costyy86 Postat Aprilie 13, 2014 Partajează Postat Aprilie 13, 2014 Hmm...se pare ca m-ai cam convins sa renunt, cred ca voi cauta o schema semipunte stabilizata...Multumesc amandurora pentru ajutor... Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 13, 2014 Partajează Postat Aprilie 13, 2014 Eu făcusem ceva calcule, dar , sincer , ai făcut bine că ai ales altă cale. Flyback-ul e simplu doar aparent. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 13, 2014 Partajează Postat Aprilie 13, 2014 Pai este pe toate drumurile: este sursa ATX la care se elimina supervizarea, se lasa numai diodele de 12V si bucla pe 12V.O sursa noua cu 2 iesiri de 12V (de obicei forward) este si mai buna pt ca da curent mare pe 12V si se foloseste eficient bobinajul trafului din secundar. Link spre comentariu
costyy86 Postat Aprilie 13, 2014 Partajează Postat Aprilie 13, 2014 Mie mi place sa fac totul de la zero, asa mai invat cate ceva si nu se compara nimic cu placerea de a vedea ca functioneaza ceva realizat in totalitate de tine,binenteles cu ajutorul colegilor, fara decare nu as reusi.Multumesc. Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 13, 2014 Partajează Postat Aprilie 13, 2014 Dacă vrei totuși să cochetezi cu flyback-ul, caută topicul de care vorbeam ( poate sunt chiar mai multe ) și vino cu întrebări. Nu are rost să-ți explicăm noi acum lucruri pe care poate le știi. După ce ai mai învățat ceva ( ca să te citez ) putem să facem împreună o proiectare - abia atunci ai înțeles ( aproape ) tot.Varianta cu unul proiectează , altul execută, are riscuri - dacă nu merge , cine a greșit ? Link spre comentariu
costyy86 Postat Aprilie 14, 2014 Partajează Postat Aprilie 14, 2014 Varianta cu unul proiectează , altul execută, are riscuri - dacă nu merge , cine a greșit ?Da, ai dreptate, mai bine raman eu la semipunte, am mai facut si este mai usor de realizat plus ca traful suporta putere dubla.Dar am tot cautat scheme de surse semipunte stabilizate de putere mica 90-100W, dar nu am gasit... :cry:, in general sunt fara stabilizare,si nu imi sunt de folos.... Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 14, 2014 Partajează Postat Aprilie 14, 2014 Ceea ce vrei tu să faci - o sursă simplă ( adică cu o singură tensiune ) nu e greu de stabilizat - complicațiile apar la sursele duble ( simetrice ) și la aplicații de audio unde este foarte greu de obținut simultan stabilizarea decentă, simetria pe ramuri - în condițiile unui consum de regulă inegal , stabilitatea buclei de reacție și un răspuns tranzitoriu decent. Multe surse de acest gen merg bine , chiar la puteri mari , dar refuză să răspundă corect la vârfuri de curent.Dar să lăsăm off topic-ul. În funcție de schema aleasă -să zicem semipunte cu SG3525 și IR2110 alegi o stabilizare corespunzătoare , probabil cu TL431 și optocuplor , cu un compensator de tip III , ca să fii sigur și să ai și tranzitorii decente. Nu am căutat dar nu cred să nu găsești scheme. Link spre comentariu
XAN77 Postat Aprilie 15, 2014 Partajează Postat Aprilie 15, 2014 Dacă nu vrei să modifici o sursă ATX ci să faci una de la zero, poți încerca sursa lui nel65 de la http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=14&t=106763 care dă și cablaj propriu, sursa e făcută integral cu componente din surse atx. Va trebui doar micșorat numpărul de spire din secundar, eliminat secundarul pentru tensiunea negativă, și modificată o rezistență din rețeaua de feedback. Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 15, 2014 Partajează Postat Aprilie 15, 2014 Costi, in cazu in care nu este atat de important sa dezvolti o schema noua sau sa adaptezi una deja existenta, si eu as sugera modificarea unei surse ATX cu TL494, la proiectul meu didactic despre acest subiect vei gasi absolut tot ce ai nevoie pentru a pune la punct o modificare de acest tip. Daca totusi este important o schema facuta de la capat atunci poate ca n-ar strica un proiect nou/subiect nou care sa trateze atat practic dar si teoretic proiectarea unei astfel de surse de putere relativ mica, eu te pot ajuta la partea teoretica, la fel o poate face si @UDAR, de partea practica insa va trebui sa te ocupi tu... tu alegi. Link spre comentariu
costyy86 Postat Aprilie 15, 2014 Partajează Postat Aprilie 15, 2014 Cel mai bine voi deschide un nou subiect, deoarece vreau sa fac cap-coada, si am nevoie si de surse de aproximativ 100w dupa cum am mai spus, insa cu diferite tensiuni de iesire, puterea nu va depasi cei 100w, insa tensiunile stabilizate si pcb-ul cat mai mic,deaceea nu vreau sa modific sursa atx. Link spre comentariu
costyy86 Postat Aprilie 15, 2014 Partajează Postat Aprilie 15, 2014 Noul subiect...http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=41&t=167028 Multumesc. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum