Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

mini (eoliana)generator din ventilator de calculator

alexcristi

Postări Recomandate

• Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• alexcristi

10

• mircea888

2

• bluey

2

• corneillus

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

In primul filmulet nici nu s-a mai obosit sa redreseze tensiunea provenita de la motor, dar nu este motorul din ventilatorul pc-ului ci doar elicea acestuia.In al doilea filmulet omul a scos tot ce insemna control electronic de pe placa motorului si a ramas cu 2 fire.A redresat tensiunea cu o punte redresoare si a filtrat-o cu un condensator si gata.

Link spre comentariu

sorry ca sunt insistent:). e bine asa?

Nu e bine, trebuie sa inversezi bobina cu ledul.

In poza de mai jos la intrare legi bobina si la iesire condensatorul si ledul.

Eu nu m-am uitat prea atent la clipurile alea dar cred ca trebuie sa inserieze ledul cu un rezistor sau sa folosesti un bec care sa reziste la tensiunea scoasa de dinam. Acum depinde cat de tare invarti ventilatorul...

Posted Image

Vezi ai grija la polaritatea ledului:

http://www.makingthings.com/documentation/how-to/connect-an-led-to-a-digital-output/LED2.jpg/image_preview

Link spre comentariu

ce motor as putea folosi ca generator? si sa ii prind o elice . orice fel de motor? de exemplu un motoras dintru-un cd-rom e bun?

In a doua poza este legat bine, motorul/dinamul trebuie legat la intrarea puntii (IN) iar la iesire pui consumatorul.Un motor de CD-ROM nu merge in niciun caz, acela este un motor de tip BLDC.Tie iti recomand sa folosesti un motoras la 3V, cum e acela care scoate sertarul la CD_ROM.
Link spre comentariu

in legatura cu rezistorul? unde il pun? pe plusul de la led? sau? am incercat cu motorasul care scoate usa de la cd rom . am procedat ca in poza de mai jos. nu s-a aprins ledul

post-63947-139829451875_thumb.jpg

Link spre comentariu

vezi ca la ultima schema, cea corecta, trebuie sa inversezi polaritatea led.ului, in rest pare a fi ok. rezistorul, fiind in serie poti sa il pui pe oricare , fie pe plus fie pe minus.

Link spre comentariu

Daca generatorul este de curent alternativ LED-ul se poate lega direct (arde numai la o alternanta) sau dupa o punte cu 4 diode. Condensatorul nu ajuta. Rezistenta serie cu LED-ul este necesara numai daca generatorul da putere prea mare si o parte din ea trebuie sa fie risipita. Mai simplu si cu randament mai bun se pot pune doua LED-uri antiparalel direct pe iesirea de c.a. Pentru tensiuni c.a. mai mari se pot pune mai multe LED-uri in serie.Daca generatorul e un motor de c.c. cu statorul cu magneti permanenti, sensul tensiunii depinde de sensul de rotatie. Daca sensul de rotatie e impus de constructie se inverseaza sensul LED-ului astfel incat sa arda. Daca motorul se poate invarti in ambele sensuri e necesara o punte redresoare, la fel ca la c.a.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări