Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa comutatie 220V c.a -19V c.c cu TOP249YN

Son of Sound

Postări Recomandate

Daca dnul @miticamy are o varianta de cablaj mai bine făcută vom fi recunoscători sa o posteze.Asteptam si varianta de protectie a @giongiu.Desigur când va avea timp.DrL a dat o solutie foarte buna.Mircea.Felicitari si din partea mea pentru relizare!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 175
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• UDAR

19

• mac640

19

• CIBY2

17

• Son of Sound

16

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sper ca nu este un finut "misto".Dupa ce a plecat Smilex am postat la "Totul despre surse" mai mult oscilograme.Oricum am vazut ca este inutil sa mai scrii ceva teorie, Provoaca mari dureri de cap.Am intervenit de atatea ori cu probleme de electrosecuritate ca am fost luat peste picior si pe privat.Electronica a venit in timp dupa electricitate.Din secolul 19 oamenii stiau regulile de electrosecuritate.Dar aici vreti totul cu pipeta.Uitati-va pe cablajul oricarei surse.Veti vedea un spatiu de 7-8mm intre zona de retea marcata chiar de unii "calda" si zona de iesire/secundar ce poate fi atinsa cu mana.Iar optocuploarele au cele mai intuitive spatii de garda.Revin: am facut azi probe cu sursa AT cu limitare curent cu rezistenta pe masa.Schema am mai dat-o de vreo 3 ori, sa vad daca mai o am salvata.Pe oscilograma am tensiunea pe catodul diodelor unde este si socul de iesire.Verticala--5V/div, zeroul la prima linie.Sarcini in ordine:10 ohm--10 paralel cu 6,6 ohm apoi adaugate in paralel intai 1,05 ohm apoi 0,3 ohm si ultima 0,15 ohm(rezistente din grupul de 7 x 0,15 ohm.Am facut si scurt pt putin timp dar forma de unda s-a stricat si am renuntat.Este o varianta mai buna decat ir2153 din pct de vedere al limitarii de curent.Surse AT nu prea mai sant dar se poate obtine din ATX scotand sursa auxiliara.Daca nu deranjeaza volumul, ATX este OK, tine si in scurt infinit.

post-27339-139829749204_thumb.jpg

post-27339-139829749218_thumb.jpg

post-27339-139829749226_thumb.jpg

post-27339-139829749233_thumb.jpg

post-27339-139829749241_thumb.jpg

Link spre comentariu

Daca dnul @miticamy are o varianta de cablaj mai bine făcută vom fi recunoscători sa o posteze.Asteptam si varianta de protectie a @giongiu.Desigur când va avea timp.DrL a dat o solutie foarte buna.Mircea.Felicitari si din partea mea pentru relizare!

Daca citeai anterior, am amintit vreo trei modalitati de protectie. E drept, eu am testat-o doar pe cea cu IR2110 si traf curent, care la scurt pe iesire, la 250A, a functionat spre totala mea uimire. Acum n-as baga mana in foc, ca respectiva protectie ar fi eficienta si in cazul de fata..http://postimg.org/image/lte19nzrh/Si un test cu sursa respectiva, poate nu ma crezi pe cuvant.
Link spre comentariu

Susținere totală pentru miticamy în ceea ce privește electrosecuritatea. E drept, pentru amatori standardele nu sunt obligatorii, dar curentul nu știe că ești amator.

Link spre comentariu

Domnule miticamy sa va raspund la o intrebare anterioara-da pe iesire este un condensator 470uf conform schemei rusuluiNu am sustinut nici un moment ca sunt pregatit in acest domeniu,nu spun ca nu ar trebui spatii mai mari intre inalta si joasa si racitor pe diode ,dar montajul trebuie sa aiba o anumita dimensiune sa poata intra in cutia acumulatorului pentru masina de insurubat(daca ma staduiam probabil as fi putut sa pun racitor pe diode ,dar nu erau in montajul rusului dupa care am facut)PS cablajul este cel al rusului eu doar l-am executat(daca il faceam eu probabil era cel putin dublu :da )

Link spre comentariu

Rugămintea mea era (repet) ca daca aveti un cablaj mai de profesionist (nu de sofer) va rog sa-l postati.Despre electrosecuritate se pot spune multe.Principalul rol al spatiului despre care faceti vorbire nu este electrosecuritatea.Dar eu sunt doar un amator si desigur mă pot insela.Astept cu nerăbdare cablajul dv.Mircea.@giongiu, ce ar trebui sa vad in filmulut? Nu m-am prins.

Link spre comentariu

Nu ai scris - sau nu am observat eu - dacă o folosești pentru o mașină de înșurubat limitarea de curent ar putea să fie obligatorie . Chiar dacă nu faci scurt pe ieșire blocarea mecanică a mașinii determină un curent însemnat.

Link spre comentariu

@Mircea Crisan - nu vad legatura dintre a semnala o neregula grava a cablajului si posibilitatea de a si-l realiza.E ca si cum ai zice ca protectia la supracurent nu merge, doar pt ca n-am si realizat-o.miticamy nu se ocupa de cablaje (din cate stiu), dar daca s-ar ocupa, sigur ar face un cablaj mai bun!Aproape oricine poate face un cablaj mai bun, avandu-l ca model pe cel curent.Care este celalalt rol al spatiului dintre partea conectata la retea si partea izolata, a unui cablaj industrial?Ca, in mod cert, electrosecuritatea e deja un rol.@giongiu - da, cate o rez sunt si un trz care sa blocheze fiecare mos-fet pare a fi cea mai buna+simpla idee: protectie foarte buna. Nici IR-ul nu ar avea de suferit, mai ales ca se alimenteaza printr-o rez de la 300V. Dar acea rez ar trebui sa duca o putere mai mare, pt cazul de scurt!O rez din grila de doar 10 ohmi ar limita deja curentul de varf prin IR la 1,2A. Si dupa ce se descarca condensatorul, intervine si cea de pe alimentare

Link spre comentariu

Domnule UDAR Aici e marea problema ,am vrut sa folosesc sursa la o masina de insurubat care in gol ia 5A iar in sarcina sare bine peste 10A si dintr-o postare anterioara am inteles ca tranzistorii fac fata la 8A ...se pare ca nu ar face fata :jytuiyu

Link spre comentariu

Tranzistorii sunt specificați la 8A dar ei sunt în primar, în secundar curentul poate fi mult mai mare pentru că tensiunea este mai mică. Mie , în afară de chestia cu protecția, diodele din secundar mi se par cam mici - 3A dacă am fost atent . Asta ar însemna un maxim de 6A și nu pentru mult timp. Poți să incerci cu mașina în gol și reglajul la minim și apoi să o turezi foarte încet. Riscul este că la orice suprasarcină pot să sară MOSFET-ii.EDIT Domnul Doctor a fost mai rapid.

Link spre comentariu

Nu merge un simplu tranzistor, n-ar putea bloca mosfetul,doar ar limita curentul prin el, la o anumita valoare. Exact ca la scc pentru leduri. Probabil mosfetul s-ar distruge depasindu-se puterea maxima disipata. Trebuie musai tiristor, care o data amorsat tine mosfetul blocat, pana dispare alimentarea sa, adica la deadtime. Astfel cred eu, se poate asigura blocarea rapida a mosului.

http://postimg.org/image/b39zizwwb/

Link spre comentariu

Pt. Dr.L Posibilitatea aparitiei in unele situatii de rezistente si/sau capacitati parazite.In aplicatia despre care vorbim ....conteaza asa mult?Este un forum de amatori. Cam mai toti suntem si soferi.Daca este mai bun decât acel rus sofer sa se etaleze.Spor,Mircea.

Link spre comentariu

Rezistenta parazita intre 2 trasee paralele curate este mai greu sa apara, insa cuplare capacitiva da, si asta creeaza probleme tocmai datorita tensiunii mari, cuplare capacitiva uneori destul de consistenta exista chiar intre infasurarile trafului, totusi izolarea buna a straturilor previne problemele. Insa la trasarea cablajului traseele de tensiune inalta este bine sa fie cat mai departe de cele de tensiuni joasse de pe la iesiri tocmai pentreu electrosecuritate, adica exact asa cum Dl Miticamy a specificat, si cu care sunt total de acord, si care nu a pretins ca ar fi mai bun ca altcineva, ci doar a facut o observatie pertinenta, si ar trebui luata in seama ca un sfat pentru viitoare proiecte si nu tratata cu ostilitate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări