Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect pt subwoofer de 10" CW-10

Vizitator moga alexxx

Postări Recomandate

Si de unde stim noi ca lipiciu tine suspensia la o astfel de cursa ?Am fost la o petrecere unde aveau 2 boxe cu hp15....pai la 300 de w rms auzeai numa BRRR BRR BRRR in loc de BOM dar nu deranja pe nimeni(si s-a ajuns la un sunet din ala cu baraituri care acopera si mediile si inaltele...dar pentru toti a fost cica super muzica super! pentru mine a fost ZGOMOT.. atat).....deci degeaba are cursa de eu stiu cat, daca intrece Xmax si distorsioneaza :yawinkle:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• radue

3

• Extrem

3

• Sharky

1

• adi_0106

1

Top autori în acest subiect

fac pariu pe cat vrei tu ca baga ampul in clipping, de aia se auzea brrrr brrrrr nu bum bum :yawinkle: am facut si eu un astfel de test si se misca max 5 mm si basul era "spart" asta pe un amp de 90 W, plus ca distorsiona ca naiba...

Link spre comentariu

Xmax nu are legatura cu cat de mult se poate misca un difuzor ! adica poti sa ai un Xmax de 2mm si sa se miste 20mm !

Se poate misca 20mm daca energia vine dintr-o sursa exterioara....(daca il misti cum mana)Dar in cazul in care conul e miscat de catre motor apar probleme mari la 20mm (zic 20mm sau aorice alt numar care e mult mai mare decat Xmax).Bobina iese prea mult din campul magnetic, deci forta dezvoltata de ea scade simtitor.Suspensia nu isi mai pastreaza constanta elastica la curse mari.Chiar daca exista suspensii care merg si 20mm fara sa isi schimbe proprietatile nu vad ce producator sanatos la cap ar pune asa ceva la un dif care nu poate misca mai mult de 2mm din cauza constructiei motorului.Fa experimente pe difuri.1. Vezi cum de la un prag in sus suspensia se intareste, si necesita forta mai mare decat cea calculata ca sa o impingi. (asta nu la toate difurile e valabila, depinde de materialele folosite)Fa si tu un grafic si vezi cum evolueaza constanta elastica in functie de cursa.2.Dupa ce ai facut asta baga curent continuu in dif, de o anumita intensitate si pt scurt timp, cat sa poti masura deplasarea, sa nu lungesti experimentul ca arzi diful.Se va genera forta F=BL*I.alungirea va trebui sa fie de F/k, unde k este constanta elastica masurata.Vezi si tu ce se intampla cand esti aproape de Xmax si cand treci de el.Sigur o sa vezi cum alungirea e din ce in ce mai mica, raportata la valoarea calculata prin X=(BL*I)/k, in cazul in care BL ar fi ramas constant.ASta demonstreaza ca BL scade cand iesi din Xmax..scade si inainte de asta..Xmax fiind considerat o limita rezonabila.Deci inafara Xmax difuzorul nu mai are amplitudinea proportionala cu semnalu lde intrare => distorsiuni.Practic varful semnalului va fi inmuiat odata ce diful iese din Xmax.E bine ca la utilizare sa te incadrezi in Xmax daca vrei sa sune clar.Daca depasesti Xmax distorsiunile sunt inevitabile, dar daca tie iti place sau nu le sesizezi atunci e ok.Referitor la petrecerea la care a fost Extrem sunt de aceasi parere cu snake.Sigur amplificatorul intra in saturatie.tot brr brr suna si de ai semnal saturat din placa de sunet si ampliful scoate pe iesire 1W, putere la care conul aproape ca sta pe loc.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări