Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Verificare capacitate acumulatori li-ion


Vizitator lemnarm

Postări Recomandate

Vizitator lemnarm

Salutari,Am cumparat recent o scula de infiletat second hand AEG-PowerTools cu baterii de 3.0Ah 18v dar imi pare ca tin cam putin acumulatorii si as dori sa incerc sa testez capacitatea fiecaruia. In mod mormal ma gandesc ca mi-ar trebui un circuit sau ceva asemanator care sa consume din ea si stiind ce curent trage din ea sa calculez timp x curent sa vad care ii capacitatea reala. Ma gandesc bine oare ?Are cineva ceva idei referitoare la ce circuite / dispozitive as putea folosi sa trag un curent constant din baterie ? A mai facut cineva asa ceva ? Merci de infoMircea

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Dr.L

    3

  • cirip

    1

  • Ticu

    1

Top autori în acest subiect

Vizitator lemnarm

Ar trebui stiut mai intai ce acumulator este,NI-CD,NI-MH,LI-ION....

Acumulatorul este Li-Ion de 18v ,din cate zice pe situl producatorului este protejat la over charge si over discharge. Are 4 pini unu cu plus unu cu minus si inca 2 probabil folositi pentru diagnoza nu stiu exact , pe mine banui ca ma intereseaza doar +-.merci
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Teoretic,acumulatorul complet incarcat,apoi descarcat cu 3A,curent constant,ar trebui sa tina cca o ora,mai exact pana cand tensiunea pe baterie ajunge la cca 10V,sau 2,5V pe element.In cazul tau,la atingerea tensiunii minime,circuitul de protectie,va intrerupe curentul.Cea mai simpla metoda de a descarca acumulatorul,cu curent relativ constant,e un bec de 12 sau 24V,de o putere astfel tatonata,incat sa consume curentul dorit,cca 3A,la 18V.Chiar daca tensiunea scade,filamentul racindu-se, ii va scadea rezistenta,curentul consumat ramanand aproape constant.

Se poate face si o sursa mai precisa,de exemplu un mosfet,un bipolar si cateva rezistente...

Era util datasheetul acumulatorului,daca il gasesti.

Pun eu unul,orientativ,sa-ti faci o idee despre incarcarea/descarcarea unui acumulator li-ion.

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... 8650F.html

Link spre comentariu

1. circuitul de supradescarcare poate intra in functiune si sub 3V/celula,ceea ce inseamna ca acumulatorul poate fi afectat.Intr-adevar e destul de putin probabil sa fie asa,ca totusi e pt o bormasina2. becul nu are un curent constant pe o plaja de la 18 la 10V! Trebuie neaparat un sistem pt mentinerea curentului constant printr-o sarcina (becuri).

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

1. circuitul de supradescarcare poate intra in functiune si sub 3V/celula,ceea ce inseamna ca acumulatorul poate fi afectat.

Tensiunea minim admisa de descarcare,la li-ion,este 2,75V.Pe de alta parte,capcitatea acumulatorului se masoara pt o descarcare de pana la 2,5V.Asta conform producatorilor seriosi de li-ion,gen Sanyo.Circuitul de protectie la descarcarea excesiva este dimensionat sa decupleze consumatorul,undeva peste 2,75V.Asta cu 3V,tensiune minima,desi s-a mai pomenit pe forum,n-am gasit-o in nici-un datasheet.Cu becul ai dreptate,nu va mentine un curent constant,de 3A,pana la 10V,dar in cazul de fata e cea mai simpla metoda,de a masura capacitatea acumulatorului.Daca exista interes pt metode mai precise,exista solutii;una am amintit-o,scc cu mosfet.....
Link spre comentariu
Vizitator lemnarm

Si asa , cu becu cat de mari pot fi erorile adica nici eu nu vreau sa aflu capacitatea la zecime o eroare cat de cat ii acceptabila.

 

Am mai vazut pe net o varianta sa folosesc rezistor de putere pentru descarcarea bateriei , asta ar ajuta sa fie mai exact sau este acelasi lucru ca si cu becu ?

 

Merci,

Mircea

 

PS: am gasit linku asta http://www.instructables.com/id/Li-Ion- ... /?ALLSTEPS , de aici informatia cu rezistorul de putere. Credeti ca ar merge asta ?

Link spre comentariu

Daca vrei o masuratoare care sa si indice in Ah,nu in cine stie ce dubiosentie,iti trebuie curent cat de cat constant.De ex,un bec de 12V e numai bun la acc cu plumb,deoarece curentul lui variaza putin in plaja 12-10V. Evident ca rezistorul e si mai putin exact,deoarece I=U/R si U e variabil bine.Fa o sursa de curent constant cu niste becuri ca sarcina.

Link spre comentariu
Vizitator lemnarm

Imi cer scuze ca par asa mai tantalau insa sunt destul de incepator :)Am intrebat la magazin si nu au pentru 18v numai pentru 12v becuri. Oare daca pun un bec de 12v ii de ajuns sau sa inseriez 2 bucati ?MerciMircea

Link spre comentariu

Salut,

 

Masurarea capacitatii acumulatorului cu ajutorul unui bec cu incandescenta este cea mai neinspirata idee. Dupa ce ca masuratoarea are o gramada de surse de eroare, se mai introduce in mod intentionat eroarea provenind de la rezistenta becului, despre care nu se stie mai nimic. Conform acestei surse http://en.wikipedia.org/wiki/Incandesce ... resistance , variatia rezistentei unui bec de la rece la cald e cam de 14 ori. Ce incredere poti avea in masuratoare in conditiile astea?

 

Fiind pasionat de modelism RC electric, mi-am pus aceeasi problema. Solutia este intr-adevar utilizarea unei rezistente de putere sufiecient de mare ca sa nu se incalzeasca prea tare si sa i se schimbe valoarea. Curentul nu e musai sa fie tinut constant cu un circuit electronic. Este suficienta masurarea permanenta a tensiunii in timpul descarcarii. Practic faci cam asa:

1)Incarci acumulatorul complet.

2)Deschizi un spreadsheet excel unde notezi timpul si tensiunea masurata

3)Conectezi voltmetrul si rezistenta de putere la bornele bateriei

4)Treci din cand in cand pe acolo, o data la 2-3 minute si notezi in tabel ora si tensiunea. Nu conteaza daca intervalele sunt egale, dar sa nu lasi sa treaca prea mult timp intre citiri. Spre sfarit trebuie indesite citirile.

5)Faci citirile pana cand tensiunea ajunge la 3V/celula sau 2.75V/celula sau cat zice producatorul. Nu uita sa deconectezi rezistenta ca sa nu descarci LiIon peste limita. Nu le place.

6)Faci un grafic cu tensiunea in functie de timp si calculezi aria de sub grafic. E simplu de facut si te pot ajuta.

7)Imparti aria la rezistenta si rezulta capacitatea acumulatorului.

 

Valoarea rezistentei o calculezi in asa fel incat la tensiunea nominala a acumulatorului sa consume un curent numeric egal cu jumatate din capacitate. Capacitatea masurata depinde de curentul de descarcare, dar la I_descarcare = 0.5C, esti pe-acolo. Vrei precizie mai mare? Atunci respecti exact ce zice producatorul in legatura cu testul de capacitate.

 

Toate masuratorile de mai sus se pot face si in curent. In cazul asta poate ca ar merge cu bec, dar apar erori mai mari la integrare datorita variatiei mari a curentului in cazul folosirii becului.

 

Si ca sa vezi ca nu vorbesc din basme de Petre Ispirescu, uite facuta de mine exact chestia de care vorbeam, cu diferenta ca am pus un procesor sa masoare tensiunea din secunda in secunda si sa trimita datele la PC pe seriala, de unde le-am preluat in excel :) Intre timp mi-am facut si un incarcator care imi spune cat a bagat in acumulator. In felul asta observ cum se degradeaza pe masura ce se invecheste.

 

post-879-139829451046_thumb.jpg

 

Bafta!

Link spre comentariu
Vizitator lemnarm

Super detaliat , merci frumos. Voi aplica cu siguranta in urmatorul proiect de masurare.Ieri am facut varianta cu curent si anume am luat 2 becuri de 25w , 12v , le-am inseriat si am legat tot in serie cu ele un ampermetru normal. Am legat toate astea la baterie dupa ce am incarcat-o la maxim in prealabil. Am notat odata la 10 minute ce scria pe ampermetru , valoarea variind foarte putin cam 0.01A la minut scadea , si le-am lasat practic pana ce s-au stins becurile ca acumulatorul meu fiind pentru masina de infiletat are protectie la descarcare si se inchide singur cand se atinge voltajul prag.Am avut 2 acumulatori in teste , primul a pornit la 1.68 amperi si a scazut pana pe la 1.35 si al doilea a pornit pe la 1.58 si a scazut pana pe la 1.30 pe valorile astea am facut o medie si astfel am calculat aproximativ capacitatea utila a acumulatorului in jur de 1AH la primul si 0.9Ah la al doileaCe spuneti ? Masuratorile mele au fost corecte ? Merge asa pentru o estimare bruta a capacitatii acumulatorului ??Merci anticipat Mircea

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Desi nu precis,testul cu becul si ampermetru,te-a ajuta rapid sa determini cu aproximatie,capacitatea acumulatorilor.De la 3Ah,cat trebuia sa aiba,pana la 1Ah,e cale lunga...Acumulatorii trebuiesc schimbati.@cirip,nu contest precizia metodei propuse de tine,de masurare a capacitatii.As zice ca e mai precisa decat ce recomanda producatorul si anume descarcarea unui acumulator complet incarcat,(se specifica adeseori chiar conditiile in care trebuie incarcat),cu un anumit curent constant,pana la atingerea unei tensiuni minime recomandate,de 2,5-2,75V.Metoda asta mi se pare mai simplu de implementat,decat cea propusa de tine.E suficienta o sursa de curent constant,ce descarca acumulatorul pana la tensiunea minima;se masoara timpul respectiv,se compara cu ce spune producatorul.Daca se vrea o automatizare,se poate cu un cronometru,oprit de un comparator,la atingerea tensiunii minime pe acumulator.Ce propui tu,daca nu ma insel,e o metoda de a masura foarte precis energia ce poate fi livrata de un acumulator.Desi precisa,as zice ca se justifica in situatii deosebite,ca cea amintita de tine.Indraznesc sa afirm,ca pentru testarea expeditiva a unui acumulator,e suficienta descarcarea cu curent constant,sau chiar ''semiconstant'' cu ajutorul unui bec.Cand capacitatea aproximata,e mult mai mica ca cea teoretica,concluzia e clara,acumulatorul si-a facut datoria,trebuie schimbat.Eu unul apreciez interventia ta,in ce ma priveste e foarte interesanta metoda propusa.As zice ca masuratoarea ar trebui facuta la curentul maxim tras in aplicatia data,ca sa intre in calcul si rezistenta interna a acumulatorului.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Sursa de descarcare poate fi una cu 2 tranzistori sau cu LM317 (1A) /LM350 (3A) - https://www.national.com/ds/LM/LM117.pdf - current limiter .

Pe de alta parte poti sa-ti dai seama de starea unui accu/baterie de accu dupa timpul de incarcare la un curent dat ,accu Li se incarca cucu (cu un curent constant) ,deci curentul furnizat pt incarcarea bateriei e accelasi dar bateria se descarca intr-un timp mai lung (capacitate mare) sau mai scurt(capacitate mica) . Pt determinarea capacitatii se apreciaza un consumator pt fiecare baterie in parte,in functie de capacitatea nominala inscrisa pe aceasta /marime elementi/perioada(anii) in care a fost facuta. Aprecierile sa fie corecte e nevoie de experienta ,deci in cazul de fata trebuie urmata metoda descarcarii sub curent constant si trasarea graficului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări