Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calcularea puterii unui tranformator


cristianvalentin

Postări Recomandate

Dupa multe ore petrecute in fata PC cautand pe internet ,tot nu am gasit un raspuns la intrebarile mele. Din cate am inteles pentru statia de lipit , voi avea nevoie de un tansformator de 20-25 V ,la 3-4 A .Deoarece eu vreu sa fac trasformatorul de la 0,pentru primar vreau sa folosesc sarma de 0.35 mm iar pentru secundar am de gand sa folosesc sarma de Cu de 1 mm( posibil sa fie de 1.1mm) grosime ,din tabelul de aici http://www.electronica.ro/transformator.shtml 1mm=3 A /1.1mm =4A. Conform relatie P=U*I ,la tensiune de 20V si intensitatea de 3 A puterea secundarului va fi de 60W (letconul trebuie sa fie mai mic de 60W pentru a functiona corespunzator) iar puterea primarului va fii P=220*0.300,P=66W .Tot pe acelasi site am vazut formula S la patrat=P ,unde S este sectiune.Eu am acasa un pachet de tole de forma E+I ,latimea lamelei centrale este de 2.79 cm iar inaltimea pachetului de tole este de 5.47 cm, de aici rezulta o sectiune de 15.26 cm patrati ,iar conform formulei S patrat=P voi avea 15*15=225 W.

 

Dupe ce formula trebuie sa ma iau pentru a construii un transformator pentru a alimenta montajul realizat conform schemei Dl Wolf + un letcon de 30W la 24 V?

Mai am un transformator cu 2 secundare identice la 22V fiecare(pe care vreau sa il folosesc pentru a alimenta un modul de amplificare cu TDA7294, care cere min 100W),cu sectiunea miezului de 19 cm patrati .Conform relatiilor de mai sus voi avea:

P=U*I,puterea secundarului va fi de 132W

Spatrat=P.puterea va fi de 361 W

 

Este cat se poate de evident ca intre cele doua relatii exista o diferenta .Daca poate cineva sa ma lamureasca

 

Va multumesc anticipat! :101

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • cristianvalentin

    2

  • Vlad Mihai

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Vizitator Demolay

E mai simplu sa folosesti o sursa in comutatie de 24V/4A, se gasesc cu 20-30 lei.Plus ca are protectie la scurtcircuit, e mai mica si mult mai usoara decat un transformator.

Link spre comentariu

dar tda7294 se alimenteaza simetric, cred ca trebuia sa precizezi ca ii trebuie o sursa in comutatie cu +- 24v pe iesire. Sau in caza tau cu sursa in comutatie de 24v dar sa fie de vreo 10 amperi minim, ca dupa sa ii faca o modificare in sensul sa redreseze pentru partea de -24 fata de masa. dar se complica putin treaba. :nas:

Link spre comentariu

Stiu ca TDA 7294 se alimenteaza simetric ,transformatorul pe care il am deja este de 2x22 V ca ,iar la iesirea din modulul asta de redresare+filtrare http://www.niqro.3x.ro/alim_sim/alim_sim.htm am ce imi trebuie pentru a alimenta amplificatorul adica +/GND/- :da .

 

 

 

 

Ce am observat din propria experienta.Cu cat sectiunea este mai mare cu atat nr de spire/volt va fi mai mic.

aici http://www.electronica.ro/transformator.shtml este dat un exemplu cu un traf al carui secundar absoarbe 12 W ,iar miezul se alege in functie de acesta .

 

Folosind formula P=U*I Secundarul trasformatorului meu va fi de 60 W (20V si 3 A) iar Puterea primarului va fi de 66W ( 220v si 0.3 A)

 

Ar trebuii sa aleg o sectiune a miezului corespunzatoare cu Puterea absorbita de primar? sau este bine daca las sectiunea de 15 cm patrati care conform formule Spatrat=P ar insemna o putere de 225 de W?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări