Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bord electronic

RealAlex

Postări Recomandate

Salut, vreau sa`mi transform ceasurile de pe bord in ceasuri cu afisah electronic daca la carburant, turometru nu ar fi probleme... la vitezometru cum draq se face?:) va rog niste pareri :P

Link spre comentariu

Norok, nu prea este plauzibila ideea :) decat daca faci un hibrid... in rest mi se pare naspa sa te benoclezi in "ecranu" ala si sa iti cauti parametrii pe care`i vrei :) mai bine este care un afisaj pt fiecare domeniu pt ca este mai ushor de citit si mai "secsi" :>>>

Link spre comentariu

Inca ceva.. ce tip de memorie sa folosesc ca sa tina minte nr de km parcursi pana in monentul respectiv...(ma refer ca atunci cand scot alimentarea sa tina minte tot ce i s`a scris in memorie, fara sa fiu nevoie sa`i tin baterie ca bateriile de pe placa de baza a calculatoarelor care tine ceasul si nu mai stiu ce ... biosul parca )

Link spre comentariu
Vizitator berti

Cel mai simplu ar fi Compact Flash fiindca are controleru incorporat... unu de 8 mega costa vreo 400.000In plus nu mai trebuie sa faci o interfata cu calculatoru....fiindca scoti flashu, il bagi intr-un reader si copiezi datele de pe el, simplu :idea: Parerea mea.... daca io m-as apuca de asa ceva, asa as face! :wink:

Link spre comentariu

nu m`ai inteles :) vreau ca contoru acela mecanic pe care`l are masina (nr de kilometri parcurshi de ea de cand este scoasa de pe rampa, pana in mom. 0 si celalalt) sa`l fac electronic... un fel de numaratoare care sa tina minte numarul acumulat pana in momentul respectiv si atunci cand iau contactul ori bat.

Link spre comentariu
Vizitator alex_pescaru

Salut, vreau sa`mi transform ceasurile de pe bord in ceasuri cu afisah electronic daca la carburant, turometru nu ar fi probleme... la vitezometru cum draq se face?:) va rog niste pareri :P

O idee ar fi sa mergi pe la cei care monteaza aparate de taxat pentru taxi. De fapt exista un dispozitiv (optic sau cu senzor Hall) care se monteaza pe cablul de la kilometraj si iti da un anumit nr. de impulsuri pe fiecare rotatie a cablului si, deci, implicit vei avea un nr. fix de rotatii pe kilometru. Acum in colaborare cu o baza de timp vei avea km/h.
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

oricum este vorba de un proiect cu microcontroller oricum ai intoarce-o.Acum sa vedem ce presupune asta:-microcontrolleru' - 270k-cineva care sa faca hardware si software - poate sa-ti ceara oricat, atata timp cat nu ai mai multe oferte-display - alea cu 7segmente luminoase sunt relativ ieftine, ale cu matrice de pixeli...cel mai ieftin am auzit 16EURO-microcontrollerele au abatere destul de mare uneori si acest lucru, impreuna cu montarea de roti mai mari decat cele recomandate de fabrica, poate duce la erori de afisare a vitezei destul de insemnate.

Link spre comentariu
Vizitator alex_pescaru

-microcontrollerele au abatere destul de mare uneori si acest lucru, impreuna cu montarea de roti mai mari decat cele recomandate de fabrica, poate duce la erori de afisare a vitezei destul de insemnate.

Poti sa-i faci un regim de service (calibraj). Adica ceva de genul: mergi pe o sosea cu borne din km. in km., te duci in dreptul unei borne, treci in mod service si apoi parcurgi un km (1km). cu masina.In regimul service poti pune microcontrolerul sa numere cate impulsuri vin de la traductor si apoi sa stocheze valoarea in eeprom. Apoi in calcule microcontrolerul va lua acea valoare in consideratie.Un nou set de anvelope - un nou drum la soseaua cu borne kilometrice - o noua calibrare. De acolo viteza va fi perfect aratata.Ce ziceti?
Link spre comentariu

va trebui sa programezi un mod service si iar te taxeaza programatoru' la faza asta! apoi..va trebui sa mergi incet acel Kilometru ca sa poti marca cat mai exact inceputul si sfarsitul lui.BORNELE KILOMETRICE NU SUNT PUSE EXACT LA UN KILOMETRU, crede-ma pe cuvant! O eroare de 2-3metri exista la fiecare 1000 de metri (1Km) si asta s-ar traduce, dupa setare, printr-o abatere, la o viteza de 100Km/h, de aproximativ 500metri in + sau -, ceea ce e neglijabil.Inca ceva, eu nu am zis ca nu se poate, ci ca va fi scump, expensive, costoso! :roll:

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator arthurdeme

eu am folosit un vitezometru de bicicleta....:) pt viteza km parcursi etc...Am cautat unul care sa afiseze mai mult de 99.9km/h si l-am montat la mashina....dezavantajul mare este ca ecranul lui este relativ mic...si nu este iluminat noaptea...Pe planetara cu ajutorul unui colier am montat magnetul senzorului...si senzorul este prins de caroseria masiniii cu o bucata de metal... ideea este ca intre senzor si magnet trebuie sa reglezi distanta sa nu fie mai mare de 2 cm.Dupa montare am masurat lungimea rotii cu un metru de croitorie si am declarat in setarile vitezometrului aceasta informatie.Si de aici el stie ce sa faca (la fiecare impul care vine de la roata el stie ca masina a parcurs x metrii...si calculeaza de aici restul poarametrilor... gen km/h distanta parcursa de cand l-ai instalat (eu am deja 6000km :) ) distanta de cand ai resetat al doilea kmtraj (cadranul de jos de la dacie) cate ore ai condus efectiv, ceas ...si cate calorii a ars motorul (scula crede ca mergi cu bicicleta si depui tu efort)..Cu acest sistem nu mai sunt probleme de genul ca arata vitezometrul/kilometrajul prea mult/putin. etc...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări