Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Oscilator sinusoidal pe lampi

carageae

Postări Recomandate

E o idee mai veche de-a mea, as vrea sa construiesc asa ceva pentru a alimenta cu frecventa variabila un pick.up la care e blocat pitch-controlul mecanic - are platan stroboscopic. Motorul fiind sincron, ma gandesc ca ar fi ok daca pot varia frecventa de alimentare intre 45-55 Hz pentru a avea o variatie de turatie de maxim un semiton.As vrea sa fie ceva usor si compact, fara sa folosesc transformatoare, eventual unul mic pt. filament, daca nu reusesc sa folosesc o sursa in comutatie - am diverse surse recuperate de 15-20V. Redresand tensiunea retelei obtin o anodica suficient de mare pentru a avea la iesire 220V.', eventual cu o rezistenta serie pe motor.As putea face un amplificator, dar ma gandesc ca in regim de oscilator randamentul ar fi mai bun...Puterea necesara e in jur de 15W, as folosi 2XPL504 sau un PL509, eventual 6N13S, ca am mai multe moderat folosite, dar ma intereseaza datele de proiectare pentru un asemenea oscilator, tubul se poate schimba.Cer ajutorul celor care se pricep, pe google stiu si eu sa caut...

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• carageae

3

• puriu

2

• mișa

1

• adigh

1

Top autori în acest subiect

Atentie! Tensiunea efectiva de 220V din retea inseamna aprox. 620V virf la virf! Deci nu-ti ajunge alimentarea in varianta propusa de tine. Eventual cu un dublor de tensiune din retea ai putea ajunge la limita minima teoretic.

Link spre comentariu

@carageae, Daca nu vrei transformatoare atunci problema ta poate fi rezolvata cu un amplifictor in punte. E metoda de a obtine tensiune de iesire mai mare atunci cind avem o tensiune de alimentare mica, se felosesta mai ales la amplificatoarele auto. Chiar si daca nu faci redresare cu dublare de tensiune vei putea obtine pina la 300Vef daca vei pune finalele sa lucreze in comutatie. Daca vrei sinus atunci vei putea obtine mai putin de 230Vef. Tensiunea ar trebui reglata din modificarea factorului de umplere a impulsurilor. Efectul marimii tensiunii la un motor sincron e ca daca tensiunea e prea mica atunci va fi si cuplul si motorul ar putea iesi din sincronism. Daca tensiunea e prea mare creste cuplul iar daca e prea mult se arde motorul.Daca vei vrea ceva in comutatie atunci se poata pune ca finale mosfeturi in loc de tuburi. La o putere de 15W in comutatie mosfeturile vor disipa destul de putina putere prin comparatie cu tuburile iar schema se simplifica. Pentru tuburi ar fi mai recomandat doua finale+un traf de iesire de tip push-pull.Cu mosfeturi ar insemna se ne mutam la alta sectiune sau sa o rezolvam in privat dar ti-ai rezolva problema intr-un mod elegant. Daca esti interesat as putea sa-ti fac o schema numai sa nu ma grabesti.Nu stiu de ce te feresti de transformator. La 15W nu poate fi chiar asa de mare. Totusi fara transformatoare si cu mosfeturi ar trebui sa iasa totul foarte mic si cu putina putere disipata. Tranzistorii finali pot ramine chiar fara radiator.Stiu ca subiectul topicului se numeste "Oscilator sinusoidal pe lampi"

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri. Intre timp am plecat in vacanta, dar la sfarsitul lui august voi reveni in Arad si voi incerca sa incropesc ceva.Problema tensiunii mari V-V mi-am pus-o si eu, dar o sa studiez pick-upul si cred ca am posibilitatea alimentarii la 110V - voi face atunci o cupla speciala ca sa nu-l pun in priza la 220 din greseala si cred ca se rezolva asa.Nu am ceva special impotriva transformatoarelor, decat atunci cand sunt in vecinatatea - sau, ma rog, la o distanta relativ mica - unui pick-up cu doza magnetica...stiu ca se poate rezolva prin ecranare, dar nu am mijloacele mecanice necesare pentru asa ceva. Din acelasi motiv regimul de comutatie nu mi se pare potrivit.Astept totusi o schema pe lampi pentru un oscilator precis in domeniul de frecvente de care vorbeam - pana voi ajunge efectiv sa o realizez avem timp pentru o vara de discutii...Am spus relativ dupa ureche 45-55 Hz, poate ar fi util si mai mult, dar nu am idee in ce masura motorul nu va fi afectat de frecvente dincolo de domeniul de +/-10% pe care l-am ales eu...De asemenea m-as feri de alte forme de unda decat sinus, pentru ca nu stiu - nu imi pot reprezenta - care va fi comportamentul motorului la alte tipuri de semnale. Ma tem si ca va aparea o radiatie electromagnetica intensa folosind semnal dreptunghiular...

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Ar fi preferabilă utilizarea tensiunii sinusoidale pentru alimentarea motorului, altfel, se face muzicuță :)Alimentarea cu frecvență variabilă nu ar trebui să pună în dificultate motorul (excitat cu magneți permanenți?), trebuie însă ajustată valoarea efectivă în funcție de frecvență:- la frecvențe sub 50 Hz tensiunea scade proporțional cu scăderea frecvenței, altfel se supraalimentează- peste 50 Hz tensiunea rămîne constantă la 220V, din același motiv

Link spre comentariu

In prezent frecventa retelei este foarte apropiata de 50 Hz. Cred ca nu merita o sursa reglabila care sa dea, pana la urma, aceeasi frecventa. Daca totusi trebuie, un transformator de 15 W rezolva multe probleme si nici nu e prea mare. E ceva mai mic decat un transformator pentru filamentele a doua PL-uri plus un PCC.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

După descriere e vorba de un pick-up Dual.Pe vremea lui Ceaşcă am făcut ptr beleaua de pick-up Nad un montaj din Tehnium, practic un oscilator reglabil cu 555 şi trz în contratimp (BD + 2N3055) şi un trafo 2x15V montat ca ridicător. Bîzîiala motorului alimentat cu 220V dreptunghi s-a mai liniştit cu un cond de 10uF/400V în paralel.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Scuze tuturor, uitasem de acest topic, doar am intrat pe la aparate industriale sa vad ce s-a mai scris...Am pus in standby proiectul, dar nu am renuntat de tot, cred ca tot o sa-mi fac asa ceva, dar cred ca va fi un amplificator cu TDA2030 sau de genul si transformator de iesire ridicator.Ma tenta si ceva cu circuite de cadre din TV-urile cu integrate, dar nu am lucrat cu ele si desi probabil ca ar fi mai potrivite ca un integrat audio, in lipsa cunostintelor precise ma folosesc de piese cu care am mai lucrat.@elm: nu cred ca problema tensiune/frecventa e o problema la +/-10% din frecventa...pickupurile astea merg stabil daca "joaca" lumina becului din camera, dar au fluctuatii de turatie daca frecventa e instabila.@zal: Exact, e un Dual 504.Pe langa faptul ca s-ar stabiliza turatia, mai am nevoie si de un pitch control de +/- macar un semiton, ideal ar fi minus o terta mica si plus un semiton...Daca nimeni nu propune o solutie "100% vintage" pana o sa ajung la acest proiect, cred ca o sa fac un oscilator sinusoidal cu amplificator operational si finalul un etaj audio, pe lampi sau nu, ramane de vazut.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări