Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

6N13S ATAC PE KATOD & AMPLIFICATOARE HIBRIDE

THOMAS

Postări Recomandate

...este ca in realitate!...

Ee ,"nu ştiu încă" cum va fi în realitate(azi dimineaţă la cafea am pus câteva valori...) ,am "simulat" în paint (mă aştept să "coincidă" cu realitatea).

post-18717-139829454161_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• THOMAS

13

• hpavictor

1

• zbodeoc

1

• adrian_pic

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Amplificator hibrid cu tuburi si bipolari;pentru nostalgici,pentru cei care au pierdut mult timp din viata cu clasicii 2N3055,propun aici un proiect cu un final cu 2N3055 atacat de un SE cu EL84.

Amplificatorul va avea un sunet specifc tuburilor,foarte putin alterat. Etajul de atac este un clasic SE cu unele dintre cele mai audiofile tuburi; EL84 si ECC85 sau chiar 6P14P si 6N5P.Semnalul amplificat de acest etaj va avea performantele acustice specifice pentru aceasta configuratie,raspunsul armonic este foarte bun si THD deasemenea.

Sarcina acestui etaj este un OT (interstage/defazor) cu doua secundare in antifaza ce va ataca bazele a doua tranzistoare cu siliciu de tip 2N3055. Sarcina finala va fi un difuzor de 8 ohmi cuplat printr-un condensator de 6800uF/63V.Pe acest difuzor vom gasi aceeasi forma a semnalului ca in anodul lui EL84 (bineinteles nu si ca nivel),foarte putin alterat,rezultatul va fi un sunet extrem de apropiat de cel al tuburilor in schimb la o putere mult mai mare dar si cu o dinamica surprinzatoare.Distorsiunile sunt extem de mici,practic sunt aproape numai THD dat de etajul cu tuburi,1.2%...3%,dar la o putere de 60W (!!).Sensibilitatea la intrare este Vi=0.4Vpp,pentru 60W Pout.Varfurile de putere pot fi si >120W.Cred ca numai o ureche extrem de "educata" va simti diferenta de sunet intre un PUR-TUBE si acest TUBE+SS.Transformatorul defazor nu poate sa puna probleme,este extrem de simplu.Amplificarea etajului de atac se va regla din R20,iar a intregului montaj din R18 (NFB)

Schema este mai jos,impreuna cu niste deterimari LTC, sinus la 1000Hz si dreptunghiular la 10.000Hz,pentru o putere de 50W/8ohmi.

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Foarte interesanta schema!Am vazut scheme asemanatoare dar cu cuplaj direct si finali complementari...se pot gasi pe net amplificatoarele Nishiki si Mugen - au fost publicate in "ELEKTOR".As avea o sugestie: avand in vedere ca puterea maxima data de EL84 nu mai e chiar o necesitate stringenta, ati putea modifica si pentru o varianta de trioda-pentoda compusa? Sa zicem "celebra" PCL86 din TV - ma gandesc ca ar putea deveni un amplificator interesant de realizat si practic si ideea de a avea un soclu mai putin si un tub mai ieftin ar putea fi mai atractiva cu doua socluri in total si spatiu mai mic pe sasiu...Daca se materializeaza asa ceva as fi si eu interesat de datele unui asemenea transformator...

Link spre comentariu

Foarte interesanta schema!Am vazut scheme asemanatoare dar cu cuplaj direct si finali complementari...se pot gasi pe net amplificatoarele Nishiki si Mugen - au fost publicate in "ELEKTOR".As avea o sugestie: avand in vedere ca puterea maxima data de EL84 nu mai e chiar o necesitate stringenta, ati putea modifica si pentru o varianta de trioda-pentoda compusa? Sa zicem "celebra" PCL86 din TV - ma gandesc ca ar putea deveni un amplificator interesant de realizat si practic si ideea de a avea un soclu mai putin si un tub mai ieftin ar putea fi mai atractiva cu doua socluri in total si spatiu mai mic pe sasiu...Daca se materializeaza asa ceva as fi si eu interesat de datele unui asemenea transformator...

Este mult mai bun cuplajul prin transformator defazor,aproape ca nu pierdem nimic din detaliile unui sunet de lampa SE,iar calculele si realizarea lui sunt foarte elegante si usor de construit practic.Daca la un miez cu o suprafata a sectiunii de 3-4cmp mai gasim si niste tole de calitate,va garantez ca va rezulta un amplificator foarte bun. Am ales EL84+ECC85 pentru ca au avut ca rezultat in simulare un FFT foarte bun,comparativ cu alta combinatie,dar imi fac timp dupa amiaza si cand o sa ajung acasa o sa incerc cu un clasic E(P)CL86 sau E(P)CL82,la serviciu nu am toate librariile pentru modele de tuburi,iar ca sa construiesc unul imi ia ceva timp. Este intr-adevar o schema frumoasa si interesanta.O sa dezvoltam subiectul daca va prezenta interes.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări