Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bord electronic

RealAlex

Postări Recomandate

multe masini straine nu arata presiunea uleiului in cifre, cu un ceas, ci doar aprind un bex (portocaliu roshu) in momentul in care e nasoala treaba. Se poate doar desena o chestie ce va simboliza diversele presiuni ce practic nu-l intereseaza pe om pana nu ajung critice si sa se asigneze un LED pentru ele.LCD-urile sunt intr-adevar scumpe, si in plus intre o matrice de pixeli gen ecran de telefon mobil si un LCD cu siruri de caractere este ceva diferenta.Orice solutie s-ar adopta, daca vor fi monitorizate toate marimile ce pot fi monitorizate... este inevitabil sa iasa scumpa.Daca LCD-ul Cisco-Linux ar fi impartit in 4 si pe 3/4 din el ar fi viteza si turometrul, pe restul s-ar putea afisa cel putin 4 parametrii critici simultan.Avand in vedere lizibilitatea unui LCD iluminat albastru intens, eu cred ca cifrele nu trebuie sa fie mai inalte de 1.5-2cm pentru a putea fi vazute "dintr-o privire" cum se recomanda pentru instrumentele auto, ceea ce rezulta in mult mai mult spatiu pentru alte marimi.Voi chiar vreti frana de mana pe LCD? LED-urile ce au? :idea: Mai bine ganditi un avertizor pentru berbecii care baga masina in viteza, incep sa accelereze si au si nu decupleaza frana de mana nici peste 2-3 secunde dupa ce fac asta (2-3 secunde sunt pentru a preveni manevre gen plecari din panta) :twisted:

Link spre comentariu

nu este musai sa se afiseze totul la un moment dat. la VW de ex, pe maneta de la stergator este un butonas cu care selectezi ce vrei sa afiseze... bine, are si un display mai mic, dar ideea e buna ;)

eu zic ca turatia, viteza, tensiunea bateriei, presiunea uleuilui si temperatura ar trebui afisate in clar, cu cifre, iar becul de avarie pt presiune ulei si apa cu led-uri separate... de asemenea, vedeti borduri de GSI de ex.. parca si renault 22 (nu sunt sigur..) acestea au borduri fully electronics ;)

puteti sa va inspirati si din jocurile cu masini :d ma rog..

un bord de fiat tempra:

Posted Image

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator rogilg

In mare, pentru proiect sunt urmatoarele module gata:

- Vitezometru(3 digiti)

- Turometru (4 digiti cu rezolutie 15rpm)

- Indicator combustibil(3 digiti)

- Indicator baterie(afisaj digital)

- Indicator temperatura motor(afisaj digital)

- Indicator consum(inca in teste - cu afisaj digital)

Indicatorul de presiune/nivel ulei inca nu-l am...

Salut , Metallman !

Poti sa imi scrii sau sa imi transmiti pe [email protected] preturile pentru aceste module (nu ma deranjeaja ca sunt separate), eventual un nr de telefon sau un email pe care sa putem sa discuta detalii.

Ce ma mai intereseaza este un indicator de kilometri.

Cu respect

Sorin Gligor

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

are cineva o schema ceva de turometru cu afisaj alfanumeric, ala cu caractere din leduri?am gasit o schema pe care as incerca sa o fac dar are doar cate un led simplu pentru fiecare 500rpm, deci rezolutie foarte slaba...

Link spre comentariu

mie mi se pare suficienta o rezolutie de 500rpm pentru majoritatea masinilor, ba chiar o sa-ti trebuiasca o gashcutza de led-uri pentru cele care te lasa sa schimbi la 5500-6000rpm in mod de condus sport, cum ar fi un cielo/espero sau un clio. Eshti dispus sa dai schema asta cu rezolutia din 500 in 500 ca ma bate gandul sa o studiez sa vad cat de greu se poate implementa pe range-ul Nova-SuperNova.

Link spre comentariu

printr-un tehnium din '90 (nr 12 cred) era o schema care avea mai multe led-uri, cred ca rezolutia era pe undeva pe la 200 rpmcablajul era facut in asa fel incat led-urile erau asezate in (semi)cerc si se aprindeau in genul unui bar-graph (nu stiu daca m-am facut inteles...)parea interesanta....

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator roibix

Am eu o schema (incercata) cu rezolutie de 100rpm cu 3 digiti.E proiectul meu de diploma.Mai am una cu rezolutia de 60 rpm dar e in test.Prima are o mica eroare(de ex la in loc de 3000 afiseaza 3100)Dc va intereseaza scrieti-mi la [email protected]

Link spre comentariu

si pe mine ma intereseaza acest subiect

tocmai de aceea am trecut la realizarea lui

am vrut sa folosesc un display LCD pe care sa pun toti parametri insa cand l-am pus in masina-ufff gasesc greu parametrii pe el -parerea mea - nu se vede bine, mai ales ziua

de aceea am schimbat tipul de display -celule cu led - astea se vad super pana si ziua(controller Atmel)

acum mai am o problema- am totul facut in afara de vitezometru care habar n-am cum sa-l fac(pentru ca nu stiu care e principiul - macar la dacie)

imi dati si mie vreo idee plsss

si nu pot deloc sa accesez poza http://www.razvane.go.ro/electro/turome ... metru.html

Link spre comentariu

daca ai pus un lcd ai bagat si niste leduri langa el?eu vreau sa ma apuc acum cu un ecran de 3310 cu niste leduri albe pe lateral, si pun pariu ca se va vedea super.viteza o poti face cu un senzor pus la roata. vei avea eroare din cauza diametrului rotii care nu e fix ci depinde de cat de umflata e roata si de cat de grea va fi masina, dar oricum nici vitezometrul de pe bord nu e exact asa ca eu m-am gandit ca nu ma deranjeaza o eroare de cativa km/h in plus sau in minus.

Link spre comentariu

bine ca ne-ai luminat tu. sau te-ai bagat doar ca sa ne faci in ciuda?explica-ne de ce vrem noi sa reinventam apa rece si mersul in maini si ce sistem au opel si fiat, unde am putea gasi informatii sa ne inspiram, detaliaza.nu arunca chibritul stins in rezervorul de benzina ca nu explodeaza.

Link spre comentariu

iti dai seama ca dc am pus un lcd i-am aprins si ledurile din spate dar tot nu-mi place- e prea mic pt. mineblk sa te vad yo pe tine cum si cat o sa te chiorasti la un display de 3310

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări