Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Potentiometru digital MCP4261 (Microchip)


Romica_t

Postări Recomandate

Va salut, am achizitionat doua potentiometre digitale MCP4261 iar acum incerc sa le controlez. Cand chipul nu este alimentat rezistenta este infinita intre terminale iar cand il alimentez o pot masura dar este doar de 12k ohmi ( cu usoare variatii) in loc de 50 cat este declarat chipul. Am incercat si ceva comenzi dar fara succes pana acum. Ar trebui polarizate cumva capetele potentiometrului sau ce lipseste?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Romica_t

    10

  • costi002

    3

  • Liviu M

    2

  • Mircea

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

pai din desenul din data sheet, unul din capete trebuie pus la masa si la celalat capat pui semnalul. asa ai facut?LE : CS-ul l-ai pus la masa?

Ai dreptate, am legat capatul B al fiecarui potentiometru la masa iar acum imi indica 51k ohmi intre A si B ,cu +/-1kohm variatie. CS-ul e legat la PIC. Stii cumva, astea vin din fabricatie cu cursorul blocat (WiperLock) sau n-au nici un fel de restrictie?

post-7097-139829451217_thumb.jpg

Link spre comentariu

din cate am vazut, acestea au rutina speciala de blocare. daca reuseti sa il pornesti, vei afla cu siguranta daca e blocat au ba. intai fa-l sa mearga macar pe un canal.

Link spre comentariu
:31 Da, l-am urnit, aveam gresit algoritmul de trimitere a comenzii. Am trimis bit cu bit prin shiftare la dreapta a variabilelor "adresa", "comanda" si "data". In loc sa fac "&" cu 0x01 si sa trimit acel bit, am facut "|" cu 0x01, ca la formarea unei variabile bit cu bit si trimiteam tot timpul bitul "1".for(i=0;i<4;i++) { POT_SCK=0; POT_SDI=address>>(3-i) & 0x01; Delay10KTCYx(2); POT_SCK=1; Delay10KTCYx(2); }Multumesc de sprijin.
Link spre comentariu

da, nu inteleg ce ai spus, ca eu sunt cu asm-ul, dar daca merge, e ok.ca idee generala, eu cand trimit date seriale, le bag in carry cu siftare la stanga/dreapta si apoi trimit. mult noroc in continuare

Link spre comentariu

da, nu inteleg ce ai spus, ca eu sunt cu asm-ul, dar daca merge, e ok.ca idee generala, eu cand trimit date seriale, le bag in carry cu siftare la stanga/dreapta si apoi trimit.

Eu le scriu in C++. Nu folosesc Hardware SPI ci il fac din software. Noroc si tie.
Link spre comentariu

Am observat o chestie, cand semnalul audio e prea puternic, potentiometrul introduce distorsiuni. E normal? O alta chestie generala despre picuri, daca am un fir de switch apropiat de unul de alimentare sau de firul de masa a picului , picul se blocheaza sau restarteaza cand apas butonul, e din cauza inductiei dintre fire? Am departat firele de pe placa de teste si a disparut problema, cel putin pana acum. Asta sa fie?

Link spre comentariu

Nu e normal sa resetezi controllerul cand apesi un buton.

O schema (completa!) sa ne arati ai? Ai condensator de ~100nF intre masa si + aproape de PIC? Cum sta pinul MCLR (program & conexiunile externe)?

Link spre comentariu

Aplicatia nu e ceva final, experimentez cu tot felul de chestii, acum am pus in functiune acest potentiometru digital. Cand am lucrat cu un emitator IR, cand porneam LED-ul, luminozitatea LCD-ului (am un LCD color conectat) scadea simtitor. Si in aceasta aplicatie, pana sa departez putin intre ele firele de la oscilator, de alimentare si switch-uri, am avut urmatoarele probleme: la alimentare, picul nu aprindea uneori lcdul si era nevoie de RESET la pinul MCLR, modificarea luminozitatii lcdului, blocarea sau restartarea picului la apasarea butoanelor.Da, am cond de 100n, se vede in poza, in partea de jos, galben.

post-7097-13982945188_thumb.jpg

Link spre comentariu

Din poza nu se vede prea mult, deci nici probleme. Ce pin al PIC-ului folosesti pentru buton? Cum e legat pinul PGM (de obicei e RB3)? Ai LVP (low voltage programming) activat sau dezactivat?In special problema cu LCD-ul mi se pare dubioasa. Esti sigur ca sursa "poate" suficient?Referitor la poza - nu poti pune quarzul langa PIC (nu cred ca e prea important, da' eu am reusit de fiecare data.LE Pana la urma ce PIC folosesti?

Link spre comentariu

Folosesc acelasi PIC de o luna incoace in toate experimentele, PIC18F2550. Butoanele sunt legate pe RA0 si RA1. Aceleasi setari (PGM si LVP OFF) le folosesc de la inceput.Problemele au aparut cand placa s-a incarcat cu mai multe fire, eu am crezut ca e de vina placa, fiind din China, mi-a venit s-o arunc pe geam, miscam putin firele si dintr-o data mergea, credeam ca nu e vreun contact bun.Sursa da destul ,peste 1A, am legt LEDul acela pe alt stabilizator dar problema a ramas. Azi problema sa inrautatit simtitor, am crezut ca PICul s-a defectat dupa atatea scrieri, avea nevoie de mai multe reseturi sau scrieri pana pornea, dar de fapt erau firele, daca le miscam anapoda, pornea, erau prea apropiate unele din ele. Acum, cum bag in priza totul merge bine. :da

Link spre comentariu

Am o problema cu acest potentiometru. Il folosesc la reglajul volumului de muzica. Peste un anumit nivel al semnalului apar niste pocanituri urate. Am incercat cu un buffer la iesire dar problema ramane. Am atenuat in schimb semnalul de intrare si l-am reamplificat dupa potentiometru. Asa nu mai sunt probleme.Ce ziceti, asta e solutia sau e alta mai buna. E o chestie normala pentru potentiometrele digitale?

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Revin cu aceeasi problema, am construit corectorul Baxandall din imagine si am folosit potentiometre digitale. Dupa corector semnalul trece in PGA2311(reglare volum si castig pana la 30dB).

 

Dupa cum am mai zis, daca dau volumul din calculator la mai mult de 50% , muzica incepe sa caraie, mai ales pe pasajele cu bas. Fara corector, doar cu PGA2311, totul e in regula, la orice nivel de semnal. Am intercalat intre Baxandall si PGA cate o rezistenta de 100k pe fiecare ramura de semnal, ca sa vada o sarcina mai mare dar problema ramane.

Ma gandesc ca daca pun un buffer nu schimb mare lucru. Rezistentele din corector nu le pot mari prea mult, se da totul peste cap.

 

Ce ziceti, e vreo solutie mai buna decat atenuarea semnalului inaintea corectorului si reamplificarea lui pe urma? Ar fi vorba de 5-6dB.

 

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări