Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

probleme punte redresoare


catax4u

Postări Recomandate

Salut. Am o sursa de alimentare facuta de mine la modul simplu. Adica, un traf. cu miez in forma de U care are 2 galeti, fiecare bobinati separati, cu optiunea inserierii intre ei pt obtinerea de tensiuni mai mari. Pe mine ma intereseaza sa folosesc doua iesiri din secundar, si anume una de 12...14 vca si una de 24 vca. Am separat cei doi galeti pt. ca erau inseriati si de la unul am folosit tensiunea maxima de 24 vca(capetele infasurarii, traful are mai multe capete scoase la fiecare galet dar astea sunt extremitatile), iar de la celalat am folosit 12 vca. Am separat cei doi galeti pt. ca inseriati luam cele doua tensiuni necesare, dar dupa cele doua punti daca masuram intre cele doua gnd-uri aveam o tensiune de 9 vcc, ceea ce era o problema, dar asa separati nu mai apare acea tensiune. Acum, se intampla ceva ciudat, la tensiunea de 24 vca ii corespunde o tensiune de 30 vcc dupa punte si apoi 28.8 vcc dupa stabilizatorul care inainte imi aducea tensiunea de la aproximativ 40 vcc la 33.4 vcc. Asta se intampla cu iesirea de 24 vca de la traf. Cu cealalta iesire de 12 vca este ceva destul de ciudat, eu stiam ca se calculeaza tensiunea obtinuta in curent continuu inmultind valoarea in alternativ cu 1.41(radical 2), adica 12 vca * 1.41 rezulta 16.92 vcc dupa puntea redresoare. La mine am masurat si am 20 vcc in conditiile unei tensiuni alternative de 12.5 vca. Puntea este una clasica cu 4 diode si am facut legaturile corect. In cazul iesirii de 24 vca calculul ar fi cam asa: 24*1.41= 33.84 vcc. Am facut eu vreo greseala? Pe mine ma deranjeaza mai mult acei 20 vcc de la iesirea de 12.5 vca a traf-ului, pt ca imi trebuie maxim 18 vcc. Sau pot folosi un stabilizator? dar unul care sa imi dea un curent de 7 A... :nas:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • catax4u

    4

  • Dr.L

    3

  • Marian

    3

  • BUGHIU

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pai mai luati din ...spire la partea care va deranjeaza ca e prea mare tensiunea dupa redresare si filtrare!!!Si inca ceva; tensiunea asta de 20vcc ati masurat-o in gol sau .....in sarcina(cu ,consumator)?''Pe mine ma deranjeaza mai mult acei 20 vcc de la iesirea de 12.5 vca a traf-ului, pt ca imi trebuie maxim 18 vcc.''

Link spre comentariu

As putea sa folosesc si varianta asta dar din cate stiam in sarcina tensiunea scade aproape la valoarea data de traf, adica o sa am cam mica in final. Dar, sa nu fie bine alese diodele de la punte, le-am luat de la o sursa de calc, ele au partea cu , catodul trasata cu o linie alba in capat, poate nu sunt diode redresoare, dar mie imi seamana ca asa sunt.Am masurat in gol

Link spre comentariu

Varianta cu reducerea numarului de spire pentru iesirea de 12,5Vca nu este recomandabila pana nu afli cauza pentru care ai 20Vcc de la 12,5Vca, pentru ca valoarea este prea mare, in mod normal ar trebui sa fie cam asa, 12,5Vca-1,4V=11,1Vcc, tensiunea asta ar fi cea imediat dupa puntea redresoare fara condensator, cei 1,4V sunt caderea de tensiune pe diode, apoi la montarea condensatorului de filtrare tensiunea va lua valoarea de varf a sinusoidei care este cu radical din 2 mai mare decat cea efectiva ( 1,41 aproximativ ), si deci 11,1*1,41=15,6, aceasta fiind tensiunea aproximativa pe care aparatul tau trebuie sa o citeasca, poate maxim 16Vcc dar nici vorba de 20Vcc, explicatia ar putea fi masuratori imprecise cauzate de slaba calibrare a aparatului pe una din variantele Vca sau Vcc, greseli la realizarea redresarii, etc.

 

PS: Foloseste butonul modifica atunci cand doresti sa adaugi ceva la ultimul mesaj, altfel risti sa fii avertizat pentru incalcarea regulamentului.

Link spre comentariu

Da, am folosit corect aparatul. Cred ca de vina sunt diodele folosite, sunt strapunse, pt. ca in conditiile alimentarii la intrare a puntii cu 12 vca tensiunea vad acum ca alterneaza in curent continuu(de la 20 vcc masurati la pranz, am masurat recent si am constatat stupefiat 50 vcc, fara condensatori de filtraj conectati). Puntea e una facuta ad-hoc pt probe si am taiat legaturile catre condensatorii de filtraj sa masor tensiunea continua imediat dupa punte. Poze am pus pe FisierulMeu.ro pt ca au dimensiune prea mare sa le incarc aici. Link-uri de download pt cine e curios:

 

http://fisierulmeu.ro/42XXJ8OPIXG4/DSC00363-JPG.html

 

http://fisierulmeu.ro/42S01LACANOM/DSC00361-JPG.html

 

http://fisierulmeu.ro/42YC9WPKHFWW/DSC00358-JPG.html

Link spre comentariu

Si eu tin minte ceva de genul asta,doar ca la o sursa incomutatie. Eu cred ca aparatul de masura e de vina (la mine,integratul e pe soclu,si mai sare...)

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Chinezi sant specialisti in Twilight zone aici e vorba de aparatul de masura.Transformatorul debiteaza o tensiune cu 10% mai mare decat cea nominala,in gol . Redresarea cu punte de diode ia 2* Ufdioda -de obicei 1,2V . Netezirea cu condensator aduce tensiunea la valoarea 2^0,5 *U .Masoara tensiunea din sursa de calculator ,intre firul negru si galben de pe o mufa de rezerva.Valoarea trebuie sa fie 12V .Acum ai verificat aparatul de masura.La iesirea redresorului pune un bec auto de 12V/5W (sau /15W sau de 21W ,de care ai la dispozitie) si masoara tensiunea.

Link spre comentariu

Cele mai ciudate erori de masura a tensiunilor in c.a. le dau multimetrele digitale. Eu verific intotdeauna cu un batran MAVO-35. Masuratorile in gol dau si ele erori din cauza formei nesinusoidale a tensiunii. Calculul corect al tensiunii redresate trebuie sa tina cont si de caderea de tensiune pe punte de 1,5 - 2 V in sarcina.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări