Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

6N13S ATAC PE KATOD & AMPLIFICATOARE HIBRIDE

THOMAS

Postări Recomandate

Un foarte frumos hibrid cu final lampa in configuratie hiper-pentoda,performante excelente,putere suficienta pentru auditii de calitate (2X8W cu 2%THD).Din R11,R12 se regleaza Io la tubul final,respectiv 50V in punctul notat cu +50V.Practic,banda de frecveta este dependenta numai de calitatea realizarii OT,cuplaj galvanic total(exclus condensatorul de pe intrare),ca tub final se poate folosi si 6P3S-E,dar cu performante diminuate (putere mai mica),dar si EL34 daca dorim un sunet mai agresiv,bineinteles in ambele cazuri se va regla Io specific fiecarui tub folosit.Nu are nici NFB.

Schema:

Posted Image

....schema este prea simpla ca sa nu poate fi realizata foarte usor de catre oricine.

Daca va uitati mai atent,etajul de intrare este un SRPP hibrid.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• THOMAS

13

• hpavictor

1

• zbodeoc

1

• adrian_pic

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Atenţie la C2/R4 , 1μF/2K2...,C2=1μF=reactanţă 8kΩ la 20Hz , C2=1μF=reactanţă 2k2 la 73Hz ,filtru trece sus.

Da,este asa,insa eu am cuplat acel condensator cu valoarea de 1u,doar sa nu pun in SC generatorul in timpul simularii,in practica valoare lui poate fi 10u....47u,tipic cuplajului montajelor cu tranzistoare cu rezistenta de intrare mica.

In diagramaele Bode se vede foarte clar ceea ce ati spus dv mai sus:

Posted Image

Se vede atenuarea la 20Hz cu un cuplaj de 1uF este de 10dB fata de 1Khz,iar la 75Hz este de doar 3dB (adica in norme),comparativ cu un cuplaj prin 10uF care asigura o BF absolut perfecta de la 20Hz...20Khz,chiar 10Hz...30Khz(!!!!)

Pacat este ca numai dv. remarcati aceste lucruri...,dar e bine si asa!

Link spre comentariu

Să explicăm de ce am ales 73Hz...,explicaţia se regăseşte marcată cu galben(-3db în raport cu 1Khz) ,desigur ne putem raporta şi la fugă fazei (verde punctat în grafic) dar cred că deja "complicăm" prea mult.Conform BODE banda ar fi 73Hz-100.000Hz cu -3db la capetele benzi(când C2=1μF).

post-18717-139829451364_thumb.png

Link spre comentariu

Să explicăm de ce am ales 73Hz...explicaţia se regăseşte marcată cu galben(-3db în raport cu 1Khz) ,desigur ne putem raporta şi la fugă fazei (verde punctat) dar cred că deja "complicăm" prea mult.

Excelent,dl.,pun mai jos determinarea LTC cu mai mare precizie;in tabelul din stanga este cursorul deplasat pe diagrama pana la atenuarea de 3dB de la 1000Hz (27.2dB) si se observa ca se opreste exact la 73.5Hz (24.2dB),precizie nu alta,asa-i ???...

Lasati fuga fazei,ne oprim aici...

Posted Image

Concluzie: in practica,daca vom folosi un C2 si cred ca este obligatoriu,atunci valoare lui trebuie sa fie de >10uF...,pentru un Bode excelent,oricum depinde intr-o foarte mare masura de OT.

Link spre comentariu

Da ,consider ca va fi un tandem bun domnule Lăzăroiu.

Adevărat ,depinde în mare măsură de OT.

Dacă avem un OT care nu răspunde bine la joase mai bine ţinem cuplaj slab pe intrare chiar dacă fugă fazei(la joase) este mai mare=nu ne afectează această fugă a fazei din situaţia dată pentru că nu apare prinsă în bucla de reacţie negativă.

Când avem reacţiile negative locale "nu ne doare capul" fugă fazei cumulate nu intra în buclă.

Link spre comentariu

Deoarece la 12AX7 curentul de anod e egal cu curentul de catod dar variatia tensiunii e mult mai mare in anod se poate spune ca majoritatea sarcinii e in anod. Se mai poate spune ca etajul de intrare e un SRPP ? Nu vreau sa caut nod in papura schemei cu tot dinadinsul dar am simtit ca aveti nevoie de critici constructive:

Pacat este ca numai dv. (valderama) remarcati aceste lucruri...,dar e bine si asa!

Link spre comentariu

Un foarte frumos hibrid cu final lampa in configuratie hiper-pentoda,performante excelente,putere suficienta pentru auditii de calitate (2X8W cu 2%THD).Din R11,R12 se regleaza Io la tubul final,respectiv 50V in punctul notat cu +50V.Practic,banda de frecveta este dependenta numai de calitatea realizarii OT,cuplaj galvanic total(exclus condensatorul de pe intrare),ca tub final se poate folosi si 6P3S-E,dar cu performante diminuate (putere mai mica),dar si EL34 daca dorim un sunet mai agresiv,bineinteles in ambele cazuri se va regla Io specific fiecarui tub folosit.Nu are nici NFB.

Schema:

Posted Image

....schema este prea simpla ca sa nu poate fi realizata foarte usor de catre oricine.

:aplauze O aplicatie care mi se pare interesanta ar fi OT100 ca finala cu catodul legat la masa......dat fiind ca grila lucreaza pozitiv ......in o plaja mare de tensiuni HT. Poate se pot optine si 20w pe sarcina.!!
Link spre comentariu

gabriele grila-comandă(tub final) nu lucrează în regim pozitiv ,lucrează în regim negativ în raport cu catodul aşa cum apare reprezentat în schemă(nu se poate stabili PSF +32V grilă comanda OT100 când catodul OT100 se află la 0V).

Link spre comentariu

@ Uk=+49.4V si Ug=+32.2V,referinta masa,dar Ug=-17.2V fata de katod(referinta katodul),am spus ca este un montaj hiper-pentoda,gasiti teoria despre aceasta configuratie pe net...P.S am ceva foarte fain cu OT100 si chiar >20W (!!!!) si doar cu 61W PDA plus 30W pentru filament,dar asta va fi o tema de alta natura,de data asta am si realizarea practica,OT100 mi-a fost o lampa draga care "stie" multe insa cu care trebuie sa te porti cu delicatete.

Link spre comentariu

Prezentaţi vă rog domnule Lăzăroiu două oscilograme în anod U1(U2) şi în catod U1(gc-U2).

Cum se poate vedea subiectul stârneşte interes.

Remarc un Ra http://postimage.org/image/lsky8gehn/ ales "brici"(nu cred că se poate mai bine pentru situaţia dată ,am încercat grafic şi aşa cred).

Baza acestei scheme trebuie înrămată(în opinia mea).

Link spre comentariu

Prezentaţi vă rog domnule Lăzăroiu două oscilograme în anod U1(U2) şi în catod U1(gc-U2).

Cum se poate vedea subiectul stârneşte interes.

Remarc un Ra http://postimage.org/image/lsky8gehn/ ales "brici"(nu cred că se poate mai bine pentru situaţia dată).

Am pus mai jos semnalele in grila tubului final,in anodul tubului final si in colectorul lui Q1 si pe sarcina de 8 ohmi.

Puterea este de 6.5W/sarcina 8 ohmi cu THD<1%,am ales aceasta putere deoarece la 9W pe sarcina THD=4.8% iar la peste 9W THD>>8%.

Nu-mi este rusine sa recunosc ca si eu determin Ra (Raa) tot cu graficul (hartie si creion) si apoi imi fac modelul de OT pentru LTC dar nu direct,mai folosesc un program de "construit " modele (am mai spus asta)cu TOT ce inseamna un OT,altfel ar fi o "frectie la picior de lemn" si ar insemna sa fiu neserios fata de colegii de pe acest forum.Caut ca un OT sa fie cat mai aproape de realitate,bineinteles atat cat pot sti eu in acest domeniu.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

ATENTIE!!!!..sa nu mai apara suspiciuni,semnalele sunt masurate fata de masa,zero volti,deci in afara de semnalul pe sarcina celelalte pot fi "axate" pe o componenta continua.

P.S schema poate atinge aceste performante NUMAI cu 6L6GC sau G807,pentru alte tuburi mai analizam...

Link spre comentariu

...am model de 6N16B..,va astept,nu neaparat astazi,dar ar fi foarte interesant...

Să ne "verificăm" domnule Lăzăroiu.Dacă se iese pe drenă(fet-pp) în situaţia OT nu avem nevoie de 10Vef la ieşire din defazor...

post-18717-139829454142_thumb.jpg

Link spre comentariu

...am model de 6N16B..,va astept,nu neaparat astazi,dar ar fi foarte interesant...

Să ne "verificăm" domnule Lăzăroiu.

Dacă se iese pe drenă(fet-pp) în situaţia OT nu avem nevoie de 10Vef la ieşire din defazor...

"Verificare",ca sa zic asa si sa fiu la rezonanta cu dv.este ca in realitate!

Cu lampa asta miniatura se pot face niste montaje foarte elegante.

Simulare LTC:

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări