steffy89 Postat Iunie 28, 2012 Partajează Postat Iunie 28, 2012 Salut! Diodele acelea de sticla sunt cu germaniu? (cele cu un filament inauntru) Iar daca sunt,cum pot sa le deosebesc? Multe nu au nimic inscriptionat pe ele,decat o linie rosie,galbena,albastra sau neagra,depinde de dioda! Link spre comentariu
Spitfire Postat Iunie 28, 2012 Partajează Postat Iunie 28, 2012 Se ia un microampermetru cu sensibilitatea cap de scala de 100uA (10kohmi/V), in serie cu el se pune un rezistor de ~15 kohmi+o pila R3/R6 de 1,5V. Practic ati confectionat un ohmetru. Pt. o jonctiune de siliciu, acul indicator se va duce undeva la 6,5, iar pentru germaniu sau Shottky, undeva la 9, 9 si ceva...Simplu, nu? Link spre comentariu
steffy89 Postat Iunie 28, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 28, 2012 Ar fi daca as mai avea un miliampermetru...ultimul l-am folosit pe post de vu-metru.Cu un multimetru nu se poate? Link spre comentariu
Spitfire Postat Iunie 28, 2012 Partajează Postat Iunie 28, 2012 Cu un multimetru digital, pus pe domeniul "dioda", pt. siliciu ar trebui sa arate 4-600 ohmi, iar pt. germaniu de 3X mai putin. Link spre comentariu
steffy89 Postat Iunie 28, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 28, 2012 Multumesc mult! Link spre comentariu
zal Postat Iunie 29, 2012 Partajează Postat Iunie 29, 2012 Atenţie că acea capsulă de sticlă s-a folosit şi ptr diode cu siliciu sau Zener. În funcţie de producător, sînt marcate în clar sau cu inele colorate. Link spre comentariu
devilgenius Postat Iunie 29, 2012 Partajează Postat Iunie 29, 2012 Diodele cu germaniu se pot inlocui cu diode obisnuite in anumite montaje? Link spre comentariu
steffy89 Postat Iunie 29, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 29, 2012 Cele cu siliciu din cate stiu eu,au o cadere de vreo 0,6V iar cele cu germaniu de vreo 1,4 V ,deci nu cred ca se pot inlocui Link spre comentariu
Vizitator Demolay Postat Iunie 29, 2012 Partajează Postat Iunie 29, 2012 Diodele cu germaniu au o groapa de potential de 0,28-0,32V. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Iunie 30, 2012 Partajează Postat Iunie 30, 2012 Diodele punctiforme cu germaniu se mai pot inlocui cu diode Schottky care se gasesc usor. Au tensiunea "de deschidere" precum si alte caracteristici asemanatoare. Link spre comentariu
puriu Postat Iunie 30, 2012 Partajează Postat Iunie 30, 2012 Diodele cu germaniu in capsula de sticla sunt diode punctiforme. Contin un cristal si un fir elastic ce atinge cristalul intr-un punct. Capsula este mai lunga decat la diodele cu siliciu. Au capacitate foarte mica si merg pana la frecvente mari, unele si la 1000 MHz. Dioda cu germaniu nu are o tensiune de prag sub care nu mai conduce, ci are o caracteristica parabolica. Practic, dioda cu siliciu conduce la orice tensiune si poate detecta semnale de tensiune foarte mica (milivolti), dar cu randament mai mic. Peste 0,3 V rezistenta in sens direct este mult mai mica decat cea in sens invers, iar dioda functioneaza aproape ca o dioda ideala. Diodele punctiforme cu germaniu sunt diode de semnal, nu de redresare, si functioneaza la curent mic, sub 10 mA. Marcarea se face de obicei cu inele sau cu puncte colorate in cod specific fiecarui producator. Daca producatorul este necunoscut nu se poate determina tipul si parametrii diodei. Polaritatea se determina usor cu ohmmetrul. Link spre comentariu
steffy89 Postat Iunie 30, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 30, 2012 Multumesc pentru lamurire.Am avut nevoie de astfel de patru diode pentru un vu-metru.Dar ceva cred ca tot am gresit pe drum deoarece Vu-metrul nu reactioneaza decat la volum foarte mare.Bine ca nu aveam pretentii de la 4 diode,un condensator si o rezistenta Link spre comentariu
remus68 Postat Iunie 30, 2012 Partajează Postat Iunie 30, 2012 ar trebui sa arate 4-600 ohmiAia sint milivolti, nu ohmi!cele cu germaniu au o cadere de tensiune de vreo 1,4VNu. Link spre comentariu
zal Postat Iulie 1, 2012 Partajează Postat Iulie 1, 2012 Depinde cîte sînt înseriate şi ce curent trece prin ele. Link spre comentariu
Spitfire Postat Iulie 1, 2012 Partajează Postat Iulie 1, 2012 Aia sint milivolti, nu ohmi!Evident, dar l-as fi bagat in ceata de tot pe om cu ohmetrul... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum