Vizitator Nicolae Draghici Postat Iunie 11, 2012 Partajează Postat Iunie 11, 2012 Va salut!Am si eu nevoie de un sfat. Am cumparat acum cativa ani o pereche de boxe ahudor av2002(cel putin asa scrie pe ele ) si din pacate mi s-au ars. Am desfacut placa unde este amplificatorul si am observat ca are 4 finali d1047 356. Pe toti 4 scrie acelasi lucru. Cand bag in priza boxa, 2 dintre rezistentele(fiecare final are cate o rezistenta in fata lui) din fata a 2 dintre cei 4 finali, se incalzesc pana incepe sa iasa fum. Sa fie cei 2 finali arsi? Sau sa fie rezistentele de vina? Pe placa sub rezistente scrie 0.22 3w(am presupus eu ca-s rezistente). Daca nu sunt suficient de explicit, va rog sa imi spuneti ce detalii sa dau, si daca este nevoie fac si poze sa arat despre ce vorbesc eu aici Va multumesc anticipat! Link spre comentariu
mircea888 Postat Iunie 11, 2012 Partajează Postat Iunie 11, 2012 Sigur ai finali strapunsi, de asta ti se ard acei rezistori. Nu conecta difuzoarele ca risti sa le arzi si pe alea.Daca te pricepi schimba finalii dar verifica si prefinalii si rezistorii de putere din acea zona. Altfel mergi la cineva mai priceput ca risti sa faci mai mult rau pe acolo.Daca nu masori nimic sau nu ai aparat de masura nu ai nicio sansa sa rezolvi ceva.Bafta ! Link spre comentariu
Vizitator Nicolae Draghici Postat Iunie 11, 2012 Partajează Postat Iunie 11, 2012 In primul rand, multumesc pentru promptitudine si pentru sfaturi.Stiu sa schimb finalii, si am si aparat de masura. Dar nu am idee ce trebuie sa mai masor. Acei rezistori daca s-au incalzit, sunt si ei arsi? Cand am vazut ca se incalzesc nu am mai tinut in priza.Finalii nu i-am gasit, dar am citit pe aici pe forum ca s-ar putea inlocui cu 2sd1047. M-am uitat la poze si arata cam la fel + ca sunt npn ambii. Link spre comentariu
mircea888 Postat Iunie 11, 2012 Partajează Postat Iunie 11, 2012 Acei finali merg inlocuiti cu BD249 sau TIP35. Verifici finalii in circuit prima data, ar trebui sa gasesti vreo jonctiune in scurt sau scurt intre C si E.Daca tot ai aparat de masura atunci verifica acei rezistori de 0.22ohmi, in principiu daca s-au schimbat la culoare ar fi bine sa-i schimbi.Iti amintesc inca o data sa verifici si prefinalii si rezistorii de pe la prefinali. Link spre comentariu
Vizitator Nicolae Draghici Postat Iunie 11, 2012 Partajează Postat Iunie 11, 2012 Am inteles. Maine am sa caut pe la magazinele din apropiere poate gasesc si o sa ma iau de treaba. O sa revin sa spun ce s-a intamplat Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 11, 2012 Partajează Postat Iunie 11, 2012 Te servesc eu cu niste NPN-uri de calitate: MJL3281A, am 4 bucati, ti le dau la 40 lei toate (se dau toate odata). http://www.onsemi.com/pub_link/Collater ... 281A-D.PDF Noi noute. Astept PM daca esti interesat. Link spre comentariu
Vizitator Nicolae Draghici Postat Iunie 15, 2012 Partajează Postat Iunie 15, 2012 Ce prefinali merg cu 2sd1047?Si daca ma poate ajuta cineva sa identific prefinalii de pe placa mea din imaginile urmatoare: Link spre comentariu
mircea888 Postat Iunie 15, 2012 Partajează Postat Iunie 15, 2012 Prefinalii ii identifici urmarind traseele, urmareste traseul din baza finalilor, trebuie sa se duca la prefinali. Ia orice schema de amplificator cu finali cvasicomplementari (adica finali de acelasi tip, npn de obicei).Iar daca nu ai cunostinte suficiente ca sa identifici prefinalii mai bine mergi la cineva mai priceput.Avand in vedere ca sunt tranzistori japonezi acolo, deci au pinii in ordinea ECB, recomand sa pui BD139/140. Presupun ca nici tensiunea de alimentare nu e mai mare de +/-40V. Link spre comentariu
Vizitator Nicolae Draghici Postat Iunie 15, 2012 Partajează Postat Iunie 15, 2012 Am urmarit si am ajuns la ce am marcat cu galben in poza. E buna seria prefinalilor? Adica...sunt prefinalii? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 16, 2012 Partajează Postat Iunie 16, 2012 De obicei emitorul prefinalului merge in baza tranzistorului final. Pe placa dvs aveti toate notatiile necesare identificarii tranzistoarelor. Sfatul meu este sa verificati fiecare tranzistor, fiecare dioda si majoritatea rezistentelor de langa finali, de pe canalul cu pricina. Bafta! Link spre comentariu
franzm Postat Iunie 16, 2012 Partajează Postat Iunie 16, 2012 Finalul e quasicomplementar, deci are un Darlington si un Sziklai. (Si eventual si dioda Baxandal.) Link spre comentariu
Vizitator Nicolae Draghici Postat Iunie 16, 2012 Partajează Postat Iunie 16, 2012 Multumesc frumos pentru rapsunsurile de pana acum.Am schimbat cei 2 finali cu pricina cu 2sd1047, dar am aceeasi problema. Aceeasi 2 rezitori din fata lor se incalzesc tare, si am acelasi bazait in difuzor(am tinut in priza cca 2 sec). Eu, urmarind traseul din baza finalilor, am ajus la ce am desenat in urmaoarea imagine. Chestia e ca pe placa asta am mai multi tranzistori 2n5551, nu numai unde am presupus eu ca sunt prefinalii; sunt chiar 2 lipiti de radiator, intre finali(am desenat cu galben). Vreau sa stiu doar daca cei notati de mine, sunt prefinalii. Link spre comentariu
zal Postat Iunie 16, 2012 Partajează Postat Iunie 16, 2012 Ce să-i faci dacă nu asculţi de prima dată, aşa cum ţi s-a spus mai înainte, să verifici şi ceilalţi trz şi rez de pe placă? Trz încercuiţi cu galben formează cîte o superdiodă pe fiecare canal, cei cu roşu sînt prefinalii şi piloţii, în ordinea îndepărtării de radiator. Faci rost de un multimetru cu scala cea mai mare pe ohmmetru de 200 MOhmi şi verifici rez inversă la joncţiunile (diodele) trz, ţii cont că plusul iese prin testerul roşu, ca să respecţi polaritatea. Măsori c-b, e-b, e-c, c-e, cu trz puşi pe ceva izolant, plastic de preferat şi nu-i atingi cu mîna că se modifică valoarea. Ţii măcar 10 secunde la fiecare măsurare şi dacă la un trz indică sub 200M nu-l foloseşti, findcă la încălzire coboară mult rez şi se poate străpunge trz. Mai poţi să verifici pe scala cu semnul de diode cam cît de mare e pastila de siliciu din interior, de exemplu, ptr trz finali e cam 500-550, ptr nişte prefinali peste 600 şi ptr trz mititei peste 700. Cu timpul ai să înveţi toate astea.În amplif să verifici şi trz prefinali, trz superdiode (îi scoţi de pe placă şi procedezi ca mai sus) şi rez de pe lîngă ele. Lipeşti tot ce e bun la loc, pui şi trz finali. Ar fi bine să foloseşti boxe de 8 Ohmi.Sper că am fost destul de clar. Spor la treabă! Link spre comentariu
mircea888 Postat Iunie 16, 2012 Partajează Postat Iunie 16, 2012 Tranzistorii aia de pe radiator alcatuiesc superdioda, nu sunt prefinali. Trebuie sa ai doar doi prefinali pe canal, probabil sunt aia de pe primul rand, cel mai aproape de finali. Trebuie sa ai ceva probleme pe la prefinali.Ia si masoara-i in circuit nealimentat, ar trebui sa-ti dai seama daca ii gasesti in scurt.Nu mai conecta difuzoare cand depanezi amplificatorul, masori sa nu ai tensiune pe iesire dar nu pui difuzor. Link spre comentariu
remus68 Postat Iunie 16, 2012 Partajează Postat Iunie 16, 2012 Astea sint functiunile componentelor active dupa un canal de amplificare: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum