Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rezistenta de izolatie la transformatoare


yo9hnf

Postări Recomandate

Ati folosit transformatoare la care aparea rezistenta de izolatie intre primar si secundar ? La facultate am facut un laborator despre rezistenta de izolatie a transformatoarelor si motoarelor, si acolo aveam specificat ca rezistenta de izolatie minima la 20 grade celsius este de minim 300 Mohmi (la o incercare de 60 secunde) la o tensiune de 2,5 KV. STAS 1703/7-8 trateaza aceasta problema dar nu l-am gasit pe internet; oricum, acest stas se refera numai la transformatoarele de putere (probabil mai sus de cativa kVA). La transformatoarele de sub 500VA pe care le folosim noi electronistii mereu, care ar trebui (care este) rezistenta de izolatie minima intre primar si secundar ? Din experienta ce puteti spune ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • yo9hnf

    4

  • gauss

    4

  • em2006

    1

  • Dr.L

    1

Top autori în acest subiect

Teoretic ar trebui sa fie infinita ... din practica mea - nemasurabila ! - o mare contributie la o masuratoare corecta ar avea si influenta umiditatii relative a mediului , dupa ce elementul de masurat ( transformatorul ) ajunge la echilibru ... Revenind la practica - aceasta ne valideaza analiza teoretica , demersul masurarii , si ne intereseaza in ultima instanta ... Am masurat asiduu multe transformatoare , atit de retea ( 50 Hz ) cit si comutatie , folosind mai multe aparate ... de la megaohmetrul romanesc din anii ' 80 , pina la actualul Fluke ... am avut " surprize " numai cu cele ce au avut contact prelugit cu mediul exterior , la tensiuni de incercare mari ( 1000 V ) , si la citeva executii artizanale mai neglijente ... materiale necorespunzatoare , unele recuperate si folosite fara o analiza exigenta . Sper ca se considera masuratoarea corecta ; intre toate infasurarile - fiecare cu fiecare , si fiecare fata de miez ... Ca anecdotica , am avut surprize cu un transformator la care izolatia slaba era prezenta la rigleta ce continea terminalele de iesire ... slabita datorita incalzirii unor contacte imperfecte si a decapantului folosit la lipire ( usor conductiv , ajutat si de faptul ca ramasese semifluid , atragind impuritati in timp ... ) . Cu scuze pentru lungimea postarii , as aduce in atentie 2 marimi , implicit 2 masuratori - rezistenta de izolatie si rigiditatea dielectrica ...

Link spre comentariu

In cazul unor transformatoare vechi, rigiditatea dielectrica nu o pot masura (ridigidatea dielectrica a hartiei si a lacului cu care a fost impregnat) decat cu riscul de a deteriora definitiv izolatia. La trafsormatoarele mici ( mai mici de 500VA sa zic), o rezistenta de 5-10Mohmi este ok (intre primar si secundarș intre infasurari si miez nu am masurat rezistenta de izolatie). ?

Link spre comentariu

Mi se pare (foarte) putin 5-10 Mohm ... ati masurat la un exemplar sau obtineti in mod sistematic aceste valori ?

Am masurat niste trafuri vechi, diferite intre ele. Putin...adica e de bine ? Sau rezistenta mica - rezulta defect.
Link spre comentariu

Posted Image

 

Mai sus e un exemplu de incercare de strapungere care se facea pt. transformatorul de retea dintr-un osciloscop fabricat de fostul IEMI.

Link spre comentariu

Dupa parerea mea , nu e bine ... Masurati citeva transformatoare sigur valide ... poate difera mult ca citire ... atunci am putea trage concluzia ca , masurate cu acelasi aparat , cele vechi au un comportament diferit , nu neaparat imediat catastrofic , dar cu eventuale premize pentru o functionare nesigura ... daca arata cam la fel , se poate verifica oarecum empiric aparatul , masurind o rezistenta de ordinul megaohmilor ( daca se poate , de inalta tensiune ) , daca arata corect , inseamna ca probabil asa masoara aparatul ... rezistenta de izolatie e o marime destul de complexa , nu-si pastreaza valoarea schimbind tensiunea de incercare , nu e repetitiva la intervale suficient de mari , etc . In incheiere , eu am obtinut valori foarte mari ... foarte rar 4-500 Megaohmi , de obicei nemasurabila , e drept , cu alt aparat . ( postarea mea se refera la discutia anterioara postarii d-lui Emil Matei , aceasta e o procedura interna a unei intreprinderi , nu face referinta directa la rezistenta de izolatie ... )

Link spre comentariu
Vizitator pumpiciumpi

Depinde unde/cum sunt folosite trafurile. O sursa chinezeasca 60V/2A avea sarmele primarului "scoase" pe lateral pe langa secundar, izolatia dintre primar si secundar fiind astfel inutila! E preferabila o izolatie buna, decat o impamantare care risca sa-ti arda sigurantele de faza/nul, functie de cum e pus stecherul in priza.@gauss si 100MOhm e foarte putin; multimetrul masoara cu o tensiune mica (vreo 2.5-3V).

Link spre comentariu

Nu prea m-am lamurit..Aparatul pe care il folosesc eu este un Protek 505 (frate cu 506 mai putin partea de RS232). Incercarile care se faceau la trafo. de la osciloscoapele romanesti erau lejer de facut deoarece ai aveau sute/mii in magazie, si daca unul strapungea, il inlocuiau. Eu nu imi pot permite o astfel de verificare deoarece o tensiune mai mare decat tensiunea nominala ar putea strapunge izolatia (deja precara) de hartie.

Link spre comentariu

Depinde unde/cum sunt folosite trafurile. O sursa chinezeasca 60V/2A avea sarmele primarului "scoase" pe lateral pe langa secundar, izolatia dintre primar si secundar fiind astfel inutila! E preferabila o izolatie buna, decat o impamantare care risca sa-ti arda sigurantele de faza/nul, functie de cum e pus stecherul in priza.@gauss si 100MOhm e foarte putin; multimetrul masoara cu o tensiune mica (vreo 2.5-3V).

V-as ruga cu respect sa cititi topicul si postarile mele ... sinteti in profunda eroare ... nu am mentionat cifra de 100 Megohmi , si nici vreun multimetru ... am mentionat APARAT DE MASURAREA REZISTENTEI DE IZOLATIE ! ( megaohmetru , asa era cunoscut aparatul la care am facut referire , produs la Timisoara in anii ' 80 ) , AM MENTIONAT CA TENSIUNE DE INCERCARE 1000 V !Apropo , impamintarea are rolul de a proteja utilizatorul , si aceasta se face prin intreruperea circuitului cu probleme , prin arderea sigurantelor fuzibile sau resetarea celor automate - valoarea curentului de defect depaseste cea care este permisa de sigurante .Pentru YO9HNF - am crezut ca ati folosit aparat dedicat pentru masurarea rezistentei de izolatie ... daca nu , si ati masurat cu un simplu ohmetru , ma retrag din discutie ... mi se pare nerelevanta .
Link spre comentariu
Vizitator smilex

Materialele izolatoare pot avea un comportament diferit la diferite tensiuni. Este posibil ca o masurare cu tensiune exagerata sa strapunga o izolatie foarte buna pentru conditiile initiale. Pentru un traf de retea 500Vcc imi pare potrivit. Din ce-am masurat eu la trafuri, nu-mi amintesc ca un ohmetru banal sa-mi fi aratat vreo valoare anume, nici macar 200M. Coroborat cu megometrul la 500V sau 1kV cu peste 10Mohmi masurati, cred ca e ok. Cel putin, ce verific eu la 1kV, 10Mohmi e limita minima (uzual intalnesc 30-70M/1kV).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări