puriu Postat Iunie 22, 2012 Partajează Postat Iunie 22, 2012 Fratilor, kotezzyno e incepator de tot, cum am fost si noi. Este foarte bine sa-si faca mai intai o sursa de alimentare buna. Daca se folosesc un voltmetru si un ampermetru electromagnetice (cu ac) nu e nevoie sa apara in schema, se leaga pur si simplu la iesire. Aparatele digitale sunt greu de facut. Pentru inceput nici nu e nevoie neaparat de aparate de masura. Potentiometrul de reglare a tensiunii se poate etalona in volti. Pentru a semnaliza depasirea curentului se poate pune un LED rosu. Se poate procura ieftin si un multimetru digital (bazar, talcioc, etc.). Important este sa iasa un alimentator bun si sigur si, in viitor, unul dublu.P.S. Stabilizatorul integrat nu poate scoate la iesire toata tensiunea de la intrare. Are si el nevoie de o tensiune (2 - 3 V) pentru functionare. De aceea daca vreau sa scot o tensiune maxima U am nevoie de o tensiune redresata mai mare, dar nu mai mare decat tensiunea maxima suportata de integrat.P.P.S. Condensatoarele trebuie sa reziste la tensiunea maxima din circuit. Daca tensiunea maxima este sub 50 V, un condensator la 50 V sau mai mult (100V, 250V, etc.) este bun. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 22, 2012 Partajează Postat Iunie 22, 2012 @kotezzyno inteleg ca esti incepator insa asta nu-ti da dreptul sa devii agresiv, poate ai uitat insa ti-am tot postat raspunsuri lungi si detaliate in speranta ca vei invata ceva, dar nu-i vina mea ca nu detii suficienta pregatire ca sa asimilezi lucrurile elementare, ma indoiesc ca sunt prea multi care si-ar fi facut rabdare sa descrie teoria chibritului punctat asa cum am facut-o eu! Acum, sa fim ON, ti-am zis cu o pagina in urma ca si anume condensatorii trebuie sa fie de obicei la o valoare in V mai mare cu cel putin 20% fata de tensiunea la care sunt expusi, ( ce vina am eu ca pana nici notiunea de procentaj n-o intelegi? ), adicatelea pe intelesul tau, daca intr-un circuit ai o tensiune de 20V atunci condensatorii trebuie sa fie la o valoare mai mare in V, pot fi alesi la 35V; 50V; 63V etc. In situatia ta condensatorul de 100n pune-l de 100V, iar pe cel de 1u pune-l de 63V. In alta ordine de idei, dimensionarea corecta a parametrilor pentru o sursa de calitate se face tinand cont de mai multi factori, cum ar fi: -Tensiunea maxim ceruta la iesire; -Curentul maxim consumat ( adica necesar-Amperi ); -Curentul maxim disponibil la transformator ( in cazul in care acesta deja exista ); -Caderea de tensiune in sarcina pe traf dupa redresare si filtrare; -Tensiunea necesara bunei functionari a circuitului de stabilizare; Cunoscand si stabilind acesti parametrii abea apoi poti dimensiona totul corect, desi pare simpla schema postata de @dragosmarian, ti-am zis ca nu-i protejata la scurt, deci la cea mai mica greseala te poate costa tranzistorii. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 22, 2012 Partajează Postat Iunie 22, 2012 Eu am intrebat de cati V trebuie sa fie acei 2 condensatori iar tu mi-ai raspuns cu totu si cu totul altceva esti OFFTOPIC imi pare rau dar daca nu ai cu ce sa ma ajuti ma voi repeta pentru toti ce`i care nu vor sa ma ajute sa ma lase cu chestiele de genu"nu ai nici o treeaba""nu stii nimic""mai bine lasate""mai bine cumparati""mai bine cauta pe google"mai bine nu imi raspunde-ti daca raspunsul nu are nici o treaba cu intrebarea pusa de mine.... eu de cand am deschis acest subiect nu am intrebat niciodata daca stiu sau sa ma las sa nu ma las sa caut pe google sau sa nu caut pe google nu te-am intrebat asta asa ca imi pare rau nu imi esti de loc de ajutor chiar te rog sa iti vezi de treaba ta daca nu ai nici o treaba cu subiectul Tu n-ai nici o treaba cu subiectul. La inceput ti-am zis ceva...tu nimic. Bine,uite rezultatul: Link spre comentariu
Postări Recomandate