sorin_denver Postat August 28, 2012 Autor Partajează Postat August 28, 2012 Am pus mai multe grafice aseara dar vad ca nu au aparut asa ca mai incerc odata . Ca auditie pot spune ca mie imi plac foarte mult ,au un sunet foarte viu , dinamic ,detaliat , sunet total opus fata de incintele '' liniare '' ale lui sdan . Oricum ,potentialul lor se aude cu adevarat abia in hornuri , nu in bas reflex sau in incinte cu membrana pasiva cum le ascult acum . Felul in care reda un saxofon , o vioara sau un pian , alamuri sau percutia , intr-un cuvant muzica pe mine unul m-a convins ca backloadedhornul cu fullrange este ce mi se potriveste . Nu spun ca o boxa pe doua sau trei cai construita bine nu canta bine , dar nu are dinamica si viteza unui blh cu fr . Acum ansamblez inca un fr la care incerc sa remediez deficientele de la precedentul . Zilile acestea ma apuc si de hornuri , si abia atunci le voi auzi la intregul lor potential .Erau prea mari ca sa le pot incarca asa ca pun o arhiva cu toate masuratorile . denver (1).zip Link spre comentariu
VTP Postat August 28, 2012 Partajează Postat August 28, 2012 La o prima evaluare a datelor postate de Sorin, cred ca ar trebui avute in vedere cateva elemente:- graficele NU arata timbrul si nici echilibrul timbral al difuzorului,- linearitatea de care se face atata tapaj e ceva relativ daca se are in vedere ca si la cele mai bine cotate incinte, caracteristica de frecventa se incadreaza in limitele a +/- 3 dB in conditii unanim acceptate de masura, iar de multe ori se uita ca firmele mai executa si normalizari ale caracteristicii;- personal am dubii asupra acuratetii obtinerii graficelor in conditii "home alone". WT3 ???- difuzorul nu arata o caracteristica mult diferita de media difuzoarelor FR. Se evidentiaza aceleasi limite in redarea intregului spectru, deci e absurd sa fie judecat ca o nereusita, ba din contra e o realizare mai mult decat notabila in conditiile date.- FR ul este un lucru de la care trebuie sa stii ce sa ceri, si, nu poate fi judecat prin prisma incintelor cu mai multe cai! Nu are nici o tangenta cu acestea si nici nu se erijeaza in vreo solutie nec plus ultra.Sa asteptam o auditie in horn, care va evidentia clar daca difuzorul este o reusita ca FR.Succes, Sorine! Link spre comentariu
Yoshiro Postat August 29, 2012 Partajează Postat August 29, 2012 In primul rand vreau sa-l felicit pe sorin_denver pentru acest difuzor. In faza actuala cred ca rezultatele sunt destul de apropiate de asteptari si astfel se va continua dezvoltarea proiectului. In primul rand executia difuzorului este exemplara. Asamblarea componentelor a fost facuta cu o mare atentie si iscusinta. Fara adeziv in exces, fara piese necentrate. Totul este asezat axisimetric, membrana se misca usor fara impedimente. Imi place foarte mult ca aspect. La al doilea punct vorbim despre rezultatele obtinute la testari. Am observat ca s-a starnit inevitabila discutie despre masuratori cu prezenta acelorasi texte repetate de nenumarate ori si lipsa acelorasi intrebari (e.g. cum s-au facut masuratorile?, desi ahegyes a mentionat baffle-ul - 1.6x 1.3... l-am facut dupa indicatiile de pe FRDC cu privire la standardul IEC). Rezultatele electrice arata necesitatea unor modificari, la care Dl. Sorin lucreaza deja din cate stiu. Fs-ul scazut nu-l ajuta prea mult in horn ba mai mult coboara EBP-ul. Rigidizarea spiderului va rezolva acest aspect. Din ce am observat acest lucru va ajuta si in regiunea imediat superioara Fs-ului. Urmatorea modificare va fi la bobina, unde se va modifica Re, Le. Motorul in sine (BL)^2/Re are forta si e underhung. Deja vorbim despre o anumita clasa de traductoare pentru cine stie ce inseamna si ce implica constructia unui astfel de circuit magnetic. Puterea suportata, Xmax, si Q-urile(qms, qes) sunt irelevante dupa parerea mea la acest moment. Raspunsul acustic specific denota faptul ca directia este buna. Se observa prezenta unor rezonante, graficul CSD le identifica usor, dar se observa si in raspunsul polar si la media raspunsului in +/-10 grade. Mai mult se pot concluziona si din primele imagini postate, impedanta si raspuns in frecventa. Daca acest lucru valideaza un set de masuratori ramane la mintea fiecaruia sa decida. Pentru diminuarea lor cred ca cel mai bun curs este refacerea masuratorilor dupa modificarile la spide si bobina si comparatia cu masuratorile vechi, eliminand astfel lista de suspecti. Ca si sunet are impact, la diametrul lui de doar 8" are energie 2% eficienta e ceva ce-si doresc si unele difuri de 15". Ascultandu-l putin off axis suna foarte placut. Am ascultat vinil Blade Runner cantat de The New American Orchestra, Isao Tomita Snowflakes are Dancing si Hugh Masekela Hope. Fara horn suna ceva mai subtire dar am un VTP ptr teste de 8" si il voi asculta in weekend. In mare eu unul sunt placut impresionat de creatia Dl. Sorin. Inca nu cred ca e momentul sa discutam de timbru. Dezvoltarea unui astfel de proiect trece totusi prin niste etape, etape care trebuie validate si prin niste cifre, dupa ce totul e ok se trece si la etapa urmatoare unde se pot schimba destule legate de amprenta sonora. LE. Mi-am amintit de un aspect pe care l-am observat la masuratori. Tot sunt cativa iubitori de lampi pe aici, priviti putin impedanta si faza electrica. Ce ziceti, e o sarcina buna ptr un SE? Link spre comentariu
Yoshiro Postat Septembrie 2, 2012 Partajează Postat Septembrie 2, 2012 Nu stie nimeni daca e o sarcina buna ptr SE, ma asteptam ca la lampi sa fie mai multi priceputi. Am ascultat difuzorul intr-un VTP. Registrul grav a capatat forta instantaneu. Nu am avut timp sa ma joc cu fonoabsorbantul si suprafata gurii era ceva mai mica decat ar fi mers pentru difuzorul asta. Avand motorul puternic ar fi beneficiat de o gura mai mare. Basul de pe melodia Sishovingolovane a lui Ray Phiri (Stimela) a sunat excelent. Desi sunt putine difuri de diametrul asta care m-ar atrage pentru bass, recunosc ca as putea trai linistit cu el.Un alt aspect pe care l-as aduce in discutie este beamingul care e destul de usor de sesizat. Insa la 30 de grade off axis regiunea de inalte se domoleste mult si suna excelent. Link spre comentariu
VTP Postat Septembrie 2, 2012 Partajează Postat Septembrie 2, 2012 Din observatii proprii referitor la utilizarea amp. SE:- daca SE are putere mica, sub 5W, acesta nu va misca un difuzor cu un motor tare si suspensie la fel de tare (facut pentru puteri mari );- daca suspensia este relativ moale ( Fs mic), se poate obtine un sunet bun chiar si la puteri mici. Am in vedere, la cele de mai sus ca: amplificatorul se utilizeaza la 1/2 Pnom. (headroom de 3 dB). Deasemeni, nu vor fi probleme de reproducere a joasei, un motor tare asigura controlul membranei suficient de bine.Daca se depaseste 15-20W in SE, nu sunt probleme de "conducere" in forta a incintei.O verificare a celor de mai sus a fost facuta si la ultima intalnire a DIY-erilor de la Vicol Audio.Daca se utilizeaza F.R. in horn, se mai capata circa 3 dB peste VTP! Link spre comentariu
Yoshiro Postat Septembrie 3, 2012 Partajează Postat Septembrie 3, 2012 M-am referit mai mult ca sarcina electrica dar observatiile sunt bine venite. Intr-adevar un dif cu suspensia moale va avea un bass mai bine pronuntat la puteri mici dar e destul de dificil de a gasi o solutie constructiva de calitate. Link spre comentariu
VTP Postat Septembrie 3, 2012 Partajează Postat Septembrie 3, 2012 M-am referit mai mult ca sarcina electrica dar observatiile sunt bine venite. Intr-adevar un dif cu suspensia moale va avea un bass mai bine pronuntat la puteri mici dar e destul de dificil de a gasi o solutie constructiva de calitate.In lumea audiofila se pune mare pret pe imperecherea componentelor sistemului, valabil, de fapt in toate cazurile.asta si pentru ca orice solutie este departe de a fi ideala si conteaza echilibrarea compromisurilor. Totdeauna se vor gasi aceste solutii, ce reprezinta tot un compromis. Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Septembrie 3, 2012 Partajează Postat Septembrie 3, 2012 M-am referit mai mult ca sarcina electrica ...Subiectul este dezbatut aici http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=28&t=118962 Link spre comentariu
Yoshiro Postat Septembrie 3, 2012 Partajează Postat Septembrie 3, 2012 @VTPSa vedem cum se va comporta difuzorul cu o suspensie mai tare. @Liviu Foarte dezbatut a fost intr-adevar, retrag intrebarea ca mai bine ne lipsim de acele dezbateri. Link spre comentariu
Liviu Ianush Postat Septembrie 3, 2012 Partajează Postat Septembrie 3, 2012 Macar se vede interesul... Link spre comentariu
VTP Postat Septembrie 3, 2012 Partajează Postat Septembrie 3, 2012 Foarte dezbatut a fost intr-adevar, retrag intrebarea ca mai bine ne lipsim de acele dezbateri. Chiar!!!! Link spre comentariu
sorin_denver Postat Septembrie 4, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 4, 2012 Am mai strans un difuzor fr de 16 ohmi de+ - 3mm underhung, si am facut cateva poze cu piesele polare https://picasaweb.google.com/1163129377 ... KyS-_jAyQE . Dupa ce il masor am sa postez rezultatele aici . Link spre comentariu
franzm Postat Septembrie 5, 2012 Partajează Postat Septembrie 5, 2012 Cu ce suruburi fixati magnetul? Link spre comentariu
sorin_denver Postat Septembrie 5, 2012 Autor Partajează Postat Septembrie 5, 2012 Magnetii sunt lipiti cu rasina epoxidica intre ei si piesele polare , iar pe sasiu sunt prinsi cu 8 suruburi m5 . Gaurile filetate din flansa inferioara nu sunt folosite . Link spre comentariu
VTP Postat Septembrie 16, 2012 Partajează Postat Septembrie 16, 2012 Pentru ca discutam despre F.R., in numarul pe septembrie, H.F. aduce un omagiu lui Marcel Visan, prezentand incinta Davis Acoustics MV One, echipata cu un F.R. de productie proprie..Marcel Visan, evreu plecat din Romania, electroacustician de renume, a creiat difuzoare ce au facut voga pentru Vega si mai ales pentru SIARE. In 1985 a fondat Davis Acoustics cu sotia sa, care conduce firma si acum, dupa moartea sa, impreuna cu fii sai, Olivier si David.Difuzorul F.R. creiat in ultimii sai ani, 20 DE8, echipeaza incinta MV One. Cateva caracteristici:- 38 - 20 kHz +/- 3 dB in incinta; SPL 92 dB/W/m- Fs = 35 Hz- bobina mobila de 54 mm, un strat, pe suport de Nomex;- magnet Alnico V cu titan, camp in intrefier de 1,25 T, 216.000 Mx, 6,2 kG, forma tronconica- membrana hartie grafitata, cu fante radiale, spate tratat, suspensie din spuma sintetica, spider textil plisat;- inel Faraday cupru (stabilizarea impedantei), capac central din Al special conceput pentru redarea frecventelor inalte cu minimum de distorsiuni.Sigur, incinta nu este "prea ieftina": 8.000 euro, dar merita prezentata pentru documentare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum