cristianvalentin Postat Iunie 20, 2012 Partajează Postat Iunie 20, 2012 Salut colegi de forum! Am tot cautat pe Google cum se fac legaturile inauntrul unei boxe ,dupa cateva zile de documentatie am descoperit ca in majoritatea cazurilor unde apar filtrele ,difuzoarele sunt legate in paralel,adica +la + si - la -,iar pe ramura o bobina si un condensator sau mai multe dupa caz. .Aici este o schema cu un filtru pe 2 cai de ordin 2.Sa dau un exemplu ,eu am un amplificator cu TDA 7294,alimentat la +/- 30 Vcc,si se aproximeaza ca scoate 80 W pe sarcina de 4 ohmi si 40W pe sarcina de 8 Ohmi.Eu as vrea sa imi construiesc o boxa cu impedanta de 8 Ohm ,aici vine partea grea :cry: tinand cont ca in schema de mai sus cele 2 difuzoare sunt lagate in paralel impedanta rezultata va fi de 4 ohmi daca cele doua difuzoare sunt de 8 ohmi respectiv de 8 ohmi daca difuzoarele vor fi de 16 ohmi.Daca as conecta la amplificator 2 boxe identice ,sa zicem ca ambele au impedanta de 4 ohmi, daca le voi lega in serie impedanta rezultata va fi de 8 ohmi iar daca le voi lega in paralel impedanta lor va fi de 2ohmi .Daca voi folosi 2 boxe cu impedanta de 8 ohmi ,legate in serie impedanta rezultata va fi de 16 ohmi ,iar daca le leg in paralel( adica + de la ambele boxe legate la + de la amplificator si - de la ambele boxe legate la - de la amplificator) impedanta va fi de 4 ohmi.Concluzie:( ce combinatie de dif/boxa ar merge )-o baxa de 4 Ohm ( cu 2 dif de 8 ohm legate in paralele+filtru)-o boxa de 8 ohm (cu 2 dif de 16 ohm legate in paralel+filtru)-2 boxe de 4 ohm legate in serie pentru a avea sarcina de 8 ohmi-2 boxe de 8 ohm legate in paralel pentru a avea sarcina de 4 ohmi-2 boxe de 16 ohm lagate in paralel pentru a avea sarcina de 8 ohmiP.S- V-as ruga din suflet sa ma corectati daca gresescMultumesc pentru timpul acordat Link spre comentariu
costi002 Postat Iunie 20, 2012 Partajează Postat Iunie 20, 2012 Dupa umilele mele cunostinte, treaba nu sta chiar cum ai povestit tu. In mintea mea, avem asa: filtru cu 2 sau 3 cai si 2 sau 3 difuzoare, toate legate in paralel cu ajutorul filtrului. Chestia este ca fiecare difuzor primeste doar o anumita gama de frecventa. In concluzie, de ex 20 Hz se va duce doar pe bass, care este de 8 ohm, in cazul tau, iar cel de inalte nu va vedea aceasta frecventa datorita filtrului, deci, impedanta echivalenta va fi 8 ohm plus/minus ceva. La fel se intampla si in cazul frecventelor inalte, care vor ajunge doar pe tweeter.Sper ca ai prins ideea. Link spre comentariu
cristianvalentin Postat Iunie 20, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 20, 2012 Eu sunt incepator ,ceea ce am postat mai sus este ceea ce am inteles din diferite topicuri pe care le-am citit,macar ca ideea.Sunt dispus sa invat si mai multe lucruri despre Boxe si filtre.Ceea ce stiu acum este :- incintele se proiecteaza si se construiesc in functie de difuzoarele alese si de caracteristicile lor-filtrele se construiesc in functie de caracteristicile difuzoarelor( impedanta si raspunsul in frecventa) stiu ca un filtru separa frecventele si ca nu tot spectrul audio ajunge la difuzorul de bass/inalte.Mentionez ca nu am cumparat inca dif .De exemplu cum se aleg dif (bass si tweeter) astfel inca impedanta boxei sa fie de 8 ohm?De exemplu voi avea nevoie de un dif de bass cu impedanta de x ohmi si un tweeter cu impedanta de y ohmi, care legate la un filtru exat ca cel din circuit2( schema de mai sus) sa imi rezulte o boxa cu impedanta de 8 ohmi care sa functioneze in conditii optime la amplificatorul meu(amplificatorul poate fuctiona si pe sarcina de 4 ohmi si cea de 8 ohmi).Stiu ca puterea nu conteaza atata timp cat este mai mare decat puterea amplificatorului.Automat daca stiu ce impedanta trebuie sa aiba dif ,pot incepe cautarile pentru a gasi 2 dif care sa faca casa buna impreuna Deci ce valori trebuie sa aiba x (dif bass) si y( tweeter ) ?sau cum pot calcula eu valorile impedantelor necesare Multumesc! Link spre comentariu
costi002 Postat Iunie 20, 2012 Partajează Postat Iunie 20, 2012 pentru o boxa de 8 ohm - bass + inalte+filtu de 8 ohm.pentru o boxa de 4 ohm - bass + inalte+filtu de 4 ohm. Link spre comentariu
zal Postat Iunie 20, 2012 Partajează Postat Iunie 20, 2012 Are grijă filtrul să nu pună difurile în paralel, asta dacă nu e defect sau legat aiurea. Link spre comentariu
cristianvalentin Postat Iunie 20, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 20, 2012 Se poate lega pe acelasi canal 2x boxa de 8 ohm sau 2x boxa de 4 ohm ,respectand polaritatea ,sau si aici trebuie sa tin cont de cv anume Link spre comentariu
zal Postat Iunie 20, 2012 Partajează Postat Iunie 20, 2012 În acest caz socoteşti boxa ca fiind o rezistenţă (ca variantă simplistă) şi se aplică metodele de calcul de la rezistenţe.Prin legarea în paralel a două boxe de aceeaşi impedanţă, se va obţine una totală la jumătate din valoare, deci atenţie cu cele de 4 Ohmi.Atenţie şi la sărăciile de amplifuri, puţine rezistă la sarcini de 4 Ohmi.Dacă legi în serie, să fie boxe identice. Link spre comentariu
cristianvalentin Postat Iunie 20, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 20, 2012 Ok Multumesc mult !o sa imi fac pentru inceput o boxa de 8 ohmi ,iar pe urma cand voi face rost de mai multi bani o sa fac si a doua boxa si pe urma o sa le leg in paralel ,si nu cred ca o sa fie probleme din moment ce amplificatorul merge atat pe sarcina de 4 ohmi cat si pe sarcina de 8 ohmi ,o sa ii pun racire fortata si un radiator baban ca sa nu imi faca probleme:))Multumesc din nou! Link spre comentariu
Vizitator alm0nd0 Postat Ianuarie 11, 2014 Partajează Postat Ianuarie 11, 2014 Am doua cabinete cu twiter de 8 ohmi si 2 difuzoare legate in paralel de 8 ohmi, cu filtru de 4 ohmi. Intrebarea mea este daca pot sa leg cele doua difuzoare in serie, sa obtin o impedanta de 8 ohmi pe cabinet, sau daca pentru asta trebuie sa schimb si filtrele! Va rog sa nu ma denigrati prea rau, tot ce stiu pana acum e din scoala si din ce am reusit sa mai "prind" de prin forumuri, va multumesc mult pentru eventualele raspunsuri ajutatoare. Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 11, 2014 Partajează Postat Ianuarie 11, 2014 Evident că se schimbă şi filtrul dacă modifici sarcina lui (impedanţa difurilor de joase). Dacă le legi în serie vei obţine 16 Ohmi (8+8). Link spre comentariu
Vizitator alm0nd0 Postat Ianuarie 11, 2014 Partajează Postat Ianuarie 11, 2014 Evident că se schimbă şi filtrul dacă modifici sarcina lui (impedanţa difurilor de joase). Dacă le legi în serie vei obţine 16 Ohmi (8+8).Si cum sa fac sa obtin 8 ohmi? am amplificator pe 8 si mai am 2 monitoare tot pe 8, dar de putere mai mica. din filtru twiter-ul pleaca singur si difurile sunt legate paralel Link spre comentariu
CBI Postat Ianuarie 12, 2014 Partajează Postat Ianuarie 12, 2014 nu ai cum ,8x2 sau 8/2 pe joase,filtrul lucreaza doar la frecventa de incrucisare,inalta la fel,in alta banda de frecvente,gandeste Link spre comentariu
Vizitator alm0nd0 Postat Ianuarie 12, 2014 Partajează Postat Ianuarie 12, 2014 nu ai cum ,8x2 sau 8/2 pe joase,filtrul lucreaza doar la frecventa de incrucisare,inalta la fel,in alta banda de frecvente,gandesteMultumesc pentru raspuns, cu ocazia asta m-am linistit, ca sa fac sa fie de 8 ohmi ar trebui sa renunt la un difuzor, eu cel putin asa gandesc. Din nefericire gandirea mea se limiteaza la putinele cunostinte pe care le am in domeniu, asa ca mai bine le las asa. Mai am o ultima intrebare, exista vre-un risc daca folosesc ampul de 8 ohmi la dat jumatate si cabinetele de 4ohmi? Monitoarele oricum sunt de 8, asa ca nu imi fac griji, ies din amp direct in ele! Sau daca le leg in serie si fac 16 ohmi am vre-un castig la putere sau vre-un risc sa ard ampul? Link spre comentariu
zal Postat Ianuarie 12, 2014 Partajează Postat Ianuarie 12, 2014 Mai poţi face o şmecherie, avînd două difuri de joase de 8 Ohmi, să foloseşti doar unul, celălalt devenind membrană pasivă, o variantă de bas-reflex. Vei avea unul de rezervă în fiecare boxă. Dar filtrele tot trebuie schimbate ptr 8 Ohmi şi pe joase şi pe înalte. Link spre comentariu
Vizitator Andrei Dj Postat Ianuarie 24, 2014 Partajează Postat Ianuarie 24, 2014 Pun si eu o intrebare. Ce legaturi, piese au boxele care pe spate au mufe separate pt.4 si 8 ohmi.De exemplu dual cl 730 are difuzorele de 4 ohmi si are intrari separate de 4 si 8 ohmi. Eu am o pereche de boxe pe 4 ohmi si as vrea sa le fac pe 8 ohmi.Atasez poze cu ceia ce am gasit pe net in interiorul cutiei este o placuta in care intra cele 3 fire de pe spate de la intrari, apoi se vede ca intra in filtru si mai departe la fiecare difuzor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum