Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Driver cu EF80

blue

Postări Recomandate

Acest driver poate fi util in cazul tuburilor ce necesita tensiune de atac mare dar si pt alte aplicatii

Am si eu o intrebare..a facut cineva acest driver? eu da..am toate tensiunile pe pinii tuburilor din simularea D-lui Lazaroiu dar...la iesire am doar 30Vef asta inseamna cam 84,6Vvv...am folosit 6j9-PE iar la intrare am folosit placa de sunet ca si generator de 1KHz.....am cam 1V efectiv dar repet,semnalul de iesire nu trece de 30V efectiv masurati..care ar putea fi problema? sa fie prea mica rezistenta de 180K de la intrare?o sa incerc sa o maresc..numerotarea pinilor din schema este urmatoarea(la ce am relizat eu): pin7-Anod, pin9-Grila 2,pin2-Grila1,pin8-Grila3,pin1si3-Catod,pin8-grila3

Cistigul global al montajului in discutie nu depaseste 30 deci e normal sa ai cit ai spus,resistenta de 180k nu are nici o relevanta ,poate fi si de 10k nu schimba mare lucru atita timp cit impendanta sursei de semnal e joasa (sub 10k) pt a marii nivelul pe iesire trebuie sa mai maresti nivelul semnalului din generator sau si mai bine adauga inca un etaj identic in cascada!

deci cu alte cuvinte nu se ajunge la un nivel de iesire de 320Vvv in conditiile in care am ca sursa de semnal sa zicem un..cd player..sau un ipod...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• blue

7

• gedd

5

• THOMAS

4

• carageae

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Oricum este aproape bine ! In exemplul Dnului Lazaroiu , amplificarea in tensiune este 320V pp / 6.28V pp adica de aproximativ de 51 ori .In montajul tau , 30V ef / 1V ef rezulta o amplificare in tensiune de aproximativ 30 ori .Daca lampile folosite sunt noi , tensiunea de alimentare si valorile componentelor sunt OK ( inclusiv condesatorii ) , inseamna ca ai gresit undeva !

Link spre comentariu

deci cu alte cuvinte nu se ajunge la un nivel de iesire de 320Vvv in conditiile in care am ca sursa de semnal sa zicem un..cd player..sau un ipod......................................................................................................Sunt o multime de configuratii cu care poti optine un cistig de 200-250x da nu acesta,in speta acesta schema are utilitate ca driver pt o lampa finala ce necesita tensiune mare de atac deci e clar ca mai e nevoie de inca un etaj de amplificare pt a se gestiona un nivel de intrare tipic line!

Link spre comentariu

Oricum este aproape bine ! In exemplul Dnului Lazaroiu , amplificarea in tensiune este 320V pp / 6.28V pp adica de aproximativ de 51 ori .In montajul tau , 30V ef / 1V ef rezulta o amplificare in tensiune de aproximativ 30 ori .Daca lampile folosite sunt noi , tensiunea de alimentare si valorile componentelor sunt OK ( inclusiv condesatorii ) , inseamna ca ai gresit undeva !

Lampile sunt noi...tensiunile pe tuburi sunt conform simularii.. condensatorii sunt wima..deci NU am gresit nicaieri..conform simularii 6.28Vvv reprezinta cam 2,2Vef tensiune de intrare pt care AR TREBUI sa obtinem la iesire 320Vvv sau aprox 113 Vef la iesire...deciNU se obtin nici trasi cu sfoara...una e simularea si alta e realitatea...facusem acest driver pt un amplif cu 6C33C ....si m-am ofticat teribil cand am vazut ca tubul nu e atacat asa cum trebuie..tubul are bias automat e alimentat la 220V si un curent prin tub de 200 mA...
Link spre comentariu

@gedd, sfatul meu este sa-ti construiesti pentru teste un preamplificator cu IC sau tub, astfel incit sa ai un nivel reglabil de 20-30v , si mai bine ar fi sa-ti achizitionezi un generator de semnal te ajuta mult mai bine decit o placa de sunet...Driverul cu EF80 INCERCAT de mine este asa cum a specificat Gabriele doar pt atacul unui tub final cu amplificare mica de tensiune gen GU50, 6C33C, asa ca este nevoie de un etaj preamplificator de aproximativ 25 dB

Link spre comentariu

@gedd, sfatul meu este sa-ti construiesti pentru teste un preamplificator cu IC sau tub, astfel incit sa ai un nivel reglabil de 20-30v , si mai bine ar fi sa-ti achizitionezi un generator de semnal te ajuta mult mai bine decit o placa de sunet...Driverul cu EF80 INCERCAT de mine este asa cum a specificat Gabriele doar pt atacul unui tub final cu amplificare mica de tensiune gen GU50, 6C33C, asa ca este nevoie de un etaj preamplificator de aproximativ 25 dB

pai domnule Blue...la 6C33Cvreau sa il folosesc si eu...am crezut ca merge si fara preamplificare...acum am inteles...am avut impresia ca este un fel de Williamson pentru amplificatoare SE
Link spre comentariu

@gedd, sfatul meu este sa-ti construiesti pentru teste un preamplificator cu IC sau tub, astfel incit sa ai un nivel reglabil de 20-30v , si mai bine ar fi sa-ti achizitionezi un generator de semnal te ajuta mult mai bine decit o placa de sunet...

Driverul cu EF80 INCERCAT de mine este asa cum a specificat Gabriele doar pt atacul unui tub final cu amplificare mica de tensiune gen GU50, 6C33C, asa ca este nevoie de un etaj preamplificator de aproximativ 25 dB

pai domnule Blue...la 6C33Cvreau sa il folosesc si eu...am crezut ca merge si fara preamplificare...acum am inteles...am avut impresia ca este un fel de Williamson pentru amplificatoare SE

Nu trebuie sa va suparati atat de tare pe "simulare".In toata lumea asta incepand de la agricultura,industrie si pana la medicina se foloseste acest aparat matematic de simulare virtuala pentru testarea si proiectare,bineinteles diferite programe specifice pentru aplicatiile respective.

Cand ati realizat acest etaj de atac trebuia sa analizati si pe ce sarcina este el capabil sa debiteze acel semnal.Daca veti fi atent el debiteaza pe 220K.In analiza SPCE eu am ajuns la concluzia ca sub 100K (cazul 6C33C in anumite configuratii) nu mai poate livra acel semnal,sau va fi limitat sau va fi foarte distorsionat.Nu stiu ce schema folositi pentru 6C33C,dar daca sunteti sub 100K,atunci nu este OK.Personal nu l-am folosit practic nicaieri,pentru 6C33C eu am abordat alta varianta de etaj de atac,avand in vedere ca pentru G1-6C33C trebuie si ceva curent de grila (pozitiv),aceasta configuratie,EF80, nu cred ca ar fi capabila de asa ceva.

Schema de mai jos,este realizata practic si canta undeva in Spania,sunetul este excelent iar dinamica este surprinzatoare iar stabilitatea tubului nu mai pune probleme.Eu postez schema aici,poate va intereseaza sau poate reprezenta interes pentru altii.Pentru performantele de mai sus trebuie folosit in atac EL34 sau KT66 sau in cel mai nefericit caz (cu modificari in schema) si 6P3S-E.

Schema:

SE 6C33C

Posted Image

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...
Vizitator prutus

In configuratia dat, trioda ,pentoda sau pseudotrioda nu are importanta, totusi pt a avea o impendanta mica de iesire trebuie ales un tub asemanator cu EF80, ECC88 etc in schimb pentoda pe post de gyrator are un rol deosebit, ea trebuie sa aibe rezistenta in c.c. mica si impendanta mare in c.a. adica simuleaza un drossel si doar unele pentode pot sa indeplineasca aceste cerinte in mod eficient de acea ar putea fi de mare folos o simulare :da

@carageae, cea mai simpla metoda de evitare a problemei Uf-k este alimentarea tuburilor din doua tensiuni separate si bine izolate

Ma bag si eu pe aici si o sa postez cateva rezultate din simularea schemei ,folosind diverse modele de tuburi electronice,numai pentode,exclus triode altfel nu mai are rost aceasta faina arhitectura gandita de .

Concluziile le trageti dv.,parerea mea este ca cea mai buna combinatie este cu doua pentode 6J9P-E,oricum se pot folosi si alte "perechi" eu am incercat cele mai bune combinatii din cele cateva tuburi mai uzuale,la indemana oricui.

Schema:

Posted Image

Semnale si rezultatele Fourier,abservati in ultimele doua coloane defazajele;aproape perfecte!!!

Posted Image

...si FFT:

Posted Image

As avea o rugaminte:

Ati putea relua simularile pentru 6j9p-e ca U1 si celelalte pentode pt U2?

As mai fi curios , in caz ca aveti timp si dispozitie ce ar iesi daca in fig 8 de aici:

http://www.fetaudio.com/wp-content/uplo ... -Stage.pdf

care este un etaj de iesire de linie,

ati folosi in locul dublei triode de jos o dubla trioda 6n6p, apoi o pentoda D3A in conexiune trioda, iar pentru pentoda de sus pe rand D3A ,6j9p-e si E282F.

Cred ca am mai multe curiozitati, dar si asa sunt multe pentru timpul dvs.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări