuburile au acel sunet mult mai placut si mai putin obositor si chiar senzatia de putere (declarata) ceva mai mare comparativ cu SS,nu este tocmai ESENTA pe care vrem noi sa o punem in evidenta,sau poate este altceva???...sa fie oare ceva subiectiv??? Daca a ales mai putin inspirat acest cuvant,incercati dv. sau oricine doreste sa dea un raspuns intrebarii de mai sus si poate asa definim mai aproape de adevar si ce inseamna acea ESENTA si daca ea exista...As vrea sa va pot da un raspuns la intrebarea privitoare la secretul sunetului tuburilor. Deocamdata insa nu am gasit la nimeni un raspuns multumitor. Consider "esenta tuburilor" ca fiind o incercare dar ... mai avem de cautat. Uneori si cautarea poate fi interesanta nu doar atingerea obiectivului.Ma bucur ca a-ti spus ceea ce a-ti spus despre Traian B pentru ca simpatizantii dumneavoastra incepusera sa-l faca pe Traian B: prost, chibit, invidios, "destept" si in alte feluri si parea totul o conspiratie adigh-Traian B impotriva muncii dumneavoastra. Nu-l cunosc pe Traian B decit din ceea ce a scris si nu am vreun interes in a-i lua apararea dar pe de o parte consider ca are dreptate, si eu avusesem acelasi demers in a argumenta impotriva denumirii acelui efect, iar pe de alta mi s-a parut nedrept ca niste oameni ce se autodeclara nestiutori sa critice ceea ce nu inteleg. Am luat apararea si lui Wavebourn la momentul potrivit pentru ca asa mi s-a parut corect, nici cu el nu am vreo relatie personala.In ce-l priveste pe valderama eu nu-l banuiesc de nestiinta ci de orgoliu. Toata lumea are o doza dar el are o doza si jumatate. Din acest motiv de multe ori pare unul care nu pricepe desi pricepe foarte bine dar ii e greu sa recunoasca si ocoleste cit poate de mult raspunsul la o intrebare ce nu-i convine. Link spre comentariu
THOMAS Postat Iulie 12, 2012 Partajează Postat Iulie 12, 2012 Adevarat este ce spuneti ,,urate cuvinte (cele enumerate de dv. mai sus) dar dupa ce am cautat nu am ajuns la concluzia ca acele cvinte au fost cu directie catre ,ma rog,nu mai conteaza.... Pentru mine este extrem de important caracterul omului si mai ales sa pastram o decenta si un respect cuvenit fiecaruia dintre noi.Sa stiti ca va mai spun inca odata chiar dac ar fi sa para desuet sau o lipsa de modestie,dar eu am realizata atat de multe montaje electronice incat acest numar poate depasi numarul saptamanilor de viata a multora de pe aici,am realiza montaje dar si am publicat articole nu numai in domeniul tuburilor ci in tot spectrul electronic,credeti-ma si totusi eu le port respect absolut tuturor membrilor acestui forum indiferent de nivelul de pregatire sau varsta,cu toate ca eu nu prea am avut parte de acest tratament ,sau foarte rar(probabil simpatizantii!? ) Si hai sa mai punem ceva la punct: aici nu suntem organizati in gasti,sau simpatizanti,de o parte si de alta,beligeranti sau pacifisti,afinitiati putem avea dar asta nu ne impiedica sa fim obiectivi. Sa stiti ca atunci cand cineva a gresti (tehnic vorbind) si multi pot confirma asta,eu am folosit mesajele private (MP) in care cu ingadinuta cuvenita i-am atras atentia,sau daca se putea am vb. chiar la telefon,este extrem de injositor mai ales din partea celui ce se vrea profesor (de cele mai multe ori cand nu este cazul),sa foloseasca cuvinte urate fara discernamant...,dar gata,am fost destul off. Asa ca hai sa mai "sapam" la modul serios si sa definim cat se poate de precis ce inseamna un tub electronic si care poate fi ESENTA prin care poate fi caracterizat.P.S orgoliul nu trebuie sa intre in discutie pe acest forum,pe oameni trebuie sa-i luam asa cum sunt,discutiile trebuiesc ponderate si adaptate la caracterul fiecaruia,mai ales daca dorim sa invatam cate ceva de la interlocutorul ce-l consideram cu ceva mai multa stiinta...Experimentul @ de mai sus este în conformitate cu ipotezele lansate de d-lui in deschiderea topicului,nu este facut la putere maxima pentru ca nu este important (peste puterea maxima ce putere vom mai obtine???...,e un nonsens,nu?),dar repet: daca nu le considerati fantezii,voi face o simulare cu datele din garficul tubului 6L6-GC prezentat de si veti trage dv. concluziile.Trebuie sa tinem cont si de distorsiuni,dar si de raspunsul armonic,deci sa ne incadram cat de cat in parametri unui amplificator de calitate. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 12, 2012 Partajează Postat Iulie 12, 2012 Trebuie respectată ipoteza de lucru (ce căutăm în afara ipotezei de lucru),în afara ipotezei de lucru nu văd ce demonstrăm ?! Simularea poate fi aproape identică cu realitatea fizic /materială de aici download/file.php?id=23493&mode=view dacă folosim model BL( un model BL oarecare) ,OT etc. Din oscilogramele mele(situaţie certă fizic/materială) pot preciza chiar cosφ aproximativ 0,94 în cazul 1Khz şi respectiv 0,85 în cazul 10khz (aproximare o sutime-două) ,pot să pun pe oscilograme/img. download/file.php?id=23493&mode=view (cum se face acest lucru). Aştept poate ştiu şi alţii cum de pot să discut de 0,94 respectiv 0,85...(doar în baza unor oscilograme). Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 13, 2012 Partajează Postat Iulie 13, 2012 Iată cosφ (în două cuvinte şi o imagine). Am şi ceva Lissajous pentru situaţia dată(nu le mai pun). În baza acestor oscilograme se poate crea modelul sarcini ZBL(cu aproximaţie) ,bine acum avem sarcina compusă(ZBL+OT). Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 14, 2012 Partajează Postat Iulie 14, 2012 Un alt difuzor(BL) aplicat la ieşire OT(apare diferenţa cosφ în raport cu primul difuzor BL).Am extins uşor X pentru o mai bună aproximare a perioadei(5,2 div pe ecan de aceasta dată).În aceata situaţie puterea activă reală(BL) fiind relativ egală(10khz/1khz).Acest al doilea difuzor de bandă largă(BL) având comportament diferit în frecvenţa în raport cu primul BL(oricum nu se pierde putere în ciuda faptului că impedanţa BL creşte la frecvenţe superioare/10khz).Difuzorul cu membrană eliptică(stânga img download/file.php?id=23426&mode=view ) răspunde mai energic la frecvenţe superioare(circa +3db dacă nu mai mult chiar) în raport cu difuzorul cu membrană circulară.Vechitură (BL eliptic ,în condiţiile date) furnizează mai multă presiune sonoră la frecvenţe superioare audio(în raport cu BL circular/). Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 14, 2012 Partajează Postat Iulie 14, 2012 Va rog sa analizati urmatoarea schema de amplificator SE cu 6S33S , prin prisma " esentei " tuburilor electronice .Prea multa lume considera ca acest amplificator avand aceasta lampa in etajul final este " audiofil " din diverse motive...Poate fi ceva total deosebit in modul de functionare a acestui amplificator SE fata de alte amplificatoare SE , are asa multa " esenta " ?Multumesc anticipat ,Victor Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum