Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

va rog sa ma ajutati cu o schema

Postări Recomandate

Vizitator johnny_tl

Salut,Tin sa va anunt ca sunt ffff incepator in electronica si daca spun prostii sa nu radeti de mine.Am o schema de redresor pt bateriile auto si vreu sa o fac, numai ca in schema este un tiristor si nu este specificat numele acestuia si nu stiu ce sa folosesc spune despre el doar >=6A/100V. Ma puteti ajuta?Nu mai vb de faptul ca m-am chinuit o zi intreaga ca sa fac cablajul pe hartie si nu am reusit. Va rog sa ma ajutati.Va multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• niq_ro

5

• Kytan666

1

• yo9hrb

1

• MifTy

1

Top autori în acest subiect

Se pot folosi de exemplu BT137, BT138 sau BT139...Sunt triace dar merg si in locul tiristoarelor... :yawinkle:

fără modificări??(vreau să mă asigur!!...)
Link spre comentariu
Vizitator johnny_tl

Am reusit sa fac moantajul mai sus aratat. Am folosit in tristor BT137/800, dar am o prblema: Din P2 pot regla tensiunea intre 13,2 si 13,6V, iar din P1 amperajul intre 6,8 si 7,2 A. Ce pot face ca sa aduc tensiunea la 14,4A si amperajul intre 3,5 si 7A?VA rog sa ma ajutati am mare nevoie de acest redresor.Cand merge in gol ledul rosu trebuie sa fie stins sau aprins?(la mine este stins)Va multumesc anticipat

Link spre comentariu

daca ai tensiunea de dupa punte in jur de 17-18V atunci trebuie sa faci urmatoarele modificari:- sa inseriezi pe P1 cu o rezistenta de 10K (sau schimbi potentiometrul cu unul de 22k..chiar 47k)- sa micsorezi pe R13 la 1k

Link spre comentariu
Vizitator johnny_tl

transformatorul scoate 16,4, iar dupa punte am 13,6vreu sa mentionev ca nu am gasit puntea specificata in schema 50V/5A si am facut eu o punte din 4 diode de la o punte dintro sursa de alimentare de calculator

Link spre comentariu

cam ciudat.....la 16,4V alternativ dupa redresare ar trebui sa ai 21,8V..daca ai avea filtrare (macar testeaza cu un condensator de 1000uF dupa punte.. da' trebuie scos ca schema ta functioneaza in impulsuri...)in sursa sunt diode 1N4001 daca nu ma insel..de 1A..asa ca in curand o sa se arda..daca nu cumva una e deja arsa..de ai tensiune asa scazuta..da' poate ma insel...in fine... incearca modificarile de la potentiometre si vezi ce rezultate obtiidaca nici asa nu rezolvi cu trensiunea trebuie alt transformator sau rebobinat asta sa ai mai mult in secundarsa nu uit..dupa schema LED-ul rosu (L2) se aprinde cand se termina incarcarea

Link spre comentariu
Vizitator mister_rf

Prin diodele 1N400x nu trece un curent prea mare.Se pot pastra in circuit.Tiristorul poate fi pus pe un mic radiator.Rezistenta R12 are 0.33 ohmi?

Link spre comentariu
Vizitator johnny_tl

Diodele de la punte sunt 1N5408 sunt de la o sursa mai veche. Intradevar daca pun un condesator creste substantial tensiunea pana la 20Vda rezistenta e de 0,33 la 5W ca nu am gasit la 15W si am pus tiristorul pe radiator

Link spre comentariu
Vizitator johnny_tl

Am facut modificarile pe care mi le-ai spus si schimbarile nu au fost mari de 0,5A. Am incercat chiar sa inlocuiesc p1 cu unul de 100k si nu am reusit mare lucru. AStept sugestii

Link spre comentariu
Vizitator johnny_tl

am observat ca daca pun un condesator de 10 micro la finisaj pot obtine tensiunea dorita dar intrebarea mea este imi afecteaza incarcarea?

Link spre comentariu

mda.. avand in vedere ca schema originala era pentru un tiristor rusesc.. incearca si varianta cu inlocuirea rezistentei R14 cu un semireglabil..oricum mai verifica schema si valorile componentelorPS: maione incerc sa-ti scanez un articol in care este descris modul de functionare al schjemei si reglajele

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări