Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dimensionarea unei surse stabilizate cu iesiri multiple


Romica_t

Postări Recomandate

Va salut, vreau sa fac o sursa cu urmatoarele tensiuni: +/-9V, +6V, +5V, +3.3V. Transformatorul scoate 2x20V~. O consider cam mare. Ma gandesc ca 12V ar fi optim. Se incalzesc mai mult stabilizatoarele daca tensiunea de intrare o las la 20V? Pana acum am folosit un divizor cu rezistente de putere. Ar merge sa pun rezistentele in primar? Vreau sa folosesc doar o punte pentru toate.Stabilizatorul de 3.3V (serie TS1086) se prezinta asa (Maximum ratings):Input Supply Voltage Vin 12 VOperation Input Supply Voltage Vin (operate) 7 VAsta inseamna ca peste 12V la intrare "bubuie"? Cat sa-i dau? Ma gandesc sa-l leg la iesirea stabilizatorul de 6V.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Romica_t

    5

  • Marian

    2

  • 25L91N11

    1

  • Vlad Mihai

    1

Top autori în acest subiect

Trebuie stiut si ce curent vei cere de la acele tensiuni, adica ce consumatori vei conecta la noua sursa. Stabilizatoarele serie liniare se incalzesc mai tare cu cate tensiunea de alimentare este mai mare, asta pentru ca ele preiau diferenta de tensiune dintre alimentare si iesire, adica sa zicem ca folosesti cei 20Vca care redresat si filtrat ar fi cam 27Vcc, si folosesti un stabilizator serie care sa-ti ofere 5V la iesire, asta inseamna ca 22V vor cadea pe stabilizator, si daca se mai cere si un curent de peste 1A atunci pe stabilizator se vor disipa peste 20W, asadar va trebui radiator solid care sa poata raci eficient jucaria.PS; Daca alimentezi TS1086 cu 27Vcc ai toate sansele sa faca poc, alimentarea sa dupa cum ai observat nu trebuie sa depaseasca 12V in orice conditii. Insa avand in vedere ca-ti trebuiesc mai multe tensiuni, printre care si 2 simetrice de +/-9V ai putea folosi regulatorul 317 ajutat de 337 pentru varianta negativa de 9V pe care il fixezi la 9V iar pe celalalt il faci ajustabil, fie prin potentiometru fie printr-un comutator cu mai multi pasi/contacte, si fixezi treptele preferate prin acel contact, la iesire pui permanent un voltmetru micut care sa confirme tensiune dorita si s-a rezolvat.

Link spre comentariu

Le voii folosi pe toate simultan la un circuit digital care nu consuma prea mult deci daca leg un stabilizator dupa altul nu e mare problema dpdv al curentului. Incerc sa tin separate iesirile +/-9V care vor alimenta o parte analogica. Cel de 3.3V nu lucreaza bine daca ii dau la intrare sub 7V? M-am gandit sa-l leg la iesirea celui de 6V. Stiu ca cele de 12V au nevoie de minim 15V la intrare ca sa functioneze bine. Cam asta e regula Vin>Vies+3V ?

Link spre comentariu

Daca ai 7v la intrare si vrei sa scoti 3.3v este in regula. Acum depinde cat vrei sa tragi din acei 3.3v. Exista montaje in domeniul controlere unde se alimentaza la 5v din USB si redus la 3.3v, bineinteles si consumul este mic (mA).

Link spre comentariu

Daca spui ca si anume consumul nu-i mare ( sub 1A ) atunci te poti folosi pentru simplitate de stabilizatoarele tip 78xx/79xx, redresezi si filtrezi cei 2X20Vca si vei obtine cam 26Vcc, si pentru +/-9Vcc folosesti perechea 7809/7909, pentru 6V folosesti sau un LM317 ajustat pentru tensiunea asta sau in cel mai rau caz un zenner ajutat de un mic tranzistor ( spre exemplu BD237 ), pentru 5V folosesti 7805 iar pentru 3,3V folosesti stabilizatorul pe care zici ca deja il ai alimentat de la 7809 ( iesirea de +9Vcc ). Posibilitati sunt multe si desi pare complicat de fapt nu este asa, avand in vedere ca este vorba de consum redus.Daca esti interesat de ideie atunci iti pot proiecta o schema dupa care sa te lamuresti la ce ma refer, eventual si un micut PCB desi nu prea ai nevoie, fixezi stabilizatoarele pe un mic radiator si legaturile direct pe ele.

Link spre comentariu

Tensiunea de 3.3v o poți obține cu tl431. Pe același principiu se merge și în surse atx, din cei 5v face 3.3v. Poți sa te uiți în foaia de catalog și acolo sunt date diferite montaje de funcționare a tl431.

Link spre comentariu

pentru 6V folosesti sau un LM317 ajustat pentru tensiunea asta Daca esti interesat de ideie atunci iti pot proiecta o schema dupa care sa te lamuresti la ce ma refer, eventual si un micut PCB desi nu prea ai nevoie, fixezi stabilizatoarele pe un mic radiator si legaturile direct pe ele.

Multumesc de ideea cu lm317. Eu am nevoie de 7V mai exact, dar nu sunt stabilizatoare fixe pentru aceasta tensiune insa cu lm317 vad ca se poate. Si cu tl431 s-ar putea. Cu restul proiectarii si construirii ma descurc, multumesc. Am sa pun o poza la urma. :da
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări