Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplificator cu trazitoare pe tensiune simpla

george1111

Postări Recomandate

am realizat 2 scheme dintr-o carte una de 10w/24vcc si una de 30w/35vccde functionat functioneaza bine, dar amandoua au o problema comuna: nu se poate regla U/2. de ex schema de 10w are intre +vcc si punctul median minimul de 14vcc diferenta de 10v ramanand intre -vcc si median.la fel si cea de 30w are intre+ si median peste 20v. se poate face vr-o adaptare intre iesirea unui dbl1027 si intrarea la asemenea amplificatoare(se aude prea incet cand dau la maxim din preamplificator)?daca este cineva interesat de pdf pt cablaj la ambele scheme pot oferi.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• george1111

8

• Vale

3

• Kytan666

1

• George(sb)

1

Top autori în acest subiect

pentru schema de 10 w din semireglabilul de 2k se regleaza curentul de mers in gol , si din cel de 100k se echilibreaza tensiunea pe ramuri , vezi poate ai incercat sa echilibrezi ramurile din cel de 2K daca schema e realizata bine si ai respectat valorile trebuie sa mearga , o problema ar fi ca sursa de alimentare sa nu faca fata , am patit asa ceva la un montaj care cerea 40v si si eu l-am alimentat aproape de 30 v de proba si nu am reusit sa reglez U/2 chiar daca incercam sa o fac de 2 x 15 nu a vrut , abia pe la 38-39 v puteam regla corectsi pt cealalta schema e la fel

Link spre comentariu

la schema de 10w am folosit un alimentator stabilizat cu protectie la scurtcircuit am reglat corespunzator din ambii trimeri. la schema de 30w am folosit o sursa nestabilizata cu filtru format din 2 condensatori de 10000u/50v(pt varianta stereo) scoate cam 40vcc la iesire in sarcina.semnalul il culeg direct dintr-un amplifcator. cand dau la maxim la un moment dat se aude cu intreruperi.stii cumva ce ar trebui pt adaptor de intrare pt smnalul slab de la dbl1027, o schema care sa mearga la 9v,3v sau 40v

Link spre comentariu

cu sursa de alimentare de 24vcc(reglabila) nu am nici o problemaare Imax=2a.foloseste un 2n3055(abia se simte caldura la consum de peste 1.5A)nu am schema pe calculator.

Link spre comentariu

Daca se aude cu intreruperi inseamna ca nu face fata sursa; nu da destul curent... ce grosime are sarma din secundarul transformatorului?Inca ceva: daca imi amintesc eu corect, tensiune mediana se masoara fara sa aplici semnal amplificatorului. Atunci cand ii aplici semnal oricum fuge tensiunea mediana dupa fiecare sinusoida...

Link spre comentariu

amplificatorul de 10w in varianta mono consuma maxim 750mA cu semnalul de intrare ridicat la nivelul unde ampplificatorul da "tot ce poate" adica ajunge la 10% dist (eu am stereo deci 1.5A abia se incalzeste 2n-ul din alimentator doar rezistentele de 380/0.5w se incalzesc tot timpul chiar si la consum in gol) poate ca problema la sursa asta ar fi filtrajul(boot strapul din cel de 10w grupul r680,r1k5,c100u de deasuprasuperdiodei ridica tensiunea usor pulsatorie de la sursa) in paralel cu c de 220u la alimentarea amplificatorului am pus si unul de 100n.am redus rezistorul de 100k din stanga jos al schemei cu unul de 70k, si am reusit saechilibrez tensiunea de 12v. parca se aude ceva mai bine la maxim.traf-ul are in sec sarma de 0.9mm deci cam 2.5A.cel de 30w are in sec sarma de 1.2mm cei doi c de 10000 sunt in paralel, au in sarcina un rezistor de 4k5/3w banuiesc asa se pune pt a descarca condensatorii. un amplificator de 30w poate atinge un curent maxim de 2.5A deci depaseste 4A cat tine secundarul, pt stereo.

Link spre comentariu

am reglat fiecare amplificator cu intrarea la masa asa cum scrie in carte.mai intai am reglat i=12ma(pt cel de 10w)mai mult nu pot ca incepe sa creasca curentul de mers in gol si la un moment dat se ambaleaza bd-urile(odata erau asa incinse ca puteai sa faci ochiuri pe radiatoare(pt un amp 8/4cm) si ma mir ca nu s-au ars. apoi reglezu/2. dupa asta mai retusez daca este cazul Imers in gol apoi verific iar u/2. asa am facut la amandoua amplificatoarele.inca ceva am conectat intrarea celui de 30w la un amplificator(mai slab) cat sa ofere semnal suficient pt cel de 30w. Pe radio merge binisor.Pe caseta are brum pronuntat, si pe masura ce cresc volumul se amplifica si un tiuit accentuat, de nu se mai poate auzi clar sunetul. am ecranat toate firele de intrare pt ambele amplificatoare(si cel mic) am facut legaturi suplimentare(fire groase) de masa si nu s-a rezolvat problema. cand am montat totul intr-o "cutie" (carcasa aparatului) au aparut smptomele de mai sus(brum +tiuit) brumul cred ca este de la retea(pare a fi frecventa de 50hz)

Link spre comentariu

pt cel de 30w am reglat 35mA (normal trebuia 40mA dar are tendinta sa creasca de la 36mA) U/2 ramane cel mai mic la 25v (U alimentare=41vcc)nu am mai stbilizat pt tensiunea care se cere la35vcc.

Link spre comentariu

nu ai nevoie de stabilizat... inainte sa reglezi curentul de mers in gol trebuie sa-l lasi sa mearga cam o jumate de ora pentru stabilizarea regimului termic. De-aia iti fuge curentul de mers in gol. BA159 parca sunt diode de comutatie, poate era mai bine cu 1N4001..7Schema stabilizatorului mi se pare data peste cap tare rau fata de ce am mai vazut asemanator... amplificatorul tau e alimentat cu tensiune negativa fata de masa? Cred ca ar trebui sa masori si curentul si tensiunea de la sursa in acelasi timp, sau doar tensiunea sa-ti faci o idee despre cat cade in sarcina -> in realitate cade mai mult decat iti arata un voltmetru obisnuittensiunea aia U/2 nu trebuie sa fie reglabila deloc... si nici 12 volti, cam 23-24V ar trebui sa fie tensiunea stabilizata a diodei Zener respective... tensinea reglabia e in baza tranzistorului 2N2904, iar tensiunea stabilizata la iesire tre sa fie aia din baza lui + ce mai cade pe joctiunile celorlalte tranzistoare

Link spre comentariu

"pt a obtine o tensiune variabila intre 0 si U va trebui sa se foloseascao dioda Zener avand o tensiune de stabilizare egala ca U/2.Astfel in cazul in care dorim ca tensiunea maxima de iesire sa fie 24v, vom folosi o dioda Zener de 12v" astea sunt cuvintele din carte BA159 a spus vanzatorul ca sunt echivalente date de un vanzator din magazin. schema merge bine asa cu masa la +, in schema din carte mai este conectat la iesire un voltmetru in paralel si un voltmetru in serie. nu am alt instrument de masura pt eventuale caderi de tensiune, cum ar trebui cu osciloscop?

Link spre comentariu

mi se pare ciudat ca intre cursorul potentiometrului si colectorul lui 2N3055 sa cada mai mult de 2-3V ... sunt 2-3 jonctiuni acolofolosesti multimetrul pe care il ai: conectezi amplificatorul la alimentare si ii dai semnal pana se ineaca(presupun ca se ineaca pe bas) si atunci te uiti la voltmetru si vezi cat scade tensiunea fata de cat ar trebui sa ai. Si tii minte ca in realitate scade mai mult decat vezi pe voltmetrudin pacate am partial maine si nu am timpsa pun schema pe simulator, poate o sa o faca peste cateva zile daca nu rezolvi problema

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări