Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Procesor de sunet si filtre active

Ionut Remus

Postări Recomandate

Buna

Vreau sa-mi fac un procesor de sunet dupa schema bloc atasata

AM nevoie de pareri sau chiar idei in legatura cu ce fel de cipuri sa folosesc. partea de crossover o scot la capat cu TL072 (OPA2134 voi face upgrade dar dupa ce vad fizic ca functioneaza tot cum vreau si sa am bani de OPA ca filtrele active le vreau in 24 octavesi e o diferenta de 10 lei intre TL si OPA) dar cu partea digitala nu stiu ce sa fac ca as vrea pe acelasi LCD sa mi se afiseze si EQ si Stereo Widener(daca exista asa ceva) si volumul general si volumele de la bufferele de iesire finale (care ma gandesc tot la TL072, dar nu o sa am LCD si partea digitala la ele nu stiu cum sa o fac ca nu as vrea sa folosesc motorase sau alte chestii din astea, chiar as prefera totul cu telecomanda pe carcasa doar 1 intrerupator sa am care pana la urma si pe ala in spate cred ca o sa-l pun si sa raman doar cu LCD-ul si senzorul IR in fata)

Daca e nevoie ma pot gandi si la un LCD de dimensiuni mai mari 24 x 4, desi teoretic stiu cu ce se mamanca microcontrolerele dar practic ar fi prima oara cand fac asa ceva, programarea lor si aia o inteleg dar nu sunt in stare sa o fac singur, eventula daca isi da cineva cu parerea care stie bine si programarea si daca se poate afisa tot pe 1 singur LCD si din punct de vedere Soft cat si Hard (pana acum stiu doar de casetofoanele de masina ca pot face ceva de genul....dar nu stiu care cip e EQ pe 5 benzi ca tot am cautat si nu am gasit nicicum, nici digital si nici o combinatie cum sa fac unul sa-l controlez digital chiar daca e analogic)

am ceva in cap eu dar poate nu stiu cum sa ma exprim bine, tot ce pot sa spun ca geomar cu al lui Atmeg8 si TDA 7318 pare interesant dar nu e chiar ce vreau eu ca e ceva mai simplu, mult prea simplu de ce vreau

astept pareri si raspunsuri

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ionut Remus

14

• Sigisman

4

• overdrive

3

• danzup

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da am cautat....partea de crossover am facut eu ceva si sunt gata sa fac cablajul si sa ma apuc sa lipesc....dar nu vreau sa ma apuc de treaba pana nu sunt hotarat ce fac si cum fac....nu de alta dar sa nu lucrez degeaba si dupa sa ma apuc sa dezlipesc componente ca nu ar fi prima oara....acum vreo 8 ani eram atat de zapacit asa pateam (pe vremea cand ma ocupam intent de joaca cu AMP-uri de 100W si boxe), acum tehnica e la fel....dar partea digitala aia ma incurca ca nici nu stiu ce sa aleg ca I2C Atmel sau Pic si dina toata varietatea de cipuri nici nu stiu care mai exact Atmega8, Atmega8-16PU, Atmega32, Pic nu stiu care cifre ca si alea sunt...etc TDA7442, TDA7313, TDA7318...etc....ca nici unul nu-mi are EQ pe 5 benzi si de o sapt. tot caut si nici cum nu gasesc EQ, si nici nu am gasit nicaieri ca spre exemplu sa folosesc un TDA7442 si cu un TDA7318 impreuna (e doar un exemplu ce spun eu acum) sa fie controlat de sa zicem un atmega8-16PU dar sa imi foloseasca acelasi display LCD pentru ambele TDA (inca o data e doar un exemplu ca nu cred ca incape codul pe un atmega8)....crossoverele am zis alea le pot face rapid cu TL072 ca am deja si AO-urile ca-s ieftine si le-am luat....am vreo 20 pe acasa, restul nu stiu cum sa le combin sa iasa ce vreau. Hai sa zicem pentru analizor pun un display(16 x 2 sau 24 x 4 nu conteaza), pentru volumul pentru fiecare canal de la bufferul de iesiere ????(sa fac un tda 7318 si sa rog pe cineva sa-mi programeze un pic sau atmega sa pot folosi doar volumul ca atat ma intereseaza? dar asta inseamna inca un LCD de fapt 2 ca sunt 5 canale si intrari are 1 stereo nu intrare quadro, doar iesire quadro are) pentru EQ ai microcontroler inca unul si care e cipul de EQ ca nu am gasit nici un cip de EQ comandat de un I2C si oare este stereo widner care sa fie controlat tot de un I2C tot cu LCD....???? ....de asta vreau ca totul sa se afiseze pe un singur display LCD ca daca e sa fac bucata cu bucata macar sa nu am cate un LCD pentru fiecare ca eu vreau carcasa sa arate cat mai simplu in exterior. Pp ca telecomada aia o voi putea folosi pe aceeasi....dar cum fac cu receptoarele IR? pentru fiecare montaj cate unul mi-ar trebui? Aoleu eu sunt in dilema mare...si acum deja si mai maredeci inca caut, ceri pareri si as fi recunoscator daca veniti cu idei (daca este si ceea ce vreau si mai bine)

Link spre comentariu

Am gasit....in sfarsit ceva! :da si anume TDA7317 care din cate am inteles in datasheet are functia ADDR care pot lega 2 circuite pentru a multiplica numarul de benzi (are doar 5 un circuit) si din schema din datasheet, este compatibil cu TDA73xx family avand ca exemplu TDA7318 legat cu TDA7317!Intrebarea mea este ce I2C sa folosesc?Pp ca trebuiescris un cod destul de lung si poate nici nu intra pe un atmeg8. care poate fi cipul ideal pentru 2 x TDA7317 legate cu 1 TDA7318?

Link spre comentariu

Buna ziua,Cu TDA7317 se poate realiza un EQ de 5 benzi. Cascadarea a doua astfel de CI nu cred ca este recomandata. Vedeti in datasheet graficul de mai jos si la ce anume ma refer.O zi buna!

post-33993-139829457635_thumb.jpg

Link spre comentariu

nu am inteles ce e cu graficul...stiudoar ca in datasheet spune clar ca pinul ADDR este pentru asa ceva si se pot pune in cascade mai multe chiar, iar pentru bass si treble de la tda 7318 (ma rog ceva din familia 73xx) pot fi folosite aditional pentru alte benzi. Graficul de mai sus este pentru 1 singur cip si 5 benziEu asa am inteles, daca am inteles gresit sau este ceva ce nu am tinut eu cont va rog sa ma corectati. Mai vreau si un raspuns daca un atmega 8 este suficient pentru a scrie softul si pentru telecomanda si tda7318 si pentru 2 tda7317 (pp ca e ceva mai mare si o sa am nevoie de mai multa memorie), si daca nu, care cip mi se recomanda

Link spre comentariu

Buna ziua,In grafic se poate vedea latimea de banda pentru cele 5 celule. De exemplu, atenuarea/amplificarea celulei de corectie la 1KHz are latimea de banda de la aprox.100Hz la aprox.10Khz. In acest grafic este inclus tot spectrul audio. Impartiti la 10 celule (2xCI TDA7317) tot spectrul audio si veti vedea intersectia corectiilor.Despre partea de comanda nu imi pot da cu parerea.O zi buna!

Link spre comentariu

Poti comanda pe i2c pana la 16 integrate de orice tip si poti afisa doar pe un LCD toata informatia de oricate circuite numai sa te pricepi la programare .Normal ca poti folosi si un LCD mic dar atunci trebuie din soft sa ii faci multe meniuri cu alternarea afisarii parametrilor sau un LCD mai mare unde sa-ti incapa toata informatia , ambele metode sunt ok, tine de tine cum vrei sa faci.Dar tine minte : odata ce ai ocupat microcontrolerul cu spectrum analizer nu mai ai loc si pentru altceva ! Decat daca folosesti un DSP cu un ARM si un afisaj Grafic de cel putin 340x240 sau chiar 640x340. Sau sa faci 2 chestyii separate separat spectrum analizor cu un atmega si un un alt atmega cu alt LCD pentru control/afisare parametri.Iti trebuie cel putin un atmega 16 ca mie abia imi ajungea pentru firmware numai 8K de flash cat are atmega8/ atmega8515 pentru a controla doar un singur TDA7318.Colegul are dreptate : nu poti inseria 2 TDA7317 deoarece chiar daca ai modifica valorile condesatorilor si rezistenteleor ca sa nu se suprapuna domeniul de reglaj primul TDA7317 va taia din spectru sau va amplifica din spectrul frecvente pe care cel de al doilea TDA7317 nu va mai avea ce sa regleze.Cauta un egalizor pe 10 cai pe i2c daca tot vrei egalizor sau foloseste doar un singur TDA7317 pentru tonuri.Proiectul e foarte complex si nu te vad pe tine sa-l poti proiecta cap coada .Mai bine cauti pe diy audio ca sunt proiecte cu DSP in care reglajele de tonuri si crosovere sunt facute in soft.

Link spre comentariu

O alternativa mult mai scumpa ar fi potentiometrele digitale cu interfata i2c la care ai mai mult control asupra benzilor de frecventa, dar si codul va fi pe masura...

Link spre comentariu

Ciao! mersi lui Danutz ca mi-a explicat pe intelesul meu si mi-a dat chiar si ceva sugestii de I2c! cred ca am sa iau eu un atmega 32 sa fiu sigur de memorie in primul rand si am sa cautun proiect DSP desi eu partea de filtre active o am deja facuta de unde de la un 7318 cele 4 iesiri vor fi folosite toate pentru ca am filtrele active (linkwitz riley) pe 2 inalte, 2 medii si undeva din ele cu sumator am scos subwooferul, si sincer sunctioneaza superb, inca ma gandesc sa-i mai adaug tot cum am facut pentru subwoofer un Central ca mi se pare sunetul "sec", si cred ca aici o sa iau in considerare (ceea ce ma si gandeam si eu) ce a zis Radio DJ ca am pe fiecare filtru un buffer de iesire care am sa-l controlez cu potentionetre digitale.Stiu ca e un proiect foarte complex (daca nu gasesc ceva pe placul meu pe diy) si am sa raman la un 7317 ca, egalizator, dar sigur am sa am nevoie de ajutor...totusi...ma gandesc la o alta varianta....spectrum analizer sa aiba un display separat, sa fac proiectul cu 7318 tot pe forum p-aici este undeva care sa fie pe un display si un 7317 pe alt display, si asa am sa raman doar cu 2 chestii de facut.....sa-mi fac proiectul pentru 7317 si sa vad cum fac cu potentiometrele digitale pentru filtrele active (poate si acolo un diplay). Nu e chiar ce vreau eu ca vroiam sa evit mai multe display-uri (maxim 2) dar asta e, si sigur o sa-mi ia mult sa le fac neavand prea multa experienta in domeniul digital....dar o voi scoate intr-un final!

Link spre comentariu

Trebuie sa ma gandesc ce si cum fac, pt ca e posibil sa raman doar cu Tda 7317 controlat de un atmega 8, 16 sau 32 care intra in filtrele active iar la bufferul de iesire din atasament sa ii pun potentimetre digitale pe acelasi atmega, care sa controleze digital fiecare buffer de iesire separat. Singura problema este ca am vazut ceva potentiometre cu, control I2C dar de 20k sunt doar smd, intrebarea mea care sunt formulele de calcul sa imi modific potentiometrul de la 20 k sa fie 100k, 50k sau 10k? AO-ul este tl072 si pe viitor va fi OPA2134. Am uitat cum sa le calculez si nu mai am nici cartile la indemana, iar pe net nu gasesc.Mersi anticipat

Link spre comentariu

Buna seara,Se poate ca "programul" sa "incapa" cu ajutorul unei memorii 24C04 pe I2C. Se poate danzup acest lucru?O seara placuta!

Nu : in orice memorie externa poti doar inscrie/citi date dar nu si programul de executat .Programul lui atmega se poate scrie doar in flashul intern ,numai din flash il poti rula.Exista microcontrolere care accepta sa booteze din memorii externe (dar nu pe i2c !) chiar de la atmel dar sunt pe 16 si 32 de biti.
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Merge TDA7317 cascadat cu atentie la gain-ul de intrare la al doilea TDA7317 sa fie pe 0 altfel distorsioneaza.Dar suna destul de prost...De ce nu iti faci eq clasic cu CD4051 ca si pot de cut-boost?Iti pot oferi schema de baza.Suna cu mult peste TDA7317 care nici macar nu se mai gaseste...Daca vrei finete mai mare ca reglaje poti pune un CD4053 sa iti selecteze cut - boost si un CD4051 ca si reglare nivel..Cu INH la 4051 faci bypass la celula respectiva.Daca vrei sa faci crossover aplici aceeasi idee...Neaparat alimentare dubla...

post-427-139829497294_thumb.jpg

Link spre comentariu

da ar fi o treaba dar eu vreau sa controlez cu uC di afisare pe lcd iar tda7317 ma lasa sa fac asta. Nu stiu daca se mai fabrica cipul dar mie chiar astazi mi-au venit 2 si am incerc sa fac teste cu ele ca din cate am vazut nimeni nu a facut teste concrete. despre cascadare eu cred ca va functiona. momentan abia am inceput sa inteleg programarea cipurilor incat sa pot gandi un soft pentru 7317, dar sigur va trece ceva pana voi avea ceva functional. din cate am vazut eu in datasheet e acelasi principiu cu egalizatorul cu operationale la care poti sa adaugi cate benzi vrei si ca proba,ceva mai rapid pana cand pun in functiune 7317, am inseriat 2 eq-uri cu operationale si da sunt ceva distorsiuni dar imi va creste oarecum si calitatea audio, poate unii nu o sesizeaza dar eu am sesizat. In concluzie pot spune ca ai foarte mare dreptate de volumul celui de-al 2 lea 7317 deoarece semnalul care vine din primul este putin amplificat cu celelalte frecvente si de aceea intervin si distorsiunile, e posibil chiar sa fie un volum default pe cel de-al 2 lea cip chiar mai mic de 0 db. oricum am sa revin cu teste concrete dar sigur va dura ceva timp.... A o intrebare la ce nu inteleg, De ce indatasheet spune ca 2 cipuri si 11 benzi? se refera cumva si la volumul celui de-al 2 lea cip? doar ca ala nu mai are componente externe...

AAAA...am uitat ceva...conteaza foarte mult si factorul de calitate in functie de R1 R2 C1 si C2 ales , care afecteaza si Av-ul!

Nu stiu daca e cineva care a testat cipul asta concret dar daca nu este nimeni...la incapatinarea mea...am sa fiu primul ca nici nu ma las pana nu incerc si ori zic ca e bum de aruncat ori e ok si isi face treaba cum trebuie (de fapt asta ma si motivat sa ma apuc de aprofundat cunostintele de i2c si programare cipuri despre care nu stiam foarte multe la inceput)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări