Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SURSA DE TENSIUNE REGLABILA

kotezzyno

Postări Recomandate

Salut... pentru inceput as dori sa le multumesc anticipat tuturor care imi vor da o mana de ajutor.. si tin sa precizez ca nu stiu mai nimic de electrica dar ma pasioneaza si vreau sa fac o sursa de genu pentru inceput am un traf de la o combina SANYO cu alimentare la 110V si 220V are 5 fire la iesire prin care 2 pentru 19V si alte 3 pentru 19V eu vreau ca sursa sa imi scoata max 30V ma poate ajuta si pe mine cineva ce piese am nevoie (in afara de ampermetru si voltmetru care le vreau analogice melele vechi) tin sa precizez ca am un singur aparat de masura DT830B

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• kotezzyno

11

• Marian

6

• Dr.L

5

• puriu

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator smilex

Date insuficiente.Traful scoate Vca, banuiesc ca doresti Vcc.Care e sectiunea trafului? Inseriaza toate secundarele. Care sunt tensiunile obtinute (Vca)? Care e diametrul conductorului din secundare?Ce curent maxim doresti? La ce vei folosi sursa?Ce tensiune minima?Liniar sau comutatie? (intrevad liniar)Cred ca te puteai lipi de un topic, urmareste, e posibil sa se petreaca oricum.

Link spre comentariu

1 Traful scoate AC intradevar sursa vreau sa imi scoata CC "si alternativ daca se poate:D" 2 Are Inaltime 7CMM, Grosime 5, Lungime 6in rest nu am subler ca sa ii ma sor firele nu stiu cum sa pot masura astea... 3 Vreau sa scoata 30V max si 10A max acum depinde cat poate sa scoata traful4 Sursa vreau sa o folosesc la incarcat bateri de telefon, hobby, modelism chesti pana in 30V5 tensiune minima 0 6 nu stiu ce inseamna Liniar sau comutatiesi acum alta problema are 5 fire la iesiri din care 2 19V si alte 3 19V cum le mai leg pe astea?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Nu pot discerne ce inseamna acele valori in cm. Se refera la miezul din interiorul bobinei sau la intregul traf? Daca cauti pe aici, sigur gasesti o schema care corespunde dorintelor tale. Eventual pune un link si se pot exprima pareri.Poti sa ma crezi sau nu, iti va fi extrem de greu sa construiesti sursa. Poate cunosti personal pe cineva care sa te ajute.

Link spre comentariu

@kotezzyno -vezi ca forumul e pliiin de surse de laborator,care se incadreaza in specificatiile tale. De ce nu te documentezi putin inainte sa intrebi? Chiar trebuie sa ti se explice tie in mod special? Las subiectul deschis,pt ca vad ca mai ai niste nelamuriri generale si altii probabil iti vor raspunde. DAR asta nu inseamna ca NU trebuie sa nu catuti si singur sa mai intelegi ce si cum.Deci,in functie de ce intrebari pui,subiectul va ramane deschis sau se va inchide. Daca te documentezi inainte sa postezi,va ramane deschis!Si sa nu cumva omiti sa raspunzi la vreuna din intrebarile care ti se pun!!

Link spre comentariu

@kotezzyno hai sa iti explic cate ceva legat de ultimul tau mesaj postat aici:

1.AC-Inseamna Alternating Current ( din engleza ), adica si anume CA pe Romaneste-Curent Alternativ, si este ceea ce ne da noua reteaua de la Enel de 220V si totodata ceea ce iese din orice transformator electric; DC-Inseamna Direct Current ( engleza ), adica si anume CC pe Romaneste-Curent Continuu, si este ceea ce vine dupa redresarea cu diode sau punte redresoare, si apoi filtrat de unul sau mai multi condensatori electrolitici. Pentru mai multe detalii citeste articolul Surse Liniare publicat de mine AICI.

2.Fa o poza la transformator pe care notezi in paint dimensiunile asa cum le-ai masurat, adica inaintimea in dreptul inaltimii, latimea la latime, etc, sper ca intelegi la ce ma refer. Sublerul este destul de usor de procurat si folosit, daca nu te descurci tu roaga pe cineva care stie sa iti masoare diametrul sarmelor de bobinat de la acel traf si tu postezi aici datele.

3.Parametrii sursei pot fi stabiliti doar dupa ce se cunoaste exact ce fel de iesiri are el, e importanta acea poza sa fie de rezolutie cat mai buna ( sa fie clara ) ca sa ne putem da seama exact ce ai tu acolo ( cate iesiri ), si tu sa notezi in dreptul fiecareia cat scoate ca si tensiune.

4.Acumulatorii de mobil sunt de obicei pe Li-ion ceea ce este foarte periculos sa incarci in afara telefonului, trebuiesc circuite special concepute pentru asta, circuite care sa aiba atat curentul cat si tensiunea limitate la parametrii specificati de producatorul acumulatorului, altfel acestia vor exploda cu consecinte posibil dezastruoase pentru tine!!!.

5.Tensiune de inceput 0 la iesirea sursei implica si o tensiune suplimentara negativa la alimentarea acesteia de aceea este inca o data important de aflat exact cate iesiri ai si ce poate fiecare.

6.O sursa liniara este cea la care modificarea tensiunii se face prin transformator de retea ( cu tole sau toroidal ), pastrandu-se frecventa de la retea si forma de unda, eventualele circuite de redresare si uneori stabilizare liniara ce urmeaza nu modifica nici ele acesti parametrii, se modifica doar tensiunea de lucru si in unele cazuri curentul ( vezi sursele cu limitare de curent ), avantajul lor principal este simplitatea, dejavantajul este energia mare pierduta pe elementul activ inseriat in circuit pe care se disipa destul de multa putere ceea ce implica racire eficienta si solida. Pe de alta parte comutatia este metoda prin care se modifica parametrii sarcinii electrice prin modificarea formei de unda a tensiunii ( din sinus in dreptunghi ) si a frecventei de lucru de la 50Hz ( retea ) pana la eventual zeci de Khz, uneori si mai mult, acest lucru permite folosirea transformatoarelor de ferita mult mai mici in locul celor pe tole mari si grele, si totodata energia disipata pe elementele active de comutatie ( de obicei tranzistori Mosfet ) este mult mai mica, ceea ce implica o racire mult simplificata ( adica radiator mic ), insa aceste avantaje vin la pachet cu o complexitate mult marita, punerea cu succes in functiune a unei surse in comutatie necesita un bagaj solid de cunostinte, experienta la un nivel cel putin decent si aparatura destul de scumpa ( exemplu, osciloscop ). SI asta ca sa fiu scurt, ca sunt multe de zis la acest capitol.

Inchei prin a-ti sugera sa te documentezi mai mult, aici la sectiunea asta sunt destule teme cu surse de la borator, citeste-le integral pe cele mai lungi devreme ce acolo s-a discutat cel mai mult pe marginea subiectului, iar la sectiunea de incepatori sunt temele Sticki, adica primele din pagina ce raman mereu acolo, viziteaza-le si citeste ce documentatie poti gasi pe acolo, trebuie sa stii mult mai multe pana sa te apuci sa construiesti ceva cu succes.

Bafta.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Liniar ar fi ca prin elementul regulator sa se scurga curent in mod continuu, fara intrerupere.Poate fi cu traf retea si in comutatie. Sau traf retea, comutatie si apoi liniar, as zice ca cea mai pretentioasa configuratie. In care caz comutatia ar asigura cu 3-4V mai mult decat tensiunea dorita la iesire, liniarul ar face riplul zero, protectia, etc. Solutia exista in unele surse si ofera avantajele unei surse liniare cu putere disipata mica, la curenti mari.

Link spre comentariu

Va multumesc tuturor pentru raspuns tocmai de asta imi era frica si stiu ca sunt multe scheme pentru surse dar eu din cate stiu de la transformator pleaca tot daca trafu tau nu scoate 2V nu ai cum sa faci o sursa de 30V reglabila eu acum am sa fac poze si va voi da toate informatiile trafului meuP.Ssi asa cum spune si Marian4.Acumulatorii de mobil sunt de obicei pe Li-ion ceea ce este foarte periculos sa incarci in afara telefonului, trebuiesc circuite special concepute pentru asta, circuite care sa aiba atat curentul cat si tensiunea limitate la parametrii specificati de producatorul acumulatorului, altfel acestia vor exploda cu consecinte posibil dezastruoase pentru tine!!!.sursa aceea de la reparati telefoane nu poate incarca o baterie de telefon?" (daca da asta vreau si eu)Va multumesc si revin cu poze

Link spre comentariu

Hai sa ajutam omul! Daca secundarul cu 3 fire e 2x19 V (38 V intre capete) se poate folosi ca secundar principal pentru sursa de tensiune pozitiva. Se redreseaza cu o punte si se filtreaza. Cealalta infasurare, cu doua fire, se va folosi pentru o sursa secundara de tensiune negativa, pentru a putea merge cu tensiunea pana la zero. Se va alege obligatoriu o schema cu limitare de curent la o valoare reglabila continuu sau in trepte, altfel sursa sau sarcina se pot arde. Regulatorul linear e mai simplu si mai sigur, dar e nevoie de o buna racire a tranzistorului final.

Link spre comentariu

Este duminica si nu am gasit pe nimeni sa aibe vrun subler nici nu cred ca pot gasi pe cineva :((( dar am facut pozele le ridic pe un site ca aici ne da voie max 500k si pozele sunt mai mari

Aici este schimbatorul de pe 110V pe 220V

http://img850.imageshack.us/img850/1999 ... 125147.jpg

Aici avem primarul

http://img827.imageshack.us/img827/858/ ... 125203.jpg

Aici avem iesirile cu 2 si 3 fire care la pe fire

http://img822.imageshack.us/img822/3962 ... 125231.jpg

Cel cu 2 fire ALB si ROSU are 17.4V

Cel cu 3 fire ALB si cu ROSU are 19.6V cel ALBASTRU nu are nici un volt

Aici la iesire avem un mic calbaj care are pe el 3 ihi04K R -T si o rezistenta nu stiu de cati K este

http://img233.imageshack.us/img233/1349 ... 125302.jpg

Aceasta este placa si cred ca o sa io scot pentru ca nu cred ca vom avea nevoie de ea eu am pozat ca sa vedeti ce am

http://img37.imageshack.us/img37/2217/2 ... 125319.jpg

Aici avem inaltimea lui de 7 cmm inconfundabila:D

http://img207.imageshack.us/img207/4443 ... 125342.jpg

Aici am masurat direct la bornele pe traf si mi-a dat alt voltaj in poza de mai sus am masurat decat la capetele firelor aici direct pe borne am scris voltajul la fiecare

http://img52.imageshack.us/img52/576/pozarz.jpg

Si ultima poza avem intrerupatorul ON / OFF

http://img846.imageshack.us/img846/4811 ... 125500.jpg

Link spre comentariu

Eu ti-am spus de la inceput ca subiectul tau atarna de un fir de ata si ce trebuie sa faci,daca vrei sa mai continue sa existe!Sper ca observi lipsa celui de-al 2-lea mesaj.Mai calca odata pe bec si o sa vezi exact cat de serios am fost!

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări