Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa comutatie 220V c.a -19V c.c cu TOP249YN

Son of Sound

Postări Recomandate

Tranzistorii sunt MOSFET nu bipolari ( sper că asta ai pus ... ) deci nu au bază, emitor, colector ci poartă, sursă, drenă și în acest caz este corect ce îți iese la măsurătoare. Ca să alimentezi la 12V îți propun să faci așa : dezlegi puntea dar lași condenstorii de filtraj și transformatorul așa cum sunt. Șuntezi rezistența de 47kΩ astfel încât 12V să se aplice și pe pin 1 integrat.Dacă merge ar trebui să poți măsura câțiva volți c.a. la bornele transformatorului ( 5-6 în primar și mai puțin în secundar ) . Depinde de ce multimetru ai - dacă și cum măsoară la frecvența aia.De asemenea ar trebui să ai cca 10V - curent continuu de data asta - la bornele condensatorului de 1µF.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 175
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• UDAR

19

• mac640

19

• CIBY2

17

• Son of Sound

16

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am reusit sa termin sursa cu ajutor din partea Domnului UDAR ,multumesc pentru ajutorDin pacate cind am vrut sa o pun in sarcina tranzistorii au decedat ,am facut un mic scurt pe iesireDupa parerea mea de amator cred ca asta e punctul slab,nu are protectieDaca puneam sursa in carcasa unui acumulator de la masina de insurubat probabil ar fii mers dar nu pentru mult timp avind in vedere ca mandrina se blocheaza de multe ori cind string suruburi si cere un curent foarte mare in acele momente

post-76186-139829748909_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am reusit sa termin sursa cu ajutor din partea Domnului UDAR ,multumesc pentru ajutorDin pacate cind am vrut sa o pun in sarcina tranzistorii au decedat ,am facut un mic scurt pe iesireDupa parerea mea de amator cred ca asta e punctul slab,nu are protectieDaca puneam sursa in carcasa unui acumulator de la masina de insurubat probabil ar fii mers dar nu pentru mult timp avind in vedere ca mandrina se blocheaza de multe ori cind string suruburi si cere un curent foarte mare in acele momente

Acum sursa arata asa cum ar trebui. Tot respectul pentru cel ce te-a ajutat si a conceput cablajul!Ai dreptate, marele neajuns al surselor cu IR2153, e lipsa protectiei la suprasarcina sau scurtcircuit pe iesire. O solutie rudimentara, ar fi inserierea cu sursa o rezistenta care sa limiteze curentul maxim, la o valoare nepericuloasa pentru mosfeti, chiar cu axul motorului blocat, cand curentul tras de motor, e maxim. Sau o rezistenta inseriata cu primarul trafului...La IRF840, unde curentul maxim e de 8A, ar trebui inseriata cu primarul, o rezistenta de minim 20 ohmi, sau o rezistenta inseriata in secundar de 20/n, unde n e raportul de transformare. Dar ambele solutii, inseamna pierderi pe rezistenta si limitarea puterii si la functionarea normala a motorului.Se poate face o sursa cu IR2153, cu protectie la scurtcircuit, dar se complica putin schema. Mai trebuie un IR2110 si un traf curent si nu in ultimul rand, ceva experienta....Avand in vedere experienta ta, eu ti-as recomanda rezistenta inseriata in primar sau secundar, chiar daca are neajunsurile mentionate.
Link spre comentariu

Cablajul e cel rusesc: viewtopic.php?p=1137839#p1137839

Acum vad ca titlul subiectului nu e tocmai potrivit.

Pt scurt, nu mai bine se pune o rez sunt, pe care sa cada 0,7V, sa deschida un bipolar, care sa comande un tiristor (simulat), care sa traga pinul CT la masa (printr-un mos-fet mic), si astfel sa opreasca integratul?

In datasheet se specifica metoda asta pt shutdown: http://www.irf.com/product-info/datashe ... ir2153.pdf

Link spre comentariu

Eu am indoieli in ceea ce priveste timpul care trece de la suntarea pinului la masa, pana la blocarea mosfetilor, 660ns. Timpul mi se pare foarte mare, dar poate ma insel. Eu as scurta timpul, conectand anodul tiristorului, direct in poarta mosfetului, iar catodul la masa. Caderea de tensiune de pe rezistenta din sursa mosfet, ar deschide tiristorul, acesta pune poarta la masa si ramane amorsat pana la deadtime, cand tiristorul s-ar bloca. Comanda ar fi extrem de rapida, mult sub 660ns.

Link spre comentariu

S-a mai discutat. 660 ns nu e mult ( dI = (t*U)/Ls să zicem U = 160V, Ls = 10µH obținem 10.56A perfect suportabil ), problema e dacă apare scurtul pe timpul conducției MOSFET-ului de sus . Atunci discutăm de zeci de µs. Dacă nu există inductanță la ieșire distrugerea e aproape sigură.

Link spre comentariu

Ai dreptate, s-a discutat. S-a discutat si despre necesitatea de a de folosi traf curent, pentru a citi curentul prin ambii mosfeti. Varianta cu traf curent, nu e insa pentru un incepator. Mi se pare mai simplu cu tiristor in poarta, cate unul pentru fiecare mosfet. N-ar trebui decat doua rezistente, una in sursa fiecarui mosfet si doi tiristori rapizi, cate unul in poarta fiecarui mosfet. Am convingerea ca protectia e functionala, o s-o testez, cand o sa am timp.

Link spre comentariu

Ideea e interesantă și poate chiar funcțională. Dar : - mai trebuie ceva ca să ducă IC în shut down - rezistențele din porțile MOSFET sunt mici deci curentul tras de tiristor e mare - să nu se ducă IC-ul !

Link spre comentariu

Corecta observatia, dar IR2153, e foarte rezistent. Mi s-a intamplat, folosindu-l, sa crape mosfetii, deci scurt GS, iar integratul n-a patit nimic si asta nu doar o data. Pe de alta parte, se pot mari putin rezistentele, mosfetul e de curent mic, are capacitatea de intrare mica. Pe de alta parte, integratul costa cat un mosfet, dar daca e montat in soclu, se schimba mai repede...

Link spre comentariu
Cablajul e cel rusesc: viewtopic.php?p=1137839#p1137839

M-am uitat acolo si am vazut ceea ce banuiam. Distanta dintre traseele intrare si iesire prea mica.

Credeti ca toti rusii sant mai "tari" ca noi?

O fi si el un sofer pasionat de electronica.

In toate sursele atx radiatorul cu diode este mai mare decat cel cu tranzistoare.

El a pus un radiator supradimensionat la mos-uri si diodele de iesire fara radiator.

Va dati seama ce pregatit este.

Si este ciudat ca mentineti un circuit cu IR2153 la subiect co TOP249

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări