Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Motor CC cu inversare de sens automata

le5100kw

Postări Recomandate

Am nevoie sa fac un montaj cu motor actionat la distanta. Actionarea la distanta e rezolvata, acum ramane sa schimb sensul motorului. Am nevoie de o turatie a motorului intr-un sens (stanga), atunci cand merge pana la oprire. Iar dupa oprire si cand il actionez din nou sa se roteasca in celalalt sens(dreapta) pana cand se opreste. Dupa ce se opreste si la urmatoarea actionare din nou in sensul spre stanga. Am cautat pe net si am calculat ca mi-ar trebui un circuit secvential cu bistabil, dar oarecum fara semnal de tact. Da-ti putin un indiciu. Aici am postat in imagine, oarecum, cum as dori semnalele de iesire sa fie.

post-9449-139829454258_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• le5100kw

5

• em2006

3

• Dr.L

2

• __farad__

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Fără un senzor cap de cursă (mecanic, optoelectronic, inductiv) cum comanzi schimbarea sensului? Şi oprirea? :nebunrau: Schimbarea sensului este mai uşoară cu un inversor mecanic (acelaşi principiu ca la comutatoarele cruce din instalaţiile de iluminat cap-scară)Ai mai putea folosi o pereche de contacte suplimentare pe întrerupătorul de comandă. Acestea ar comanda incrementarea bistabilului într-un sens sau altul dar ai avea nevoie şi de un monostabil, ca bistabilul să primească impulsuri cu durată determinată. Fără impulsuri de tact cum spui doar dacă vorbeşti cu mama Omida :rade: Ai putea încerca cu un condensator care se încarcă de la tensiunea de alimentare a motorului atăt timp cât butonul de funcţionare este apăsat. La eliberarea butonului contactele suplimentare normal inchis descarcă condul pe un tranzistor care dă impulsul de schimbare a stării bistabilului.

Link spre comentariu

Am vazut o schema cu doua 555-uri care, la fiecare apasare pe un buton face secventa: stanga-stop-dreapta-stop-stanga... etc. Cred ca era revista aceea indiana. Asta vrei?

Link spre comentariu

cam asa ceva. sa faca cum e in diagrama logica. repet NU AM nevoie de limitatoare ca nu se poate. Eu am doar un motoras si atat. motorasul sa functioneze intr-un sens cand e actionat intrerupatorul iar la urmatoarea actionare sa se roteasca invers. stiu ca se poate cu 555-uri sau bistabile.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări