Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Driver cu EF80

blue

Postări Recomandate

• Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• blue

7

• gedd

5

• THOMAS

4

• carageae

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

In loc de EF184 se poate pune orice pentoda cu rezistenta dinamica mica in c.c. si probabil prin procedura de simulare , d-l Lazaroiu ar putea gasi cea mai potrivita pentoda

Link spre comentariu

In loc de EF184 se poate pune orice pentoda cu rezistenta dinamica mica in c.c. si probabil prin procedura de simulare , d-l Lazaroiu ar putea gasi cea mai potrivita pentoda

EF80 este mult mai buna in astfel de aplicatii comparativ cu EF184,iar ca tub rusesc unul foarte bun este 6J9P-E,bineinteles cu asezarea in PSF-ul specific acestui tub.Eu am folosit in foarte multe aplicatii tubul EF80 si chiar in zecile de simulari ce le tot postez eu pe aici. Se pot folosi doua tuburi de acelasi tip.
Link spre comentariu

As fi curios cum s-ar comporta in configuratia asta o trioda-pentoda compusa...sa zicem ECF80 sau de ce nu, ceva gen PCF802...fiind cu filament la retea probabil ca si leakage-ul f-k e mai mic ca la tuburile paralel...tensiunea mare de iesire e un atu important, dar parca nu as folosi doua socluri cand exista tuburi compuse...chiar PFL200 ar fi interesanta, chiar daca una din pentode e finala, doar ca acolo apare problema soclului mai greu de gasit.Ridicarea filamentului la vreo 200V ar putea fi o solutie pentru a impaca tensiunea Uf-k?Si, vorbind in general, e o limita de sus pentru nivelul la care putem ridica potentialul filamentului in general? Bineinteles, incadrandu-ne si in sens invers in Uf-k data in catalog...

Link spre comentariu

In configuratia dat, trioda ,pentoda sau pseudotrioda nu are importanta, totusi pt a avea o impendanta mica de iesire trebuie ales un tub asemanator cu EF80, ECC88 etc in schimb pentoda pe post de gyrator are un rol deosebit, ea trebuie sa aibe rezistenta in c.c. mica si impendanta mare in c.a. adica simuleaza un drossel si doar unele pentode pot sa indeplineasca aceste cerinte in mod eficient de acea ar putea fi de mare folos o simulare :da @carageae, cea mai simpla metoda de evitare a problemei Uf-k este alimentarea tuburilor din doua tensiuni separate si bine izolate

Link spre comentariu

In configuratia dat, trioda ,pentoda sau pseudotrioda nu are importanta, totusi pt a avea o impendanta mica de iesire trebuie ales un tub asemanator cu EF80, ECC88 etc in schimb pentoda pe post de gyrator are un rol deosebit, ea trebuie sa aibe rezistenta in c.c. mica si impendanta mare in c.a. adica simuleaza un drossel si doar unele pentode pot sa indeplineasca aceste cerinte in mod eficient de acea ar putea fi de mare folos o simulare :da

@carageae, cea mai simpla metoda de evitare a problemei Uf-k este alimentarea tuburilor din doua tensiuni separate si bine izolate

Ma bag si eu pe aici si o sa postez cateva rezultate din simularea schemei ,folosind diverse modele de tuburi electronice,numai pentode,exclus triode altfel nu mai are rost aceasta faina arhitectura gandita de .

Concluziile le trageti dv.,parerea mea este ca cea mai buna combinatie este cu doua pentode 6J9P-E,oricum se pot folosi si alte "perechi" eu am incercat cele mai bune combinatii din cele cateva tuburi mai uzuale,la indemana oricui.

Schema:

Posted Image

Semnale si rezultatele Fourier,abservati in ultimele doua coloane defazajele;aproape perfecte!!!

Posted Image

...si FFT:

Posted Image

Link spre comentariu

Multumesc d-le Lazaroiu, schema a fost facuta si incercata in graba, ideea a fost ca un preamplificator capabil sa livreze tensiune mare de atac si THD rezonabil, iar in situatia utilizarii a aproxmativ 50% din aceasta valoare maxima, distorsiunile sa fie foarte mici chiar si in prezenta unei dinamici mari a semnalului de intrare.Interesant este faptul ca pt valorile din schema mea, tubul 6J9P-E are o asemenea excursie a tensiunii intr-un fel explicabil prin pozitionarea corecta a tensiunii continuee din anod la aprox 1/2 din tensiunea de alimentare, aceasta asigura o simetrie excelenta a semnalului de iesire, dar fireste aceasta se datoreaza si liniaritatii foarte bune a tubului 6J9P-E

Link spre comentariu

Multumesc d-le Lazaroiu, schema a fost facuta si incercata in graba, ideea a fost ca un preamplificator capabil sa livreze tensiune mare de atac si THD rezonabil, iar in situatia utilizarii a aproxmativ 50% din aceasta valoare maxima, distorsiunile sa fie foarte mici chiar si in prezenta unei dinamici mari a semnalului de intrare.Interesant este faptul ca pt valorile din schema mea, tubul 6J9P-E are o asemenea excursie a tensiunii intr-un fel explicabil prin pozitionarea corecta a tensiunii continuee din anod la aprox 1/2 din tensiunea de alimentare, aceasta asigura o simetrie excelenta a semnalului de iesire, dar fireste aceasta se datoreaza si liniaritatii foarte bune a tubului 6J9P-E

Imi place foarte mult configuratia aleasa de dv. pana la urma este vorba de un MU FALOWER cu pentode si in sarcina dinamica un girator (hiperpentoda),aceste tipuri de configuratii au niste performante deosebite.In contextul specificat de dv.,semnal mai mic la intrare,deci mai mic la iesire face ca THD sa fie acceptabil utilizand si alte tuburi. In schema dv. in care eu am folosit 6J9P-E,distorsiunile sunt excelente in conditiile unei excursii de semnal la iesire de 320Vpp pe o sarcina de 220K,ceea ce reprezinta o chestie formidabila pentru un etaj de atac. Singura probleme practica ce o poate pune acest tip de montaj ca de altfel si SRPP-urile ,este alegerea potentialului filamentului tubului de "sus",avand in vedere potentialul ridicat al catodului,dar cei ce au practica pot spune ca nu ar reprezenta un incovenient acest lucru. Ar fi intr-adevar o problema aceasta daca vom folosi tuburi duble,in acelasi balon,...dar si pentru acest "necaz" se gasesc rezolvari.
Link spre comentariu

Alimentarea filamentelor este o problema minora, se poate rezolva foarte usor, adevarata problema ramine alegerea perechilor de tuburi , ambele trebuiesc atent alese, vezi solutia Lazaroiu :101

Link spre comentariu

@lazaroiu:Pentru ca ati adus in discutie 6ж1п, ati putea incerca si alte trei rusoaice?E vorba de 6ж4, 6ж5п, 6п15п...eu am in colectie mai multe bucati de EL83 si de 6AU6(A), echivalente pentru prima si ultima, precum si vreo 4 buc. de 6ж5п pe care le-am primit si chiar ma gandeam ce s-ar putea face interesant cu ele...

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Acest driver poate fi util in cazul tuburilor ce necesita tensiune de atac mare dar si pt alte aplicatii

Am si eu o intrebare..a facut cineva acest driver? eu da..am toate tensiunile pe pinii tuburilor din simularea D-lui Lazaroiu dar...la iesire am doar 30Vef asta inseamna cam 84,6Vvv...am folosit 6j9-PE iar la intrare am folosit placa de sunet ca si generator de 1KHz.....am cam 1V efectiv dar repet,semnalul de iesire nu trece de 30V efectiv masurati..care ar putea fi problema? sa fie prea mica rezistenta de 180K de la intrare?o sa incerc sa o maresc..numerotarea pinilor din schema este urmatoarea(la ce am relizat eu): pin7-Anod, pin9-Grila 2,pin2-Grila1,pin8-Grila3,pin1si3-Catod,pin8-grila3
Link spre comentariu

Acest driver poate fi util in cazul tuburilor ce necesita tensiune de atac mare dar si pt alte aplicatii

Am si eu o intrebare..a facut cineva acest driver? eu da..am toate tensiunile pe pinii tuburilor din simularea D-lui Lazaroiu dar...la iesire am doar 30Vef asta inseamna cam 84,6Vvv...am folosit 6j9-PE iar la intrare am folosit placa de sunet ca si generator de 1KHz.....am cam 1V efectiv dar repet,semnalul de iesire nu trece de 30V efectiv masurati..care ar putea fi problema? sa fie prea mica rezistenta de 180K de la intrare?o sa incerc sa o maresc..numerotarea pinilor din schema este urmatoarea(la ce am relizat eu): pin7-Anod, pin9-Grila 2,pin2-Grila1,pin8-Grila3,pin1si3-Catod,pin8-grila3
Cistigul global al montajului in discutie nu depaseste 30 deci e normal sa ai cit ai spus,resistenta de 180k nu are nici o relevanta ,poate fi si de 10k nu schimba mare lucru atita timp cit impendanta sursei de semnal e joasa (sub 10k) pt a marii nivelul pe iesire trebuie sa mai maresti nivelul semnalului din generator sau si mai bine adauga inca un etaj identic in cascada!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări