Vizitator Postat Iunie 17, 2012 Partajează Postat Iunie 17, 2012 a fost de cateva ori adresa aceasta pe forum cu asemenea documentatie mai aveti motive de impunsaturi? http://batteryuniversity.com/learn/arti ... _batteries si daca nu stii putina engleza graficul te ajuta suficient Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Iunie 17, 2012 Partajează Postat Iunie 17, 2012 Daca ii incarci cu limitare de curent ,spre sfarsitul incarcarii se ajunge la tensiunea maxima dar accu nu sant incarcatii 100% din capacitate ,prin aceasta pierzind din capacitatea de stocare si rezulta fenomenul mentionat de un forumist :tin putin.Este corect ce spui,daca acumulatorul ar fi decuplat la atingerea tensiunii de 4,2V la borne.Chiar si in situatia asta,ar fi incarcat in proportie de cca 80%.Insa incarcarea nu se opreste aici;acumulatorul se incarca de aici in colo,sub tensiunea constanta de 4,2V curentul scazand pana la o valoare la care se considera incarcarea incheiata.Asta si pentru @Marian,pentru a detecta sfarsitul incarcarii,trebuie monitorizat curentul,citind tensiunea pe o rezistenta inseriata cu acumulatorul si nu tensiunea pe acumulator.Atingerea tensiunii de 4,2V ar putea semnala incarcarea acumulatorului in proportie de 80%,ceea ce de multe ori e suficient,avand in vedere ca restul de 20% necesita un timp destul de mare.Daca se doreste insa incarcarea completa,trebuie monitorizat curentul de incarcare.Graficul pus de @miticamy exprima ce am spus mai sus...iar linkul respectiv mi-a fost foarte util,cu ceva timp in urma,cand nu stiam mai nimic de li-ion.Mi-a fost recomandat tot de domnia sa...Referitor la detectarea incarcarii,prin monitorizarea curentului,exista o schema conceputa de @smilex si testata de mine..... viewtopic.php?f=41&t=33951&start=75 Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 17, 2012 Partajează Postat Iunie 17, 2012 Ok poate ca am interpretat eu gresit datele din pdf, poate ma bazez prea mult pe pdf-uri...in fine, nu mai conteaza, se spune ca atunci cand mai multi iti spun in cor ca esti prost ar trebui sa iti dea de gandit...asa ca...cine stie Imi cer scuze pentru interventiile de aici! Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Iunie 17, 2012 Partajează Postat Iunie 17, 2012 Singura interpretare gresita,e detectarea sfarsitului incarcarii.Chiar si monitorizarea tensiunii de 4,2V ar fi utila,s-ar sti ca acumulatorul e incarcat in proportie de cca 80%,dar pentru o mai buna precizie,ar trebui facuta cu un comparator,nu doar cu dioda plus led.De exemplu,gandeste-te la folosirea unui TL431,care sa stinga un led,cand tensiunea pe acumulator atinge 4,2V;sau te poti inspira din schema lui @smilex,completand astfel schema ta...Nu vad de ce ti-ai cere scuze,ai fost singurul care a pus o schema concreta.... Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 17, 2012 Partajează Postat Iunie 17, 2012 ...ai fost singurul care a pus o schema concreta....Regret ca am facut-o... Link spre comentariu
cristian2009 Postat Octombrie 17, 2012 Partajează Postat Octombrie 17, 2012 Tocmai am comandat de pe Dealextreme o lanterna cu acumulatori 18650, chinezarii Ultrafire, Trustfire etc. Pachetul vine cu acumulatori si incarcator, dar dupa ce am dat pesta asta: Ultrafire 18650 3000mA exploded parca mi-a pierit elanul. Bateriile ar fi avut circuit de protectie la supraincarcare sau descarcare, dar ... degeaba. Ca sa evit astfel de neplaceri, doresc sa-mi contruiesc si eu un incarcator pt celule li-ion, insa nu am inteles un lucru: care este valoarea curentului de incarcare pt un acumulator 100% incarcat ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 17, 2012 Partajează Postat Octombrie 17, 2012 Graficul pus de mine este suficient pt a intelege cum are loc incarcarea.Trebuiesc niste cunostinte minime de electricitate.Electronica este necesara numai cand realizezi incarcatorul si trebuie sa-l reglezi.Stiu ca multi vor fi deranjati, dar pana nu va clarificati ce e cu tensiunea si curentul vor fi infinite intrebari la aceasta tema.Sant de 2 ani pe forum,s-a raspuns in N moduri la subiect,s-au dat scheme,rezultate si vad ca totul se ia de la zero cand apare un nou solicitant.Probabil ca si peste 10 ani intrebarile vor fi identice.Primul incarcator pe care l-am depanat era adus din SUA si era facut cu mc34063 cu o oarecare limitare de curent.Avea in serie o rez de pe care se citea cu un operational caderea de tens ce corespundea minimului de curent dorit de proiectant,operational ce bloca functionare lui 34063.La fel se poate folosi lm317, dar cu un randament mai mic,si un lm358.Schema cu lm317 si limitare de curent cu un npn s-a dat de asemenea de cateva ori. Link spre comentariu
cristian2009 Postat Octombrie 17, 2012 Partajează Postat Octombrie 17, 2012 Este in regula, m-am uitat din nou pe grafic si am gasit raspunsul acolo: "terminate charge when current < 3% of rated current." Link spre comentariu
Vizitator lanterneled Postat Decembrie 2, 2012 Partajează Postat Decembrie 2, 2012 stiu ca o sa ma puneti sa caut cu functia "search" dar o sa incerc totusi,asadar sunt pescar si camper in acelasi timp,am o lanterna cu acumulator 18650 care o incarc de la incarcatorul de 220v cu care a venit dar mi-ar trebui un incarcator auto pentru acest acumulator defapt am vreo 6 celule de acest fel cu care alimentez mai multe spoturi prin cort,mentionez ca am 12v(din bateria masini)si am si 5v 500mA,din incarcatorul la bricheta (telefon),as dori daca puteti sa ma ajutati cu o schema daca se poate cat mai simpla,si daca se poate fara pic sau microcontrolere ,mai mentionez ca stiu sa lipesc cu pistolul , ,multumescVezi incarcatorul incarcator acumulatori nitecore I2Asta incarca corect mai multe tipuri de acumulatori printre care si 18650 si are cordon de alimentare 220v si cordon de alimentare 12v - la auto Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Decembrie 2, 2012 Partajează Postat Decembrie 2, 2012 Primul incarcator pe care l-am depanat era adus din SUA si era facut cu mc34063 cu o oarecare limitare de curent.Avea in serie o rez de pe care se citea cu un operational caderea de tens ce corespundea minimului de curent dorit de proiectant,operational ce bloca functionare lui 34063.Din cate stiu,monitorizarea curentului minim,cu un comparator,se face pentru a semnala sfarsitul incarcarii,aprinzand de ex,un led,nu pentru oprirea incarcarii.Adica n-am inteles rostul blocarii 34063... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum