Vizitator Postat Iulie 3, 2012 Partajează Postat Iulie 3, 2012 Să considerăm un etaj final SE(6L6GC ,OT-ideal ,Rk aproximativ 220Ω) ,presupunem că în secundar OT avem dispus un difuzor de bandă largă care are impedanţa 8Ω la 1Khz şi 12Ω la 10Khz iată ce se întâmplă în această situaţie cu sarcina din secundar reflectată (img de mai jos). Aşa cum se poate vedea pentru aceeaşi tensiune pe intrare(12Vvv) când schimbăm doar frecvenţa puterea creşte în sarcina de impedanţa variabilă ,astfel pentru 10khz avem putere mai mare decât pentru 1khz. Dacă schimbăm configuraţia şi trecem la repetor-catodic acest efect se pierde(mai mult la frecvenţe superioare/10khz când sarcina devine 12Ω înregistrăm pierdere în putere). Din aceste raţiuni etajul final cu sarcină la anod are un comportament specific. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Iulie 3, 2012 Partajează Postat Iulie 3, 2012 Valderama, pai daca tot ai ajuns la esente poate spui si cum se ataca un repetor catodic cu 6L6 sau cu ... 6S33S... si ce rol au foile de catalog in aceasta ... intreprindere ... ☺ Mai sus ai niste afirmatii care sint cel putin discutabile pe forma (vezi c-am subliniat, nu ma leg de fond) sub care sint prezentate, de exemplu "daca trecem la repetor catodic acest efect se pierde" .. ce "efect" zici ca-i acela?! ... Sa inteleg ca ai transcedentat in perioada "open baffle" a existentei?! Deci nu ma cert, ca vara nu sint productiv la capitolul asta si nici pe forum nu "atirn" prea mult, dar poate mai dezvolti... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 3, 2012 Partajează Postat Iulie 3, 2012 Subiect dedicat (prezentat clar). Link spre comentariu
zbodeoc Postat Iulie 3, 2012 Partajează Postat Iulie 3, 2012 Sper ca nu sint "out of topic" daca vreau sa inteleg si eu "esenta tuburilor electronice" asa cum se preda ea la toti nevinovatii. Deci cum se ataca un 6L6 ca repetor catodic? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 3, 2012 Partajează Postat Iulie 3, 2012 Nu am dispoziţia sa vă răspund. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Iulie 3, 2012 Partajează Postat Iulie 3, 2012 Gind la gind cu bucurie! Ne reauzim cind s-o mai racori... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 3, 2012 Partajează Postat Iulie 3, 2012 Esenţa tuburi electronice prin prisma mea constă în adaptarea sarcini prin intermediul OT şi dispunerea sarcini-adaptate la anod.Aspectul esenţial în această situaţie fiind : Sarcina din secundar(de impedanţă variabilă Zs în raport cu frecvenţa) se reflectată la anod într-un raport constant (21,21 x 21,21 x Zs) ,aşadar sarcina la anod Za urmăreşte variaţia sarcini Zs în raport cu frecvenţă şi tubul final(6L6GC) se comporta ca atare în condiţiile date. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Iulie 3, 2012 Partajează Postat Iulie 3, 2012 Cum este raspunsul in impedanta de iesire al unui tub in functie de frecventa? Se aseamana cu acela al unui difuzor de banda larga? Citusi de putin, intreb?! Si atunci cum rezolvam? Mai rezolvam? ☺ Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 3, 2012 Partajează Postat Iulie 3, 2012 Practic variaţia Zs(sarcină secundar) conduce la variaţia Za(sarcină anod) mai departe tubul(6L6GC) descarcă putere în sarcină aşa cum se poate vedea(dacă nu se vede nu am ce să fac ! ,nu răspund pentru invizibilitate...). Link spre comentariu
zbodeoc Postat Iulie 3, 2012 Partajează Postat Iulie 3, 2012 Da. Faci referire la OT dar nu putem incarca totul in "circa" OT-ului... Philips a facut pe scara industriala difuzoare de 600-800 Ohmi - astazi un adevarat vis al audiofililor!... (nu ca nu s-ar putea face din nou...) Ce nu intelege lumea, si arunca toata "vina" pe transformatoare de iesire, este ca difuzoarele (boxele) sint tot un fel de "transformatoare" , a caror impedanta este profund dependenta de frecventa... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 3, 2012 Partajează Postat Iulie 3, 2012 Da. Faci referire la OT dar nu putem incarca totul in "circa" OT-ului...Nu încarc nimic în "cârca" OT ,am spus clar OT-ideal. Să considerăm un etaj final SE(6L6GC ,OT-ideal ,Rk aproximativ 220Ω)...Dumneata (zbodeoc) intervii în acest subiect fără să înţelegi ce se discută ! ,ce vină am că nu înţelegi ? Discut de manifestarea(6L6GC) în prezenţa sarcini reale(difuzor de bandă largă) dispusă în secundar în situaţia dată. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Iulie 3, 2012 Partajează Postat Iulie 3, 2012 Si atunci de ce nu vorbesti de difuzor de banda larga ideal, aud? Iti spun eu de ce, stie toata lumea, nu exista! Pai atunci totu-i o negociere, o potrivire... pai da! Va salut! ma duc sa-mi intorc bucatele din gratar... (nu mici☺☺☺) Link spre comentariu
felixx Postat Iulie 3, 2012 Partajează Postat Iulie 3, 2012 Si atunci de ce nu vorbesti de difuzor de banda larga ideal, aud? Iti spun eu de ce, stie toata lumea, nu exista!Daca te referi la 20Hz-20Khz masurat snur....e clar ca nu exista...deocamdata.Ala snur nici nu canta bine....Dar daca se utilizeaza o banda larga "gasibila" relativ usor (indiferent de pret sau caracteristici) ar trebui avut in vedere si cum se comporta OT-ul avand in cale cel putin un L,C sau un notch......mai adaug L-pad?Difuzoarele de 600-800 ohmi nu sunt cu nimic mai bune decat cele pe 4-6-8 ohmi dar "potrivite" cu OT-ul specific.Crescand valoarea impedantei spre 600ohmi nu faci altceva decat adaptarea mai bine la OT sau chiar fara,dar creezi alte probleme la sistemul mobil al difuzorului.Sunt prea multe variabile pentru a cunoaste de pe hartie cum va suna acel "ceva".De aceea raspunsul matematic pentru sunet bun NU EXISTA. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 3, 2012 Partajează Postat Iulie 3, 2012 Din ce am prezentat acum(cazul SE nivele medii ale puteri în sarcină) reiese clar tendinţa de compensare în putere pe sarcina de impedanţa variabilă în raport cu frecvenţa(difuzor de bandă largă) în special pentru registrul superior audio(1Khz-10khz). În situaţia dată se poate vedea "matematic" cum se întâmplă(aşa se şi întâmplă fizic). Link spre comentariu
zbodeoc Postat Iulie 3, 2012 Partajează Postat Iulie 3, 2012 Esenţa tuburi electronice prin prisma mea constă în adaptarea sarcini prin intermediul OT şi dispunerea sarcini-adaptate la anod.Da, de fapt trebuie spus ca tuburile au impedanta mare de iesire si trebuie sa gasim traductoarele potrivite sau transformarea de impedanta optima pentru ce avem disponibil, chiar e simplu... ☺@Felixx: sigur ca daca intram in fineturi de traductoare ne mai trebuie fo' viata-doua, acolo... ☺☺☺ Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum