Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

condensatorii electrolitici de filtraj


Postări Recomandate

Va salut. As avea o intrebare legata de condensatorii de filtraj polarizati folositi la sursa de alimentare facuta cu punte redresoare. Din cate stiu acesti condensatori cresc nivelul tensiunii continue dupa punte de 1.41 ori(valoarea tensiunii dupa puntea redresoare inmultita cu 1.41). Intrebarea ar fi: acest calcul se aplica indiferent de capacitatea condensatorilor sau cresterea tensiunii data de condensator este direct proportionala cu capacitatea lui? Pt ca daca as pune mai multi condensatori in paralel si se aduna capacitatile lor ce s-ar intampla cu tensiunea, ar creste proportional sau se aplica simplu modul de calcul mai sus mentionat?

Link spre comentariu

nu depinde de valoarea capacitatii condensatoarelor de filtraj. cu cat ai o capacitate mai mare vei avea un filtraj mai bun tensiunea va fi in gol mai mare cu 1.41 decat tensiunea alternativa din care se scade caderea de tensiune de aprox. 1.2 volti pe diodele din puntea redresoare.

Link spre comentariu

Ca sa intelegi mai bine ce se intampla cand montezi condensatori dupa puntea redresoare, trebuie sa intelegi sub ce forma este tensiunea alternativa dinaintea redresarii ( spre exemplu cea de la retea si ceea ce vine dupa transformatorul de retea ) care se prezinta sub forma unei unde sinusoidale la frecventa de retea de 50Hz si amplitudine dicata de potentialul sacinii, un exemplu:

Posted Image

50Hz inseamna 50 de cicluri pe secunda, un ciclu este distanta dintre punctele A si B din imaginea de mai sus. Distanta dintre varful de sus si varful de jos al formei de unda reprezinta tensiunea de varf ( Vpp ), multimetrele insa vad valoarea efectiva ( Vef ) care este putin mai jos ( cu aproximativ radical din 2 ) fata de cea de varf, dupa redresarea prin punte initial aceasta tensiune scade si mai mult, mai exact cu tensiunea necesara deschiderii diodelor din punte, intre 1,2 si 1,4V, apoi la montarea condensatorului electrolitic acesta va ridica tensiunea redresata de diode la valoarea de varf, capacitatea condensatorului nu influenteaza tensiunea, ci doar calitatea filtrarii, ce face condensatorul mai precis? pai simplu, dupa redresare tensiunea ar aparea cam asa:

Posted Image

 

Asadar acele pulsatii ( varfuri de unda ) tot exista doar ca sunt intr-un singur sens si condenatorul acopera punctele moarte, adica spatiile dintre varfurile de unda, el se incarca atunci cand amplitudinea undei creste si isi elibereaza energia in momentul in care aceasta scade creeand astfel o linie mai mult sau mai putin dreapta ( continua ) functie de capacitatea sa in uF ( micro-Farad ).

Link spre comentariu
  • 7 ani mai târziu...

Buna ziua

Vin si eu cam cu aceeasi problema

Am un transformator care scoate 24 v, s-a montat o punte redresoare care scoate 24v dc si apoi un condesator 2000mf/80V dupa condesator tensiunea dc a crescut la 40 v

mie imi trebuiesc maxim 30 v

Ce trebuie sa fac sa obtin acest voltaj?

Va multumesc

 

Editat de emilmarin1
Link spre comentariu

Revin cu masuratorile

traful scoate 17,3   28,7   37,8 CA

Prin punte     15,3   25,4   33,5 CC

Si cu condesator 4700mF/63V

22,3   38,6   50,2

socotelile sunt clare, intrebarea mea e cum sa reduc voltajul de 38,6 V la 30V  ca sa pot alimenta un modul reglabil pt sursa de tensiune ce se alimenteaza la max 30V?

va multumesc

Link spre comentariu
Acum 19 minute, emilmarin1 a spus:

Amperajul nu il cunosc, stiu ca sursa de tensiune avea potentiometru si ampermetru cu ac pana la 2 A

transformatorul e destul de mare, cam10/8/5 cm

Te rog sa imi spui cum sa masor cu multimetru ce amperaj imi scoate

Multimetru are scala de 20 A

Multumesc

 

Curentul maxim pe care il poate livra o sursa (transformator, baterie, acumulator, priza etc) nu se masoara cu ampermetrul ci se calculeaza pe baza la alte masuratori.

Poti incerca sa masori doar daca vrei un multimetru nou pt ca va face kabum multimetrul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări