Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor ! Circuit cu FET P si FET N


Vizitator KaiserSoze

Postări Recomandate

Vizitator KaiserSoze

Buna ziuaDoresc sa ma ajutati cu circuitul de mai jos, ca eu nu am reusit sa-l fac sa functioneze.E vorba de un senzor de miscare ce actioneaza un grup de 18 led-uri (3,5V, 30 mA) legate in paralel. Tensiunea de alimentare este de 5 sau 6 V(sau 3 baterii AA).Ideea este urmatoatea: aveam prin casa un odorizant de camera airwick cu senzor de miscare, care nu il mai folosesc si am cautat pe net sa vad daca il pot refolosi in alte proiecte.Printre altele am gasit schema atasata , unde semnalul de la senzor (in stand by 3,5 V si cand detecteaza miscare tinde spre 0V) se conecteaza la Gate FET-ului canal P ce conditioneaza trecerea tensiunii de la Surce la Drain, incarca condensatorul si declanseaza deschiderea FET-ului canal N care la randul sau da tensiune pe LED-uri si functie de capacitatea condensatorului, acestea stau aprinse un anumit timp.Cam asa am inteles eu ca functioneaza acest circuit.Ce se intampla de fapt: LED-urile stau aprinse continuu, cam la 70% din putere si cand actionez senzorul, acestea lumineaza la 100% pentru o sec. sau chiar mai putin, revenind la 70% iar.De ce?Mentionez ca am schimbat rezistenta de 15 ohm din schema originala cu una de 3,3 ohm, pentru ca am pus 18 leduri cum am spus mai sus.Multumesc anticipat pentru ajutor.

post-67914-13982945238_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Ticu

    7

  • puriu

    2

  • cirip

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca desfaci baza fet-ului N de la condensator si lasi doar rezistenta la masa, atunci se sting ledurile complet? Asta ar demonstra ca acest fet functioneaza normal.Cu ce tensiune de alimentare exacta si cu ce tranzistoare lucrezi?Poti da un link spre schema originala?

Link spre comentariu

Sunt multe feluri de tranzistoare cu efect de camp. Cele din schema trebuie sa fie MOS-FET cu canal indus (conduc numai la polarizarea portii). Simbolurile lor de pe schema arata putin altfel.

Link spre comentariu

De asta intrebam si eu tipul tranzistoarelor si schema originala.Am incercat "pe masa" schema cu un mosfet canal n; pe celalalt l-am inlocuit cu un bipolar pnp.Timpul de aprindere a ledului: circa 30 secunde, dupa o scurta conectare pe pozitia Start.Atentie la tipul mos-ului, cel din schema mea are tensiunea poarta-sursa (de deschidere) redusa, pentru a functiona pana la 3V. Cu un mosfet n uzual (BUZ11) montajul are nevoie de 6V pentru functionare corecta. La 3,5V de exemplu nu mai are decat 1-2 secunde. De asta intrebam la ce tensiune te-ai hotarat.

post-29403-139829452862_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator KaiserSoze

@Ticu : am scos condensatorul din circuit, si face la fel; tensiunea de alimentare, 6 V.

FET-urile sunt IRF 4906 (P) si IRF 3205 (N)

Link-ul schemei : https://picasaweb.google.com/patyoungers/MunnyDollNightlightInfraredDetector?authkey=Gv1sRgCK7Ao_e2lZrfsgE#

si link cu transformarea airwik :http://www.instructables.com/id/Re-purposing-an-Air-Wick-Freshmatic-Compact-i-Moti/

 

@puriu: cred ca ai dreptate. P isi face treaba, cred ca N-ul trebuie schimbat, deci ce sa caut exact?

 

eu vreau sa pun montajul deasupra usii de la intrare si as vrea ca timpul de iluminare sa fie de 30-60 secunde.In cazul asta trebuie sa maresc rezistenta sau condensatorul....sau ambele?

Link spre comentariu

IRF3205 ar fi bun (e mos cu canal n), dar avand pragul de tensiune poarta-sursa garantat de 4 V trebuie sa alimentezi mai sus, de exemplu 6V ca sa ramana cativa volti excursia de tensiune pe condensator intre starea de conductie si non-conductie a tranzistorului.In schema ta, daca dezlegi poarta acestui tranzistor din montaj si o legi la masa, trebuie sa fie ledurile stinse complet. Pe urma daca o legi la plus 6V, trebuie sa se aprinda la maxim. Altfel tranzistorul e defect.Foaia de catalog a celuilalt trz. nu am gasit-o.Timp mare obtii cand rezistenta e mare (se descarca lent condensatorul prin ea) si capacitatea e de asemenea mare.Vad ca undeva autorul a dat la "raspunsuri" niste indicatii:The P-channel is a Vishay Si4413ADY power FET enhancement mode device.The N-channel is a Supertex TD9944 dual FET enhancement mode device.This circuit does not require special FETs to work, just some that are good enough since this is not a power amp or a radio. I had "easy access" to these so I used them.Have a look at the schematic at the link in my original post above to go with this explanation.An N-Channel FET would not work for the first stage when driven by the SD signal because the logic is inverted. That is, the SD signal is at 4.5v when not activated. So you need a transistor that will be off when the gate and source are at 4.5v. So I used a P-channel FET. When iMotion circuit is activated, the SD signal drops to about zero volts, turning on the P-Channel FET. That charges the capacitor up to 4.5v, which in then turns on the N-channel FET, lighting up the LEDs. When the iMotion stops sensing the IR disturbances, the SD signal returns to 4.5v and the N-Channel FET turns off. This allows the 100K resistor to slowly discharge the capacitor which slowly turns off the N-channel FET reducing the current through the LEDs and making them slowly fade out. When the voltage on the capacitor reaches something less than 0.5 volts, the N-channel FET and the LEDs are basically off.

Link spre comentariu
Vizitator KaiserSoze

Scuze, am gresit, este vorba de IRF 4905. Citisem si eu indicatiile, dar am inteles ca nu trebuie neaparat FET-urile folosite de el.Maine cumpar alt FET N si mai incerc odata.

Link spre comentariu

Si IRF 4905 are tensiunea de prag GS tot in intervalul 2...4V. Cu tranzistoare avand praguri asemanatoare am testat schema de mai jos. Led-urile se sting cand tensiunea pe condensator scade sub 2,8V, deci raman aprinse pe intervalul 6...2,8V. Cu datele din schema am obtinut ce vrei tu, aprox. 60 secunde. Rezistenta de 10k poate lipsi daca senzorul PIR in stare de asteptare "tine" iesirea la plus.Ca si celelalte scheme din topic, consumul in repaus este neglijabil, nu poate fi masurat cu un multimetru obisnuit.Tranzistoarele date de autor au pragurile mai jos(1...3V pentru canal P si 0,6...2V pentru N). Sunt SMD si nu stiu daca se gasesc usor. Asa se explica de ce autorul spune ca ledurile se sting atunci cand tensiunea pe condensator scade spre 0,5V. Desenul vad ca-i apartine autorului, cam stangaci si cu simbolurile tranzistoarelor incorecte.

post-29403-139829452957_thumb.jpg

Link spre comentariu

@cirip Sigur, se poate face orice circuit monostabil retriggerabil (care prelungeste starea ON cu un timp T dupa incetarea comenzii), inclusiv cu logice CMOS, microcontroler etc.Avantajul schemei cu 2 tranzistoare complementare (fie MOS, fie bipolare) ar fi consumul extrem de redus in repaus (starea de asteptare) cand ambele tranzistoare sunt blocate, util cand se folosesc baterii.@KaiserSoze In legatura cu alegerea tranzistoarelor MOS:Durata temporizarii este proportionala cu diferenta intre tensiunea de alimentare a montajului si tensiunea de prag a tranzistorului cu canal N. La MOS-urile obisnuite si ieftine ea este aprox. 4V garantat. De aceea alimentarea mai jos de 6V pune probleme. Sunt necesare tranzistoare cu tensiune mica de prag, care sunt mai rare si mai scumpe. Un exemplu este prima schema data se mine, care merge cu 3 baterii de 1,5V (adica pana la 3V cand sunt descarcate). Si mai jos merge schema originala, dar tranzistorul cu canal P este la Farnell cam 10 lei, iar pe cel cu canal N nu l-am gasit de vanzare.

Link spre comentariu

Cred că un temporizator cu un 555 ar ieşi mai ieftin din toate punctele de vedere, şi la fiabilitate, şi la precizia temporizării, şi la preţ, poate chiar şi la consum, deşi cred că nu e critic consumul.

Link spre comentariu
Vizitator KaiserSoze

Multumesc tuturor pentru raspunsuri.@cirip/@ RoGeorge: posibil sa fie o varianta mai profi cu 555, nasol este ca nu prea stiu electronica (doar notiuni de baza) si nu sunt in stare sa fac circuitul de unul singur, schema care am gasit-o ( foarte simplu de realizat) am luat-o ca atare, n-a functionat si sper ca am gasit rezolvarea.Cred ca la mine problema este FET-ul N , se pare ca nu functioneaza corect. Nu am reusit sa iau altul azi, dar cred ca pana vineri sa gasesc timp sa mai fac montajul odata ( de doua sau trei ori, pana imi iese) :da .@Ticu: Multumesc pentru timpul alocat realizarii si testarii circuitului si pentru raspunsurile acordate.Va "tin la curent" cu viitoarele teste.

Link spre comentariu

Toate tranzistoarele cu efect de camp au dispersie mare a pragului de tensiune de comanda. Dintr-un grup mai mare se poate selecta un exemplar cu tensiunea dorita, dar metoda nu se preteaza la productia de serie. Pentru o temporizare precisa si un consum foarte mic se poate folosi un circuit logic C-MOS si un tranzistor Darlington de putere. LED-urile legate in paralel trebuie sa aiba caracteristici identice sau sa aiba rezistente serie separate.

Link spre comentariu

NE555 functioneaza de la 4,5VLMC555 functioneaza de la 1,5V (!!!)Ar mai fi CD4098 (doua monostabile CMOS) functioneaza de la 3VConsumurile in stare de asteptare sunt urmatoarele:NE555 la 6V si 12 V consuma 4 respectiv 10 mA (masurat)CD4098 la 6V consuma 1mA (masurat)LMC555 la 5V si 12 V consuma 100 respectiv 150 microA (consum tipic din catalog, nu am in casa)Montajul de mai sus: sub 1 microA (!!!) (multimetrul obisnuit nu indica nimic pe scala 2mA (0,000 mA)Sigur, conteaza doar la alimentare din baterii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări