Vizitator Mavlun Postat Iunie 12, 2012 Partajează Postat Iunie 12, 2012 Salut, Sunt nou in mai tot ce inseamna electronica, si imi doresc sa ma inham la un mini-proiect pentru care am nevoie de niste ajutor. Am inceput recent un hobby game care implica miniaturi f. f. mici facute din plastic. Intentia mea este sa gauresc aceste miniaturi, si sa trag prin ele leduri SMD (0805) pentru a le lumina dinauntru. Un astfel de proiect a fost facut de mai multi, si la linkul de mai jos gasiti un topic facut de cineva din SUA care a fost destul de dragut incat sa explice ce si cum a facut (din pacate, topicul este in limba engleza, nu am gasit nimic similar in limba romana): http://z11.invisionfree.com/Work_In_Pro ... topic=2280 Intrebarile mele sunt urmatoarele: 1. Am cautat leduri SMD 0805 verzi (trebuie sa fie verzi) la multe magazine, si nu am gasit absolut deloc. Eu locuiesc chiar la intersectia Stefan cel Mare cu Lizeanu asa ca am batut intreg Lizeanu + Maica Domnului si am intrat in mai toate magazinele si nu am gasit decat rosii. Aveti cumva idee unde pot gasi leduri SMD 0805 verzi? 2. Momentan, nu am acces la o statie de aer cald, si nici nu am fondurile necesare pentru a cumpara una. Un letcon de putere mica si cu varful ascutit ar fi bun? 3. Am cumparat sarma kynar (sau sarma wrap? nu sunt sigur ce a spus vanzatoarea, s-a uitat la mine ca la turc cand am zis kynar), f. f. subtire, si m-am chinuit groaznic sa o dezizolez. Eu am folosit un cutit bisturiu si m-am chinuit ceva timp. Exista vreo metoda mai buna/rapida? 4. Sunt complet incepator intr-ale lipirii cu letcon. Din ce am inteles de la un amic care a terminat fostul TCM din Poli, pasii ar fi: - pus fludor pe sarma - topit cositor si pus pe sarma - adus sarma cu cositor pe lateralul led-ului - adus letcon-ul si incalzit ca sa se lipeasca Cam acestia sunt pasii necesari? Multumesc anticipat pentru raspunsuri si pentru timpul acordat. Link spre comentariu
Vizitator Danco Postat Iunie 12, 2012 Partajează Postat Iunie 12, 2012 Salut,...si bine ai venit in "clubul chiorilor"...glumesc...eu mi-am stricat ochii depanand telefoane mobile sub lupa, iar timpul (varsta) n-a tinut cu mine... Deci...1. cel mai important lucru este sa stii ce vrei sa faci...de la cap la coada (...si invers)2. puterea in varful letcon-ului trebuie sa fie cat mai redusa (25W e ok) pentru a nu deteriora LED-urile smd (au dimensiuni mici 2mm/1.25mm) si caldura nu se poate disipa3. ai MP cu un link de la o firma din Romania unde gasesti LED-uri smd 0805 verzi4. sarma cu care faci conexiunile sa fie cat mai subtire (0.1mm e ok...chiar si 0.05 merge) ca sa nu induca tensiuni mecanice in lipitura si in terminalele LED-ului5. aliajul de lipit trebuie sa se topeasca la temperaturi mici (195-210 grade celsius)6. daca n-ai experienta cum trebuie facute lipiturile cauta in targ (talcioc...sau cum i-o spune) o placa cu smd-uri si incearca sa faci un pic de practica pe acea placa - lipesti si dezlipesti - si vei vedea cum se comporta componentele, cum se topeste aliajul de lipit, timpul de lipire/dezlipire (cat mai mic dar fara sa faci lipituri reci)incearca cele de mai sus pana sa treci la realizarea proiectului tauspor la lucru Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum