Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Senzori ultrasunete

Vizitator udini

Postări Recomandate

Vizitator udini

Buna ziua...Nu stiu daca am nimerit in sectiunea care trebuie...Am nevoie de un senzor cu ultrasunete care sa fie montat pe un suport mobil, in aer, la o distanta de minim 5m inaltime deasupra unei ape, iar ultrasunetele sa treaca prin apa sa ajunga pana pe fund... deci inca 1-3m adancime.Mai exact am nevoie de acest senzor pentru trasarea profilului albiei unui rau... Am gasit ceva senzori... dar toti se reflecta de suprafata apei...Mutumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ticu

5

• +_Florin_+

1

• Ionut Pavel

1

• puriu

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu stiu daca exista senzori care sa functioneze montati la 5m deasupra apei. Acestia se monteaza de obicei pe carena barcii. Poate te ajuta asta:

http://www.marine-shop.ro/sonare_humminbird-1626.r.html

Pentru ape de adancime mica trebuie folosit un sonar pe frecvente inalte, 192 sau 200kHz. Pentru ape adanci se foloseste 50kHz.

Exista modelul Humminbird 798C care poate filma conformatia fundului in 3D

Link spre comentariu

Un prim ecou puternic va exista oricum la interfata aer-apa, pe care aparatul il interpreteaza ca "perete" reflectant. Ar trebui ca electronica sa astepte al doilea ecou mult mai slab, produs de "cantitatea" mica de US care patrunde in apa si se reflecta de fundul apei, iar apoi sa ia in calcul doar timpul dintre cele doua ecouri. Nu e imposibil, dar nici simplu de realizat.

Link spre comentariu
Vizitator udini

la ceva de genul ma gandeam si eu (cu 2 ecouri, unul de suprafata si unul de pe fundul apei), dar nu stiu ce senzor sa folosesc... iar legat de distanta de minim 5m deasupra apei nu e fixa. ea poate varia deoarece proiectul ar presupune ca montajul sa fie montat pe un elicopter cu telecomanda... si in cazul zonelor cu, copaci, sa nu se izbeasca de ei...ma mai gandeam la un senzor cu ultrasunete pentru a afla distanta pana la nivelul apei si dupa distanta pana la fund cu un senzor laser, dar pentru a putea folosi laser apa ar trebui sa fie limpede. daca e tulbure nu cred ca mai ajunge pana la fund...

Link spre comentariu
Vizitator udini

mmm... aici am 2 pic-uri... unul a fost initial folosit pentru teste (PIC16F876) pentru un proiect cu ultrasunete pentru evitarea obstacolelor si oprirea in timp util... dar bineinteles proiectul nu a fost relizat de mine... persoana in cauza mi-a recomandat sa imi achizitionez pe langa ala si un PIC18F4550 pentru orice eventualitate ... sunt varza in domeniul microcontrolere...:jytuiyu dar cu putin ajutor sper sa ma descurc... :bataie

Link spre comentariu

Nu vreau sa te descurajez, dar mi se pare deosebit de greu de realizat proiectul tau.In primul rand trebuie verificat practic daca se obtine ecou detectabil de la fundul apei, pentru ca energia ultrasunetelor transmisa in apa dupa parcursul prin aer s-ar putea sa fie foarte mica si nedirectionata.In al doilea rand dificultatile de miniaturizare (inclusiv sursa de alimentare) pentru ca totul sa fie suportat de un model de elicopter telecomandat sunt mari.Se adauga instabilitatea in timp a pozitiei modelului.

Link spre comentariu

Proiectul este frumos, dar utopic in varianta propusa. Suprafata apei este o bariera de netrecut pentru orice sunete. Cauza este diferenta enorma de impedanta sonora (produsul intre densitate si viteza sunetului) a celor doua medii. Raportul celor doua impedante este aprox. 4000. O unda din aer ce intalneste suprafata apei se reflecta in cea mai mare parte, iar 1/4000 patrunde in apa. La fel se intampla si cu o unda ce vine din apa catre aer (de aceea se spune ca pestii sunt muti).Chiar si trecerea undei din traductor in apa (si retur) este dificila. De aceea intre metalul sau ceramica traductorului (impedanta mai mare) si apa (impedanta mai mica) se introduce un material cu impedanta intermediara (plexiglas, etc.).Pentru determinarea profilului fundului unei ape din minielicopter solutia este o mica pluta din spuma de polistiren dau poliuretan, legata de elicopter, ce contine traductorul imers in pozitie strict verticala. Aparatul de zbor se deplaseaza (la vedere) cate 1 sau 2 m, se opreste in aer, se coboara pana cand pluta se aseaza pe apa si se face o masuratoare (e necesar un canal dedicat al telecomenzii), etc. Calculul adancimii il face un microcontroler ce poate realiza si stocarea rezultatului intr-o memorie. Deoarece fundul poare fi malos frecventa de lucru trebuie sa fie sub 30-50 kHz.

Link spre comentariu
Vizitator udini

pfaii... am pus-o :sparge: ma gandeam si la varianta cu laser ... dar un laser pentru o distanta cat de cat... e in jur de 800lei... :rade: deci situatia e cam nasoala :sad11: am sa propun si proiectul cu pluta... sa vad ce va zice... daca nu, o sa vad... poate fac altceva cu ultrasunete...multumesc pentru rapunsuri. o sa mai revin cu detalii..

Link spre comentariu

Laserul pune alte probleme, de modulatie a fasciculului ca sa-l distingi de alte variatii luminoase si apoi de detectie a razei ce se reflecta pe fund.Apoi, fasciculul laser este lumina, deci are viteza de propagare cam 300 000 km/secunda. O sa ai dificultati cu masurarea timpului dus-intors al fasciculului. Pentru o rezolutie de 3 cm a masuratorii distantei (deci a timpului de parcurgere a acestei distante) trebuie un ceas cu frecventa de 10 GHz (giga Hertz), care nu e deloc usor de construit.

Link spre comentariu
Vizitator udini

pai nu sunt senzori gata construiti si cu receptor? eu intial ma orientasem pe un senzor Sick DT50 (cred ca pretul depaseste 1000lei)... e pentru masurat distanta (distanta maxima 10m)... bine.. acum nu m-am mai gandit cam, cum o sa reactioneze la apa (raza laser)... bine... chiar daca o fi bun... apare o alta problema.... apa cred ca trebuie sa fie limpede ... :nas:

ce e interesant, e faptul ca, chiar acum am dat un search dupa el pe google... si mai nou zice: Measurement range: 200 … 20,000 mm :rade: deci mai mult decat am eu nevoie :speriat

Link spre comentariu

Partea proasta e ca orice produs industrial de tipul asta va detecta primul obstacol, deci suprafata apei. Iar folosirea direct in apa nu e posibila.Eu am gasit o alta indicatie conform careia maximul ar fi 4 m pentru suprafete negre si 10 m pe suprafete albe.

post-29403-139829450104_thumb.png

Link spre comentariu
Vizitator udini

mie "goagle" mi-a dat pagina asta:

DT50

deci o gramada de rezultate :rade:

initial si eu am gasit la fel 10m... dar in ziua de azi ar trebui sa ne asteptam la tot felul de chestii de genul... in care nu mai stii pe care sa-l crezi... :nebunrau:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări