Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Regulator tensiune de la 55vDC la 36vDC


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

viewtopic.php?f=66&t=109625 aici am pus o schema pe care o poti adapta cerintelor tale, singurul dezavantaj e ca la scurt a murit tranzistorul serie. Poti cauta pe google stabilizatoare serie cu dioda zener si gasesti o multitudine de scheme. Schema pe care am publicat-o acolo in post mie mi-a mers dar cand am facut scurt a plecat tranzistorul :rade: Desigur poti adauga tot felul de montaje de protectie pe iesire. E un inceput de aici. Eu cu un montaj de genul de acolo am inseriat 2 diode zener de 47v si am reglat intr-o plaja de pana la 80v. Si poti sa pui ca tranzistor un 2n3055 sau daca nu ai, poti incerca cu 2x bd-uri pune in paralel(dar o sa friga la 2A).
Link spre comentariu

As propune o alta varianta de stabilizator serie, contine limitare de curent si amplificator de eroare:post-15007-139829451058_thumb.pngAvantajul acesteia este protectia la scurt facilitata de generatorul de curent constant care nu poate livra mai mult de 2A, peste acest prag pe R3 are loc o cadere de tensiune care deschide Q3 si acesta la randul sau limiteaza curentul in baza Q1. Pentru precizie calculul R1, R4 si R5 este preferabil sa se refaca dupa ce se masoara exact factorul beta al Q1 si Q2, de acest lucru depinzand buna functionare a retelei de reactie, P1 este semireglabil multitura de 5K din care se poate alege tensiunea de pe iesire, in caz ca nu se cunosc formulele de calcul se vor posta aici factorii beta de amplificare in curent al tranzistorilor alesi pentru Q1 si Q2 si voi face eu calculele apoi voi sugera niste valori standardizate pentru rezitente. D1 este dioda zenner de 18V/1W, C1 se poate alege in functie de sarcina.

Link spre comentariu

Atentia ca la fel ca si fratiorul sau mai mic nici LM317HV nu suporta decat maxim 1,5A curent pe sarcina, pe cand tu @xardas ai cerut 2A, de care acest CI nu este capabil, pe de alta parte 55Vin-36Vout=19V cadere de tensiune pe LM, si 19V*1,5A=28,5W putere dispata pe LM, o sa iti trebuiasca un radiator mare ca sa raceasca eficient CI-ul ala.

 

Pentru ceva mai simplu fata de circuitul initial sugerat de mine, si la un curent mai mare fata de LM317HV te poti folosi de circuitul asta:

Posted Image

 

Q1 TIP35C

Q2 BD139

R1`2k2/0,5W-1W

D1 dioda zenner de 39V/1W,

C1 se alege in functie de tipul consumatorului, un 4700u/63V ar fi oricum ok indiferent de ce conectezi la sursa.

 

La fel ca si la varianta cu 317HV si aici va fi o putere dispata destul de mare, pentru 2A curent de sarcina cam 38W, insa TIP35C poate duce pana la 125W asadar un radiator potrivit isi va face suficient treaba, insa atentie ca spre deosebire de circuitul sugerat tot de mine mai sus asta nu este protejat la scurt, situatie in care tranzistorul s-ar distruge inevitabil.

Link spre comentariu

inca o intrebare mai am...nu stiu exact daca am acest zenner.. trebuie neaparat sa aibe valoarea asta? nu pot inlocui cu altceva? am masurat ceva zenner-uri de pe aici si cel mai apropiat am gasit sa imi dea 42V intr-un sens si invers imi da 55v.deasemenea pot inlocui TIP35C cu 2SC3306 si BD139 cu BDT61 ?

Link spre comentariu

Cum anume ai masurat?Al 2-lea circuit propus de mine este un stabilizator serie cu montaj darlington, tensiunea de la iesire este: Vout=Vz-1,2; unde am notat cu "Vout"-tensiunea de pe iesire; "Vz"-tensiunea diodei zenner si 1,2 reprezinta caderea de tensiune necesara deschiderii montajului darlington format din TIP35C si BD139; iar tensiunea zenner-ului trebuie sa fie Vz=Vout+1,2. Asadar in caz ca nu gasesti dioda zenner de valoare cat mai apropiata celei necesare ( in cazul de fata 37+1,2=38,2, poti apela la 2 zennere inseriate care sa dea insumate intre 38 si 39V, spre exemplu PL33V+PL5V1 rezulta echivalentul unei diode zenner de 38,1V, sau PL27+PL11=38V, si asa mai departe, sunt o multime de combinatii ce se pot face astfel incat sa ajungi la tensiunea asta intre 38 si 39V, de ce? pai simplu: Montajul darlington format de acei tranzistori va reproduce in emitor tensiunea diodei zenner minus cei 1,2V cat trebuie pentru deschiderea tranzistorilor, deci daca pui dioda prea mare ai tensiune prea mare la iesire, daca pui prea mica invers.PS; 2SC3306 poate fi folosit pentru a-l inlocui pe TIP35C insa atentie, IC-ul sau este mult mai mic, asadar atentie ce sarcina folosesti, risti sa depasesti SOA, din cate observ la tensiunea de fata cam maxim 5A poti trage din el desi nu recomand sub nici o forma sa te duci acolo. BDT61 este in sine un tranzistor darlington ( pacat ca IC e doar 4A ), nu-l poti folosi pentru a-l inlocui pe BD139, insa BD139 poate fi inlocuit cu BD135; BD137; BD235; BD237; MJE340, etc, sunt o multime de posibilitati, o multime de tranzistori de putere medie care pot fi folositi aici.

Link spre comentariu

am inlocuit deja cu ce am specificat... circuitul in sine vad ca functioneaza... am incercat cu diverse zenner-uri si am reusit sa obtin 12V... mai incerc cu cateva zenner-uri ce am pe acasa pana obtin tensiunea dorita...sper sa mearga :d sarcina maxima nu depaseste 1.5A - 2A deci nu cred ca ar fi o problema daca folosesc tranzistorii astia. Montajul il folosesc pt a alimenta un egalizator + radio dintr-un amplituner ITT. (montajul original includea 3 tranzistori insa l-am `bubuit` din greseala)---edit---GATA, am reusit cu 3 diode zenner inseriate.. sa inteleg ca voltajul final il reglez in functie de dioda zenner aplicata... iar acest circuit, in functie de tranzistorii selectati, poate fi folosit pt mai multe game de tensiuni fie mai mari sau mici.. :)multumesc din nou pt. sfaturi.

Link spre comentariu

...sa inteleg ca voltajul final il reglez in functie de dioda zenner...

Pai eu ce am zis mai sus, nu exact asta? :nas: Vz=Vout+1,2, si tranzistorul simplu sau compus imita in emitor tensiunea diodei zener mai putin tensiunea necesara deschiderii sale ( pentru darlingon 1,2V ).
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări